Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Velence víz alatt - galéria

Velencének jelentős részét harmadik napja önti el a tenger, péntek hajnalban 145 centimétert mértek, a szerdai 114 centiméter és a csütörtöki 133 centiméter után.
Korábban sohasem fordult elő, hogy három egymást követő napon a kritikusnak számító 130 centiméter feletti vízállást mérjenek. A karácsony első napján mért 145 centiméter öt centiméterrel elmarad ugyan a várttól - a nyolcadik legnagyobb mért érték -, de így is gondokat jelent a történelmi városrészeknek. Elsősorban Burano szigete van bajban, ahol az alsó szintek lakásait szinte kivétel nélkül elöntötte a tengervíz. A három egymást követő nap magas tengerszintje elsősorban a rendkívüli atlanti időjárás, illetve a sirokkó következménye. A kedvezőtlen időjárás felelős 94 centiméternyi vízszintemelkedésért a lagúnák városában. Ugyanakkor az időjárás kedvező irányba változik, s az előrejelzések szerint a következő két nap során normalizálódik a helyzet Velencébe: a tengerszint 80-95 centiméterre mérséklődik. A legmagasabban 43 éve, 1966. november 4-én állt a tenger Velencében: akkor 194 centiméteres volt a tengerszint, gyakorlatilag teljesen elborította el a víz a történelmi város utcáit és tereit.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. december 25. 19:09
    „moderálva”
  • 1. tótkomlósi 2009. december 25. 16:59
    „"gyakorlatilag teljesen elborította el a víz a történelmi város utcáit "

    aki ezt a cikket írta, az el is szokta olvasni amit ír?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először emlékezhetett Tőkés László a hivatalos ünnepségen

Temesvár - Húsz évvel ezelőtt Temesváron egy magyar református lelkész kavicsot dobott a román politika állóvizébe. Tovább olvasom