Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Végrehajtották az idei utolsó kivégzést az Egyesült Államokban

Idén az utolsó halálraítéltet végezték ki az Egyesült Államokban helyi idő szerint kedden Oklahoma államban. 2013-ban összesen 39 halálbüntetést hajtottak végre, kevesebbet, mint tavaly.
A 48 éves Johnny Dale Blacket 1999-ben ítélték halálra egy lovasoktató meggyilkolása miatt. 1984-ben egy korábbi gyilkosság miatt is elítélték, akkor 9 évet töltött börtönben.

Blacken méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet.

A halálbüntetés eltörléséért lobbizó információs központ, a DPIC adatai szerint az Egyesült Államokban évről-évre folyamatosan csökken a kivégzések száma. 1976 óta összesen 1359 halálos ítéletet hajtottak végre, ezek több mint harmadát - 509-et - Texasban. A 2013-as adatok mintegy 10 százalékos csökkenést mutatnak 2012-höz képest, amikor 43 halálraítéltet végeztek ki.

Idén Maryland államban eltörölték a halálos ítéletet, így jelenleg az 50 szövetségi államból 18-ban a bíróságok már nem szabhatnak ki halálbüntetést - közölte Richard Dieter, a DPIC igazgatója.

Dieter felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvélemény-kutatások szerint a halálbüntetés támogatottsága 40 év óta idén volt a legalacsonyabb, bár a megkérdezettek többsége - 60 százaléka - továbbra is pártolta a legsúlyosabb ítélet kiszabását a bűnösnek kimondott gyilkosok esetében.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet tavalyi jelentése szerint mindazonáltal az Egyesült Államokban 2012-ben több embert végeztek ki, mint Jemenben, Szudánban vagy Afganisztánban. A szervezet még nem tette közzé a 2013-ra vonatkozó adatait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámokfutó lövöldözött egy nevadai kórházban - fotók

A férfi megölt egy embert, megsebesített másik kettőt, majd öngyilkos lett. Tovább olvasom