Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

25 milliót utalt a magyarcsanádi polgármester

Magyarcsanád - Már a térségi szennyvíz-csatornázási társulás számláján volt a magyarcsanádi önkormányzat szennyvízberuházáshoz szükséges 25 milliós önereje, amikor a helyi testület jóváhagyta kedd délután a pénz átmozgatását.
Guba István polgármester hétfőn döntött róla, hogy átutaltatja az összeget a projektet koordináló társuláshoz, ám erről sem a jegyző sem a képviselő-testület nem tudott.

Az utólagos jóváhagyás reményében a polgármester kedden délután rendkívüli-képviselőtestületi ülést hívott össze, annak ellenére, hogy a testület a múlt héten feloszlatta magát. Ez egyébként jogszabályban foglalt kötelességük is utódjaik hivatalba lépéséig.

Összefogott szennyvíz ügyben a feloszlott magyarcsanádi képviselő-testület!
Videó: Makói VTV.

A polgármesterrel együtt 7 tagú testületből egy képviselő a múlt heti feloszlatáskor és most is hiányzott. Ennek ellenére határozatképesen és egyhangúan döntöttek róla, utólag nyugtázzák a polgármester húzását és maradhat a pénz a társulás számláján, ugyanakkor megróják a faluvezetőt.

A település 23 millió forint mínusszal zárta a tavalyi évet. Magyarcsanád éves költségvetése 180 millió forint.

Olvasóink írták

 • 10. Totya13 2012. január 27. 19:54
  „Az ezeknek a problémájuk hogy oda ment a pénz ahová kell ! Kevés volt a jatt ez bajuk .”
 • 9. füzy 2012. január 27. 11:47
  „Kedves Guba István! Teljesen igaza van: "Az a képviselő, aki nem a lakosság érdekeit, hanem a személyes sérelmeit, vágyait helyezi előtérbe - legyen az bárki -, nem való képviselőnek." Én még hozzátenném: az a polgármester sem való polgármesternek, aki személyes érdekeit helyezi a falu érdekei elé...
  Baki az, ha az ember pl. a Dr helyett dr-t ír. Hiba az, amikor pl. a hülyét hüjének írjuk. Törvénytelenséget elkövetni pedig bűn. Hogy ezért "fejvesztés" jár-é, azt én nem tudom, nem vagyok jogász, de az biztos, hogy nem a falu dönti el. Az azt dönti majd el, hogy látni akarja-é még Önt a polg. mesteri székben.
  A testület döntése nem egy képviselő döntése, de szilárdabb volt, mint a kétharmad: egyöntetű volt. Ezt egy ember "sértődöttségének" beállítani pedig több mint csúsztatás...”
 • 8. GubaIstván 2012. január 26. 15:02
  „Kedves füzy! Ez a gondolkodásmód azt a mesét juttatja eszembe, hogy veszek egy malacot, megnő, fialni fog 12 malacot, amelyek majd később szintén fialni fognak stb...
  Ezt a pénzt még a jövő hónap végéig mindenképpen át kellett volna utalni, így azután nem lett volna 2 millió belőle.
  Tisztában vagyok vele, hogy vétettem akkor, amikor nem vittem a testület elé ezt a kérdést. Azonban 2 konkrét eset is van, amikor nem arra lett felhasználva a pénz, amire kapta az önkormányzat, ezért döntöttem így.
  Még akkor is, ha egyesek szerint ezért fejvesztés jár. Hogy az jár-e érte, azt majd a falu dönti el. Mint azt maros50 megállapította: a lakosság érdekeit szem előtt tartva a testület rábólintott a döntésemre, ami nem mentesít a felelősségre vonás alól.
  Csak a legnagyobb gond a dologban az, hogy nem mindenki tartja elsődlegesnek a falu érdekeit, hanem inkább személyeskedéssé fajult az ellentét. Az a képviselő, aki nem a lakosság érdekeit, hanem a személyes sérelmeit, vágyait helyezi előtérbe - legyen az bárki -, nem való képviselőnek.”
 • 7. füzy 2012. január 26. 10:52
  „Polg. Mester Úr! Jó lenne tisztázni: mikor is hívta össze a testületi ülést? ...", hoztam ezt a döntést hétfőn délután úgy, hogy kedd délutánra hívtam össze rendkívüli testületi ülést." Ez a pénz átutalása előtt vagy utána történt? Vagy esetleg csak kedden, telefonos "riasztással"? ( miután esetlegesen tudomására jutott, hogy a testület du. fél háromra összeült volna? ) ( azt már csak szerényen kérdezem meg, hogy ennek a pénznek a kamata - évi 2 millió, három hóra lebontva 500.000 ft, - ezek után kié lesz? Mert ha nem utalja át, akkor ez a pénz Magyarcsanádon maradt volna...)”
 • 6. maros50 2012. január 26. 09:11
  „Kedves Jegyző Asszony!
  Jogos az észrevétel! Az viszont még sem fer,hogy a polgármester úgy hozott döntést és hajtott végre pénzügyi tranzakciót,hogy nem volt testületi döntés.Akkor is megsértette az önkormányzati más jogszabályi rendelkezéseket.Nagyon nagy baj,ha figyelmen kívül hagyja a képviselő-testület hatáskörét.Ez a felkészületlenségére vall.A testületet dicséretére valljon,hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva rábólintott a polgármester törvénysértő döntésének kiküszöbölésére.További sok sikert kívánok munkájához!”
 • 5. DrBagiMaria 2012. január 26. 04:50
  „Kedves maros50!
  Az nagyon pozitív dolog, ha az állampolgárok olvassák a jogszabályokat.
  Kérem, engedjen meg egy pici korrekciót:
  - az új önkormányzati törvény 29. § (1) bek. h) pontja mondja ki azt, hogy a képviselő megbízatása megszűnik a képvisele-testület feloszlása esetén, de ez a rész csak a 2014. évi önkormányzati választások napján lép hatályba.
  - A jelenleg hatályban lévő, és az új önkormányzati törvény is úgy szabályoz, hogy a képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát.
  Nem volt jogi akadálya annak, hogy a polgármester a rendkívüli ülést összehívja, és a testület határozatot hozzon.

