Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

35 kilós sütőtök Makón

Makó - Mindössze egyetlen, ám rendkívüli méretű sütőtök termett idén nyáron egy makói nyugdíjas, Kiss Imre kertjében.
Megmérte: súlya meghaladja a 35 kilót, átmérője pedig a 60 centit. Bár jóval kisebb, mint a világrekorderként számon tartott példány – ez Amerikában termett, és 789 kilót nyom –, azért a Maros-parti városban figyelemre méltónak számít.

Mindössze egy sütőtök termett Kiss Imre kertjében, de az is 35 kilós volt. A szerző felvétele
Mindössze egy sütőtök termett Kiss Imre kertjében, de az is 35 kilós volt.
A szerző felvétele

Kiss Imre azt mondja, az óriástök egyrészt azért nőtt ilyen nagyra, mert a szárazság idején is rendszeresen locsolta, másrészt azért, mert kiskertje a Töltés utcában, a Maroshoz nagyon közel van – a föld tehát jó minőségű. Szerepet játszhatott a korábban sosem látott méretű tök növekedésében az is, hogy a tőhöz nagyon közel kezdett fejlődni. A makói hobbikertész tapasztalatai szerint itt mindig eleve nagyobb a termés mérete, mint távolabb. Egyébként nem ez az egyetlen, átlagosnál nagyobb méretű növény, amivel büszkélkedhet: tavaly arról írtunk, hogy közel 3 és fél méter magasra nőttek kertjében a kukoricaszárak.

A tököt várhatóan megsütik, ahogyan szokás, bár azt még nem tudják, egy ilyen hatalmas példánynak milyen lehet az íze. Egy biztos: a magjaira máris rengeteg szomszéd, ismerős nyújtott be igényt. Így az is meglehet, hogy az óriástök látványa hamarosan teljesen hétköznapi lesz Makón.

Olvasóink írták

  • 2. Wacky 2011. szeptember 06. 16:18
    „annyit írtam oda, hogy a szomszédok gondolkozhatnának is, mielőtt naívan azt hiszik hogy a magtól majd náluk is ilyen nő... ez nem az égig érő bab meséje!!”
  • 1. Wacky 2011. szeptember 06. 14:53
    „<moderálva>... mint ahogy a hobbikertész elmondta, csak a megfelelő környezet okozhatta hogy ekkorára nőtt... ilyenkor látszik mennyi esze is van sok-sok embernek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már befér a hosszú busz az új makói körforgalomba

Nem fér el a háromtengelyes autóbusz az új makói körforgalomban – aggódtak a képviselők a testület legutóbbi ülésén. Tovább olvasom