Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A makói az év múzeuma

A városiak közül idén a József Attila nevét viselő makói lett az év múzeuma. Halmágyi Pál igazgató nagyon büszke a rangos kitüntetésre: azt mondja, ez pályája csúcspontja.
A kitüntetést a múzeum dolgozói együtt kapták. Fotó: Schmidt Andrea
Pályázat alapján, tizennyolc másik városi intézmény közül lett az év múzeuma a múlt esztendei teljesítménye alapján a makói József Attila Múzeum. A kitüntetéssel járó oklevelet és emléktáblát a megyei fenntartású makói intézmény vezetője, Halmágyi Pál vette át a napokban a Nemzeti Múzeumban. Mint megtudtuk, az elismerést a hivatalos indoklás szerint látogatóbarát kiállításaikért és tudományos tevékenységükért nyerték el. Az elbírálás egyébként szigorú volt, a kiíró Pulszky Társaság által felkért szakemberek el is látogattak Makóra megnézni mindazt, amit a pályázatban olvashattak.

A több mint ötven esztendeje működő intézmény tavalyi esztendeje valóban kiemelkedő volt. A közel huszonötezres törzsgyűjteménnyel rendelkező múzeum jelentősen gyarapította állományát – többek között megkapták a makói születésű Hadik Magda szobrászművész hátramaradt alkotásainak jelentős részét. Az egyik legérdekesebb új múzeumi darab, amit megszereztek, József Attila egyik eredeti, dedikált Szépség koldusa-kötete volt. A József Attila-emlékév kapcsán országos tudományos konferenciát rendeztek, kiadványok sora látott napvilágot és felújították irodalmi emlékhelyüket, az Espersit-házat.

Megnyílt ezenkívül egy figyelemre méltó új állandó kiállításuk is: az udvarban látható a század eleji Papós-Szilágyi asztalosműhely teljes hagyatéka. Az intézmény, melynek fő- és részmunkaidőben összesen mindössze tizenhárom alkalmazottja van, helyben tíz, itthon és külföldön négy időszaki kiállítást és számtalan egyéb rendezvényt szervezett. A múzeum soron következő célja az épületegyüttes, illetve az állandó kiállítás felújítása lesz – erre egy minisztériumi pályázat nyújt reményt.

A korábban Móra Ferenc-díjjal már kitüntetett Halmágyi Pál azt mondja, ez a rangos elismerés – noha természetesen nem egyedül az ő érdeme, kollégáival együtt kapta meg – pályája csúcspontja; huszonhat esztendeje dolgozik itt, tizennyolc éve az intézmény első embere. A díjjal egyébként egymillió forint is jár. Azt, hogy mire költik majd a pénzt, természetesen együtt döntik el – az egyik ötlet például egy album, ami a múzeum régi makói képeslapjait mutatja be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer szelíd motoros Makón

Közel kétezer szelíd motoros töltötte együtt a hét végét Makón, a Galamb József Szakképző Iskola… Tovább olvasom