Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

XVI. Benedek nyolc személyt keresztelt meg a nagyszombati vigílián

XVI. Benedek pápa személyesen vezette a húsvéti vigíliát a Szent Péter bazilikában. Homíliájában az emberi fejlődés és az erkölcs kapcsolatáról beszélt, és nyolc felnőttet részesített a keresztség szentségében.

A nagyszombati tradíciót követve a húsvéti vigília szertartása a Szent Péter bazilika bejáratánál kezdődött a tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával.

Ezt követően XVI. Benedek vezetésével körmenet haladt a bazilika főoltáráig, ahol az Igeliturgia, a keresztségi liturgia és az Oltáriszentség liturgiája követte egymást.

Az április 16-án 85. életévébe lépő egyházfő a kímélésére használt mobil lépcsőn tette meg az oltárig tartó távolságot.

A fényárban úszó Szent Péter bazilikában vatikáni adatok szerint csaknem ötezren vettek részt a virrasztáson, olaszok és külföldiek egyaránt.    

A családról beszélt a pápa a római keresztúton. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Homíliájában a teológustudós egyházfő a halál sötétségéről szóló nagycsütörtöki beszédét folytatta. Most az életet jelképező fényről beszélt hangsúlyozva, hogy kommunikációt akadályozó sötétséggel szemben az Isten teremtette fény látni enged, és ismeretet, valóságot, igazságot mutat az embernek. Az ismeret pedig szabadsághoz és fejlődéshez vezet.

"Az élet erősebb a halálnál. A jó erősebb a rossznál. A szeretet erősebb a gyűlöletnél. Az igazság erősebb a hazugságnál"- mondta az egyházfő.

Hozzátette, hogy "ha Isten és az értékek, a jó és a rossz közötti különbség sötétségben marad, akkor az összes többi megvilágosodás, mely az embernek hihetetlen hatalmat ad, nem csak fejlődéshez vezet, hanem fenyegető veszélyt is jelent számunkra és a világra.

Ma olyan erősen megvilágítjuk városainkat, hogy az égen a csillagok fénye már nem is látszik. Talán nem ez fejezi ki a legjobban felvilágosodásunk problémáját?" - fogalmazott a pápa.

A húsvéti vigílián XVI. Benedek a keresztény hitet felvevő nyolc felnőttet, három férfit és öt nőt keresztelt meg Olaszországból, Albániából, Szlovákiából, Németországból, Türkmenisztánból, Kamerunból és az Egyesült Államokból, akik az első áldozás és a bérmálás szentségében is részesültek.

A családról beszélt a pápa a római keresztúton. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

XVI. Benedek vasárnap délelőtt személyesen pontifikálja az ünnepi szentmisét, amelyet  rossz idő esetén a Szent Péter tér helyett a bazilikában tartanak meg. A mise végén, déli tizenkét órakor, a pápa a bazilika homlokzati lodzsájáról beszédet tart, ezt követően hírül adja először olaszul, majd az öt kontinens nyelvein, közöttük magyarul is, végül latinul Krisztus feltámadását, majd szintén latinul húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.  

Korábban

Megtelt a Colosseum előtti tér olaszokkal és külföldiekkel, egyháziakkal és laikusokkal, akik kezükben mécsessel követték az ókori amfiteátrumtól a szemközti Palatinus-dombig haladó keresztút tizennégy stációját. XVI. Benedek pápát megérkezésekor taps és olasz nyelvű "Éljen a pápa!" kiáltások fogadták.

A krisztusi passió első állomásán Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vitte a keresztet, tőle egymás után két olasz és egy ír család tagjai vették át, a szentföldi ferences szerzetesek, egy család Burkina Fasóból, végül egy perui család.

Utolsóként a Via Crucist a Palatinus-dombjáról kísérő egyházfő vette kézbe a keresztet.

A családról beszélt a pápa a római keresztúton. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Az idős pápa fásztó húsvéti programja miatt az idén a stációk bemutatása kizárólag olasz nyelven történt a nagy világnyelveken való ismétlés nélkül.
A stációkon elhangzó elmélkedések szövegét a Fokoláré mozgalom tagjai, a 91 éves Danilo Zanzucchi és felesége, a 82 éves Anna írta. A hatvan éve házzasságban élő Zanzucchi házaspár az Új Család Mozgalom alapítója, öt gyermeket és tizenkét unokát neveltek fel.

Elmélkedéseik témája a mai család és ennek problémái voltak: a családot sújtó betegségek, halál, anyagi nehézségek, szegénység, erkölcsi züllés, rokonokkal való ellentétek. Szóltak az abortuszról, a hűtlenségről és a válásról is.

A családról beszélt a pápa a római keresztúton. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

XVI. Benedek szintén a családot helyezte a keresztút végén mondott beszédének középpontjába. "Jézus keresztútja kiút nélkülinek tűnt, mégis megváltoztatta az emberiség életét és történetét. A szenvedés tapasztalata nyomot hagy az emberiségben, nyomot hagy a családban is; hányszor válik terhessé és nehézzé az út! Értetlenség, megosztás, a gyerekek jövőjéért való aggodalom, betegségek, terhek. Korunkban számos család helyzetét a munka bizonytalansága és a gazdasági válság más negatív következményei is súlyosbítják" - mondta a pápa.

Joseph Ratzinger az egymás utáni hetedik évben vezette a római keresztutat: 2005-ben még a hittani kongregáció prefektusaként II. János Pál helyett vitte a keresztet, azóta pedig már pápaként hat római keresztutat vezetett.

Az egyházfő nagypéntek esti áldását adta a Colosseumnál jelen levőkre és a keresztutat rádión és televízión követőkre.

Az egyházfô szombat este a Szent Péter bazilikában személyesen vezeti a húsvéti vigíliát, vasárnap délelőtt a Szent Péter téren pontifikál szentmisét, majd húsvéti beszéde után vasárnap délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti szokások határainkon túl

Néhány érdekesség abból, hogy határainkon túl milyen hagyományokhoz ragaszkodnak a keresztény egyház legnagyobb ünnepén. Tovább olvasom