Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Választások lesznek szombaton Szlovákiában

Parlamenti választásokat tartanak szombaton Szlovákiában.
A pozsonyi törvényhozás 150 képviselői mandátumáért 18 párt és mozgalom mintegy 2400 jelöltje versenyez, ami lényegében megegyezik a 2006-os választásokon indulók számával. A jelöltek között 1852 férfi, és 545 nő van, az átlagéletkor 45 év.

A hatályos arányos választójogi törvény szerint Szlovákiában az állampolgárok 18 éves kortól választhatnak és 21 éves kortól választhatók. A választásra jogosultak száma mintegy 4,3 millió. Az a szlovák választópolgár, akinek tartós lakhelye külföldön van, előre, postán adhatta le szavazatát. Az idén 568 külföldön élő személy élt ezzel a lehetőséggel.

Az idei voksolás újdonsága, hogy ezúttal nincs kampánycsend, a választás napján is lehet kampányolni. Mindössze új előrejelzések közlése tilos.

A választás költségeit 9,73 millió euróban határozták meg az illetékes hatóságok. Ebből 7,95 milliót a belügyminisztérium biztosít, míg 1,76 milliót a statisztikai hivatal.

A választóhelységeket reggel hétkor nyitják ki, s este tíz órakor zárják. A voksolás menetét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a helyszínen fogják figyelemmel kísérni. A voksok összeszámlálását a szlovák statisztikai hivatal, valamint a központi választási bizottság speciális honlapján lehet majd követni. A hivatalos eredményeket vasárnap ismertetik.

A szlovákiai magyar nyelvű médiumok közül a pozsonyi Pátria Rádió szombaton és vasárnap rendkívüli választási műsorral jelentkezik. Interneten a Pátria Rádió a www.rozhlas.sk honlapon keresztül érhető el.

A különféle felmérések, valamint politikai elemzők véleménye alapján a választás legnagyobb esélyese a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt. Támogatottságának mértékét 29-34 százalék közé várják.

A Smeren kívül további hét pártot tartanak esélyesnek az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésére: Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (Sas), Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Magyar Koalíció Pártja (MKP), Híd, Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS).

A négy évvel ezelőtt (2006) megtartott legutóbbi parlamenti választást a Smer nyerte 29,14 százalékkal (50 képviselő). További sorrend: SDKU 18,36 százalék (31), SNS 11,73 százalék (20), MKP 11,69 százalék (20), HZDS 8,79 százalék (15), KDH 8,31 (14).

A választási részvétel 54,67 százalék volt. Az idén nagyjából hasonló szintű részvétellel számolnak az elemzők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszeresére duzzadt a 2 éves fiú feje – felkavaró fotóval

A kétéves Eugene Sevostyanova születése óta vízfejűségben szenved, de az utóbbi néhány hónapban a… Tovább olvasom