Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

15 évvel ezelőtti áron viszik a vöröshagymát

Makó - Kilóját 80–100 forintért tudják eladni a vöröshagymának a makói termelők. Ez az összeg 15 esztendő alatt szinte semmit sem változott. Fekete János termesztő úgy véli, a város határában lévő termőföldek kimerültek, elfertőződtek.
A Makó melletti Béketelepen halmokban áll a felszedett őszi fokhagyma Fekete Jánoséknál. A 47 éves termelőnél munkások válogatják, osztályozzák ezt a hagyományos magyar ételízesítőt. A Maros-parti városból származó fok- és vöröshagyma zamata merőben eltér a kínai importétól, de a hipermarketek áraival nem tudnak versenyezni a magyar gazdák.

– A vörös kilóját 80–100 forintért tudom eladni. Ez az ár szinte semmit sem változott az elmúlt 15 év alatt. A fokhagyma ára méretfüggő, kilója 300–500 forint között mozog – halljuk a termelőtől. Fekete János 1986-tól fuvarozásból élt, aztán 1994-ben lett főállásban növénytermesztő. Előbb csak vörös- és fokhagymával foglalkozott, aztán gyökérrel és sárgarépával bővült a kör. Napjainkban céget is alapított egy társával, és 40–60 hektáron termelnek. Háromféle hagymájuk 30 hektáron nő. Az úgynevezett makói 2 éves vöröset kezdi elhagyni, helyette az 1 éves makói bronzot részesíti előnyben. Elmondása szerint a környékbéli földek kimerültek, elfertőződtek. A vetésforgó hiánya miatt kiélt a termőréteg, és nagyon sok a baktériumos megbetegedés.

Fekete János szerint a makói fokhagyma egy gerizdje több zamatot ad, mint a kínaiból kettő-három. Fotó: Gyenes Kálmán
Fekete János szerint a makói fokhagyma egy gerizdje több zamatot ad, mint a kínaiból kettő-három.
Fotó: Gyenes Kálmán

Az idei termés jó közepesnek mondható. A fokhagyma esetében hektáronként 10–12 tonna lenne a megfelelő, a makói bronznál pedig a 30–40 tonna. Persze mindkettőnél csak öntözéssel lehet ilyen mennyiséget elérni.