  Az ülés jegyzőkönyve valóban a törvényességi ellenőrzést és felügyeletet gyakorló Kormányhivatalhoz kerül, a jegyző törvényességi észrevételével együtt.

  Tisztelettel: dr. Bagi Mária jegyző”
 • 4. maros50 2012. január 25. 18:38
  „1.Egyetértek a véleményeddel.Ugyanis az új önkormányzati törvény 28§.(1)bek. g.) pontja alapján a települési képviselő mandátuma megszűnik a képviselő-testület feloszlatásakor.A képviselő nem gyakorolhatja a képviselő jogait.
  Így a polgármester nem hívhatja össze a képviselő testületi ülést és nem dönthetnek.A polgármesterre más szabályok vonatkoznak.Addig maradhat hívatalában míg új polgármestert nem választanak.Ha törvénysértő testületi ülés jegyzőkönyve a Kormányhivatal asztalára kerül a határozatot megfogja semmisíteni.”
 • 3. maros50 2012. január 25. 14:55
  „Na ne már kedves polgármester Úr! Ön is tudja,hogy ekkora forrás hiányt nem lehet lefaragni.A történet az,hogy a települési önkormányzatok a költségvetésüket forráshiánnyal tervezik annak a reményében,hogy az ÖNHIKI támogatásban fognak részesülni.Ezt követően korrigálják a hiányt.Azaz csak papíron jelentkezik a hiány a nagyobb támogatás reményében.Na ezt a kiskapukat küszöböli ki az új államháztartási törvény.
  Ami pedig a célzott támogatásokat illeti a pántlikázott pénzek felhasználása tekintetében van szigorú elszámolási kötelezettség ami nem igazán fordult elő,hogy az előző testület vétett volna,hiszen a szigorú és következetes jegyző asszony vétó joggal élt volna.”
 • 2. GubaIstván 2012. január 25. 11:29
  „Kedves menyhártzsuzsanna! Ön azt írja, hogy képtelen vagyok egyedül önálló, jogszerű, és ésszerű döntéseket hozni. Talán annyit hozzáfűzhetek, hogy ténykedésem 16 hónapja alatt, az önkormányzat örökölt 73 milliós adósságállományát sikerült 25 millióra csökkenteni az ésszerűtlen döntésekkel. Természetesen ez nem csak az én munkám, hiszen nem egyedül dolgozok az önkormányzatnál, és a döntéseket a képviselőknek jóvá kellett hagyniuk.
  Az önkormányzatunk életében már fordult elő, hogy a kapott támogatás nem arra a célra lett felhasználva, amire kapta az önkormányzat. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg ismét, hoztam ezt a döntést hétfőn délután úgy, hogy kedd délutánra hívtam össze rendkívüli testületi ülést. Dr. Búzás Péter az Önkormányzati Társulás elnökeként vett részt a testületi ülésen. A döntésemet pedig a képviselő testület helybenhagyta azzal, hogy szabálytalanul ugyan, de helyesen döntöttem.”
 • 1. menyhártzsuzsanna 2012. január 25. 07:14
  „Ez rendkívül súlyos tett, hiszen így máskor is megteheti ezt . Ez súlyosan sérti az önkormányzatiságot, még talán a Btk-t is.Magába kellene nézni a polgármesternek és azonnal lemondani, hiszen képtelen jogszerű és ésszerű döntéseket hozni egyedül. Búzás Pétert hívta segítségül a híradó szerint, és mögé bebújva megúszta a történteket.
  Érdemes lenne mélyebben vizsgálódni a polgármester "ténykedései" körül. Lehet, hogy vannak még csontvázak a szekrényben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentpéteri Csilla: Makó, én Makóm

2011 nyarán Makó Arca Szentpéteri Csilla világszerte ismert zongoraművész lett, aki e város… Tovább olvasom