Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

25 helyett csupán 15 évig használható a makói szeméttelep

Makó - Az előzetes tervekben szereplő 25 évnél jóval korábban megtelik a makói hulladéklerakó, miután egy törvénymódosítás miatt nem épülhet meg az eredetileg tervezett második kazetta. 4-5 éven belül már nem marad több hely a telítődő szemétprizmában.
Az 1998-ban átadott makói regionális hulladéklerakó telep eredeti ütemezése szerint az akkor kialakított terület 25 évre elegendő helyet biztosított volna a városban és térségében képződő kommunális hulladék elhelyezésére. Ám a jogszabályváltozás közbeszólt. A legutóbbi önkormányzati képviselő-testületi ülésen elhangzott: nem több, mint 4-5 esztendő múlva már nem tud több szemetet fogadni a Földeáki úti depó.

A makói hulladéklerakó működtetője megpróbálja lassítani a telítődést.
Fotó: Illyés Szabolcs

– Az eredeti elképzelések szerint 540 ezer köbméternyi hulladék elhelyezésével kalkulálhattunk, ám a jelenlegi helyzet szerint ennek a helynek csak a 35-40 százalékát használhatjuk ki – fogalmazott Geráné Mészáros Mária, a hulladékkezeléssel megbízott Bio-Pannónia Kft. makói üzemvezetője. Megtudtuk: a közel 200 ezer köbméternyi helyre 1998 óta mintegy 150 ezer köbméter hulladékot szállítottak.

Orosházára szállíthatják

Békés és Csongrád megyéből 67 önkormányzat alakította tavaly márciusban a Délkelet-alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulást Orosházán. Az eredeti koncepció alapján, az Unió kohéziós alapjának segítségével 37 milliárd forintos költséggel lehetne itt megoldani a térségben keletkezett hulladék hasznosítását, megsemmisítését. A konkrét megvalósítással kapcsolatban – egyelőre – további információkat nem kaptunk a társulástól.

Geráné Mészáros Mária elmondta: az eredeti tervek szerint két, úgynevezett kazettát hozhattak volna létre a Földeáki úti telepen, így számíthattak a 25 éves periódusra. Az ezt követően hatályba lépő hulladékgazdálkodási törvény azonban úgy rendelkezett: egy-egy nagyobb területet, régiót összefogó rendszereket kell kialakítani, fejlesztési támogatást csak ehhez kérhetnek a társulások.

– A folyamat lassítása elérhető, ezen mi is dolgozunk. Nemcsak a szemét elhelyezését, hanem komplex hulladékgazdálkodást vállalunk, a telepünkre bekerülő anyagok közül ami újrahasznosítható, az nem itt lesz véglegesen elhelyezve, ezt szolgálják a Makó-szerte kihelyezett szelektív gyűjtőszigetek – összegezte Geráné Mészáros Mária.

Buzás Péter polgármester elrendelte, hogy egy képviselőkből álló bizottság járjon el a hulladékkezelés ügyében. Idén – városi közreműködéssel – engedélyt kapott egy magánvállalkozás, amely telepén építési hulladékokat tárol. Sőt irányelv, hogy a városi lerakót ne terheljék az egyébként nagy térfogatú, építkezések után maradó anyaggal. Sokan mégis a Földeáki úti lerakóba szállítják a tégla, malter- és betontörmeléket.

A Bio-Pannónia üzemvezetője elmondta: céljuk, hogy a dél-alföldi központi lerakó megépüléséig működőképes maradjon a makói telep. Mert azután Makón csak a hulladék szétválogatása folyik majd, de nem kell számottevően magasabb szemétdíjakkal számolni.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötvény kibocsátását tervezik Makón

Makó - Két és fél milliárd forintos kötvény kibocsátását tervezi Makó, amiből a fürdőberuházás és az… Tovább olvasom