A lila az műanyag

Feketééknél szinte elképzelhetetlen az olyan főétel, amibe ne kerülne vörös- és/vagy fokhagyma. Felesége elsősorban a hétvégenként főz, de a húslevesbe mindig rak két hatalmas fej fokhagymát is. A családfő pedig a bográcsos és grillezett ételeknél méri bőven a hagymát. Fekete János a lila hagymával nincs megelégedve. Műanyagnak tartja, mert szerint úgy lehet enni, akár az almát.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. napiszar 2009. szeptember 01. 05:07
  „triatlonos járj utána waze,ha meg nem vágod a témát ne szólj hozzá!:):):):)”
 • 45. triatlonos 2009. augusztus 31. 20:53
  „Tisztelt Fehérjános Barátom!
  Kérdéseim tételesen: 1. mennyi állami pénzt nyaltak fel?
  2. hány embert dolgoztattak feketén?
  3. milyen ember Fekete János?
  4. milyen ember Vallus Attila?
  5. milyen ember Oláh József?
  6.Önnek kik a hagymatermesztés példaképei?”
 • 44. fehérjános 2009. augusztus 31. 15:36
  „triatlonos meg arról eddig mennyi állami pénzt nyaltak fel,hány embert dolgoztattak feketén stb erről kellene szólni,te a kutyát nem érdekelte ez a cikk!!! triatlonos menj inkább futni úszni a fürdőbe mink ismerjük Feketét ist Vallust is tényleg neki mi köze a termeléshez !!!!!!Oláh urat is !!!Hát épp nem jó emberekkel példálóztál barátom!”
 • 43. triatlonos 2009. augusztus 31. 11:40
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Makó az Makó, és az is marad! Külföldön olvastam a cikket, és mondtam is a vendéglátóimnak, hogy a makói emberek jelentős része úgy gondolkodik, hogy: ha megdöglik a tehenem az nem nagy baj, ha a szomszédnak legalább a malaca elpusztul! Szabad a pálya, meg kell próbálni, de sajnos itt dolgozni kell. Az is munka, hogy a közmunkához szokott "napszámost" ösztökélni arra,hogy a 10 órából legalább 7-et sziveskedjen dolgozni, az is munka, hogy a multik által kiszolgáltatott rendszerben a terményt el kell adni. Itt keményen kell befektetni a bizonytalanba, és a megtérülés lassú.
  A hagymafesztiválnak "feketejanikról", "vallusattilákról", "oláhjózsikról" kellene szólni, és nem "NAGYECSEDIFEKETESZEMEKRŐL"! Én igy gondolom, vitassuk meg!”
 • 42. napiszar 2009. augusztus 27. 11:46
  „MUfan egyébként mi közöd van hozzá hogy mivel foglalkoznak,ha majd feljönnek ide a lábukat rázni akkor hozzá szólhatsz,de gondolom ők nem olyan hülyék!”
 • 41. MUfan 2009. augusztus 27. 02:49
  „Elképzellhető hogy nem teljesen legális a vállalkozásuk, de a mai világban ilyen körülmények között kinek az 100%ig? Mert szerintem sekinek. És az autójukon sem kellene fenn akadni ennyire, legalább ők dolgoznak meg csinálnak valamit, ellentétben azokkal akiket nap mint nap láthatunk kis városunkban, audi bmw merci terepjárókkal(1-2 hummert is láttam már ) kocsikázni, de semmit nem lehet tudni róluk hogy mivel foglalkoznak.
  Na inkbáb azokkal kellene foglalkozni...”
 • 40. Black&Red 2009. augusztus 26. 14:53
  „petrezselyem=gyökér!!:) mi ebben a sértő, hogy ki lett moderálva??? Nem mindegy?? Ugyan azt jelenti!”
 • 39. kozmunkas 2009. augusztus 26. 05:58
  „Sziasztok ez tényleg így van Sok napszámos van aki évek óta itt dolgozik kis könyvre, de a 200 napja még mindig nincs meg!!! Én dolgoztam Feketééknél időszerű volna ha a munkaügyi felügyelőség kicsit szét nézne nálluk,kiskönyvet nem ismerik vagy csak néha napján!!!!!Inkább elmentem közmunkára nem azért mert nem szeretek dolgozni,hanem azért mert itt legalább be vagyok jelentve,egyébként termelnek is meg nepperkednek a társával, a cikk írója nincs tisztában a dolgokkal ő és az állítólagos társa aki a fő nepper még csak a föld közelében se jár nehogy még dolgozzon,figyelmébe ajálnám az Apehnek,Munkaügyeseknek a telephelyet!!!!”
 • 38. magdi1970 2009. augusztus 26. 05:08
  „Black&Red ez mind szó szerint igaz amit le írtál,én most biztos a hagymafőldre indulok dolgozni,de Feketééknél pont ezekért nyugottan körbe nézhetne a munkaügyi felügyelőség !!!!!Mert szó szerint így van ahogy le írtad a kiskönyvekkel meg mindennel!petrezselyem pedig nyugodj meg újságíró én csak a diplomájára lennék kíváncsi mert tudtommal nincs neki!”
 • 37. Black&Red 2009. augusztus 26. 00:59
  „"Semmi más nem derül ki itt,mint azt,hogy egy becsülettel dolgozó embernek akinek nincs hétvégéje se olyat irigyel...az ássa el magát!Ezzel én befejeztem a hozzászólást,nem érek rá itt írogatni,minden primitív "embernek"."

  Ezt a beszólást petrezselyem, határozottan vissza utasítjuk! ezt azért írom többes számban mert gondolom, hogy a többi hozzászóló is ugyanezen a véleményen van, hogy ide nem primitív emberek írnak!!
  És van hétvégéjük nyugodj meg, hisz nem Ők dolgoznak napi 10-12 órában a földeken és nem Ők ülnek napi 10-12órában a hagyma csomó mellett!!”
 • 36. Black&Red 2009. augusztus 26. 00:47
  „petrezselyem! <moderálva sértő>!! és nem újságíró az biztos!! Magdi írását olvastad?? Inkább hiszek neki mint neked, Te valszeg valamelyik család tagja vagy, hogy ennyire véded Őket!! Sok napszámos van aki évek óta itt dolgozik kis könyvre, de a 200 napja még mindig nincs meg!!! Jó módjukban azt is elfelejtik, hogy mire költik a pénzüket és hol, ha meg nem találják" hirtelen" akkor meg ráfogják a napszámosra, hogy ellopta, holott nem így van csak annyira el vannak már agyilag, meg annyira pénzéhesek, hogy vakságukban nem gondolkoznak csak vádolnak először!!! Itt ne mentsd Őket mert ezt biztos forrásból tudom, hogy volt ilyen!!! Nyáron a nagy melegben védőital nélkül vannak a földeken, ha mégis visznek ki hideg italt azt ott felejtik az autóban mire észbekapnak, hogy vittek ki az már akkorra rég felmelegedett!! Volt ilyen is sajnos! Jani egy kissé emberibb módon viselkedik a napszámosokkal, de ugyan ez nem mondható el a társáról, sajnos! Ja és nem véletlen, hogy annyira zárt az a telep!!

