Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A hagymáról szólt a hétvége Makón

A jó időnek és a változatos programoknak köszönhetően a korábbinál sokkal többen látogattak el a hétvégi makói hagymafesztiválra. A szombati verseny házigazdája, Jáksó László rokoni szálakra lelt a makóiak közt.

Fotó: Karnok Csaba
A vidámság és a szórakozás jegyében telt a XV. nemzetközi hagymafesztivál szombati és vasárnapi napja Makón: evésre-ivásra, illetve sportprogramokra invitálták a makóiakat és a térségből, vagy még messzebbről érkező látogatókat. Szombaton a programoknak helyt adó szakiskolai telep környékén nem volt parkolóhely, Molnár László, a rendezvény egyik házigazdája elmondta: sokkal többen látogattak ki a fesztiválra, mint a megelőző években.

Nem sokkal negyed tíz után hangzott el az a gong szombat délelőtt, ami a kistérség polgármesterei számára jelezte: ideje nekikezdeni a közös forrásból eredő, tizenhat kilogrammnyi marhahús felkockázásának. Mind a tizenhét település külön-külön standon bizonyíthatta: a legjobb eledel az ő bográcsukban rotyog. Tuska György, Ambrózfalva polgármestere elárulta: babérlevéllel és egy kis pirosarannyal fokozták a hagyományos marhapörkölt ízvilágát, de „csodafegyverként" még három kilogrammnyi körmöt is a marhahús közé kevertek, hogy a szaft is ideális legyen.

A kiszombori bográcsba apró kockára vágott sárgarépa is került, mondta Szegvári Ernőné polgármester, hiszen ettől kissé más lesz az étel íze, mint a hagyományos bográcsos marháé. Ferencszálláson a „kukutyini" pörkölt dívik, aminek a titka, mint arra Faragó János polgármester sejtelmesen rámutatott: a fakanalat a hosszabbik felénél kell megfogni. A „körjegyzőségi" köret náluk juhtúrós galuskából és salátából állt össze, amely elkészítését követően nyom nélkül eltűnt a tálakból. A nagylakiak remeke kapcsán megtudhattuk: jó, ha szenilis a szakács, mert akkor legalább biztosan megfő a jó rágós marha is...

Igazi fesztiválhangulat uralta a makói hagymaünnepet. Fotó: Karnok Csaba
Megtudtuk: a finom ételek mellett jó italoknak is örülhetett, aki a fesztiválra látogatott, hiszen Makó testvérvárosából, a németországi Löbauból jó néhány hordó helyi sört is mértek a csapokból – sokak tetszésére. A programok vendége volt a rádiós Jáksó László, aki az eledeleket bíráló zsűri tagságát is elvállalta. Az autogramkérők mellett sok látogató elegyedett vele beszédbe, így kiderült: távoli rokona is akad a fesztiválozók között, hiszen édesapja Makón született. A verseny délután 1 órakor zárult és az eredmény gyorsan kiderült: minden bogrács aranyérmes lett.

Ezalatt a kicsik sem unatkozhattak, hiszen a színpadon gyermekprogramok várták őket, a legbátrabbak pedig a lovagi tornán vettek részt. Horváth Varga Róbert kipróbálta a kardvívást is, de elmondta: nem szívesen lenne középkori lovag, mert nagyon veszélyesek a nehéz fegyverek. Délután Szikora Róbert és a gidák daloltak a nagyérdeműnek.

Vasárnap délelőtt a lőtéren lövész-, majd pedig lovasversenyre látogattak el az érdeklődők, de számos sportágban megmérethette magát minden jelentkező. A bábszínház produkciójaként „csinnadrattás óriásbábok" zenés vásári előadását tartották, majd „Éjjel az omnibusz tetején"-címmel Kovács Zsuzsa és Benkóczy Zoltán műsorán szórakozhattak az érdeklődők. Ezt egy héttagú sramlizenekar, a Strehli Kapelle koncertje követte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városuk szeretetét erősítették

Egyedi kezdeményezésre vállalkoztak fiatal makói értelmiségiek: egy nemrég véget ért… Tovább olvasom