Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Zéró toleranciát sürgetett Ferenc pápa a pedofil papokkal szemben

Az új pápa most először beszélt az egyházat megrázó pedofil botrányokról.
Zéró toleranciát sürgetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben Ferenc pápa pénteken a Hittani Kongregáció prefektusával, Gerhard Ludwig Müllerrel tartott találkozóján.

Ferenc pápa a folytonosságot is hangsúlyozta azokkal a pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket még elődje, XVI. Benedek kezdeményezett.

A katolikus egyház új első embere prioritásként a kiskorúak védelmét, az áldozatok segítését és az elkövetőkkel szembeni eljárást nevezte meg. A püspöki konferenciáknak direktívákat kell megfogalmazniuk és alkalmazniuk az "egyház tanúságtétele és hitele érdekében" - olvasható a kongregáció által kiadott közleményben.

Ez az első alkalom, hogy az új pápa az egyházat megrázó pedofil botrányokról beszélt. A téma felmerült a pápaválasztás napjaiban is, amikor a pedofília áldozatait képviselő amerikai egyesületek tiltakoztak az ellen, hogy Roger Mahony, Los Angeles nyugalmazott érseke részt vegyen a konklávén. Mahonyt az amerikai ügyészég a Vatikánba indulása előtt hallgatta meg az egyházmegyéjében történt 120 pedofil bűnesettel kapcsolatban.

Az olasz sajtó azt hangsúlyozza, hogy a Ferenc pápa által megerősített zéró toleranciát Robert W. Oliver vatikáni főügyész fogja érvényre juttatni.

A főügyész februárban közölte, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente körülbelül 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965 és 1985 közötti esetekre vonatkozik.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. április 05. 23:29
    „Azt hiszem Ferenc Pápa darázsfészekbe nyúlt!”
  • 1. queenmargareth1 2013. április 05. 19:54
    „húha, ha Benedek lemondott nem biztos, hogy eü-i ok miatt...akkor ez a pápa is lehet, hogy nem lesz sokáig pápa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Castro: nagy az atomháború veszélye

A 86 éves volt kubai elnök "képtelennek" nevezte a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet. Tovább olvasom