  Amúgy meg más vállalkozók sem különbek!! Egyik kutya másik eb!

  Közeleg a Hagyma Fesztivál, remélem egy másik családtól is lesz egy interjú, mert itt az újságban már nagyon "fekete" minden!!”
 • 35. napiszar 2009. augusztus 25. 20:31
  „Kedves újságírók :)aki még egyszer áll név alatt be ír ki teszem a napiszar.com oldalára aztán lehet menni panaszkodni a polgárjenő hivatalhoz :) Címe polgárjenő@freemail.hu itt lehet aztán panaszkodni,gondolom amilyen hülyék vagytok még írtok is rá!Ez egy szép gondolat most esett ki a fejemből le is mentettem már a képeiteket az iwiwről!Tehát lehet félre vezetni a népet!:):)”
 • 34. fehérjános 2009. augusztus 25. 18:48
  „Feketéné ha jól tudom fodrász,gondolom minden vendégének ad számlát!:)Tehát makulátlan család,mondjuk én azért megnézném ezt a vállalkozást az Apeh részéről.érdekes dolgokat találnának lehet!:):):):)”
 • 33. magdi1970 2009. augusztus 25. 18:18
  „petrezselyem informálódj előtte,nepperek és termelők együtt,gondolom minden munkás után fizetve van az adó ,tb mert én nem így tudom,vagy én tévedek én dolgoztam ott és te kedves petrezselyem!!!!!!!”
 • 32. xxx666 2009. augusztus 25. 13:53
  „Tegyük hozzá az az állítólagos társ legalább 10-éve nepper,köze nincs a termeléshez egyébként munkaügyi felügyelőségnek segítség a telephely a Palotai úton található,a volt Lenin Tsz tehenészete Zöldre van festve!Ja és az állítólagos társnak elég sokan besegítettek anyagilag idáig a mende mondák szerint!Ennyivel tudok hozzá járulni!”
 • 31. napiszar 2009. augusztus 25. 12:46
  „petrezselyem csak azt tudom hozzá tenni tényleg fingod sincs se a termelésről,se a Makón történő eseményekről,bár sokan jól tudjuk árgus szemekkel figyeled a hozzá szólásokat nem csak te,többi kolégád is és ami nem tetszik törlöd vagy moderálod !!!!!!El kellene dönteni hogy a szavaddal éljek a fórum nem minden primitív "embernek"."újságíró"van hanem akik hozzá szólnak esetleg évtizedek óta ismerik a cikkben szereplőket,üdv a kertvárosból,ja tényleg erre is vannak érdekes témák szar járdák hasonlók !Nem muszáj törölni se moderálni,igaz az igazság fáj mindenkinek!”
 • 30. flexfarka 2009. augusztus 25. 12:39
  „petrezselyem ha hülye vagy ne írj ,fingod nincs a termeléshez:) De kurva röhejes hogy naponta másik nevet veszel fel magadnak ,egyébként tudod okos enged ha már szenved!Ja akire te gondolsz fehérjános nem ugyan az napiszarral de te Szabó Imrével igen!”
 • 29. petrezselyem 2009. augusztus 24. 19:38
  „Elég szomorú,hogy minden olyan remekül hozzáértő ember otthon gépeli a gépet,tele baromságokkal.Minthogy felkellne abból a székből is kimenne hajnal 5-kor a hagyma földre dolgozni és nem várni otthon a számítógép előtt a (Jajj nem jön értem senki?,nincs munkám!) szöveggel.De hát az ilyen emberek csak is nagyon-nagyon ráérnek a bérházban kuksolni.Másokat szurkálgatni egy közösségi oldalon,minthogy a maga házfertályán nézne körül.

  Semmi más nem derül ki itt,mint azt,hogy egy becsülettel dolgozó embernek akinek nincs hétvégéje se olyat irigyel...az ássa el magát!Ezzel én befejeztem a hozzászólást,nem érek rá itt írogatni,minden primitív "embernek".”
 • 28. fehérjános 2009. augusztus 22. 18:41
  „Ja aki még nem tudja besenyő a belső ember!”
 • 27. fehérjános 2009. augusztus 22. 18:40
  „Kedves újságíró 10-hozzá szólást letörölt,mehetnél te is Feketéékhez a földre gyökérnek!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói ellenzék és a távhőberuházás

Makó - Az ellenzék nagy része azért nem szavazta meg a makói távhőberuházást. Tovább olvasom