Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Véget ért a szemetesek sztrájkja Marseille-ben

Franciaország - Véget ért csütörtökön a Marseille egyik kerületében hulladékkezeléssel megbízott vállalat dolgozóinak nyolc napja tartó tiltakozó akciója, miután a városvezetés teljesítette követeléseiket.
A Bronzo nevű cég (a Veolia Environnement leányvállalata) mintegy száz alkalmazottja múlt csütörtökön zárta le a Marseille körüli hulladéktárolók bejáratát, mert a város bejelentette: a hulladékkezelés átszervezésével cégük nem számíthat újabb szerződésre.

A sztrájk következtében a dél-franciaországi nagyváros utcáira naponta 1600 tonna szemét került: a belvárosi piac környékét, valamint a tengerparti éttermek és kávéházak teraszait ellepték a patkányok, a kukászacskók a házak kapui előtt a járdákon tornyosultak.

A tarthatatlan állapotra és a "köz érdekére" hivatkozva Eugene Caselli, a város és agglomerációjának infrastrukturális igazgatója jelezte: felfüggeszti a piac átszervezését, és januárban új közbeszerzési pályázatot ír ki a marseille-i hulladékkezelésre. A tiltakozók írásos garanciát kaptak a várostól a fizetésünk és a szociális ellátásuk megtartására.

A Marseille 14. kerületének hulladékkezelését húsz éve végző Bronzo magáncég szerződése decemberben lejár, és a városvezetés eredetileg állami vállalattal kívánta ezután megoldani a szemétgyűjtést. A Bronzo a belvárosi hulladékkezelésre időközben kiírt közbeszerzési pályázaton jelentkezett az 1. kerület ellátásra, de a városvezetés ott is más ajánlatot részesített előnyben, így a dolgozók attól tartottak, hogy jövő évtől nem lesz munkájuk Marseille-ben.

"Mindent nulláról kezdünk majd annak érdekében, hogy a nyugalom tartósan visszatérjen a városban" - fogalmazott Caselli. Hozzátette: "Remélem, hogy városunk utcáit gyorsan megtisztítják, és hogy az elkövetkező hónapokban a Marseille-ieknek nem kell több kellemetlenséget elviselniük ilyen típusú zsarolások miatt".

A bejelentést követően a Bronzo dolgozói azonnal megnyitották a hulladéktárolókat és nekiálltak a város megtisztításának. Gérald Garcia, a Bronzo szakszervezeti vezetője szerint a hét végéig elszállítják a 12 ezer tonna szemetet a belvárosi utcákról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az netfüggőkkel szemben tilos a testi fenyítés

Kína - A kínai egészségügyi minisztérium megtiltotta az internetfüggőkkel szemben a testi fenyítés… Tovább olvasom