Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A makóiak 3 napon át ünnepelték hagymájukat

Makó - A hét témájában ezúttal a makói hagyma áll a középpontban. Három napig ünnepeltek a makóiak a 19. Hagymafesztiválon, 71 kiállító várta a látogatókat. Szerkesztőségünk csapata a civil főzők versenyében első lett a kakaspörköltjével.

Lila hagyma fehér zsákban, vöröshagyma pirosban, fokhagyma pedig lilában – igazi színkavalkád fogadta péntektől vasárnapig az 1991-től újból felélesztett makói hagymafesztivál résztvevőit. Tizenkilencedik alkalommal ünnepelték a makóiak legfontosabb terményüket, a vörös- és fokhagymát. Az elmúlt hét végén minden erről a két zöldségféléről szólt.
A 61 éves Vizi Istvánnak már a szülei is termesztettek vörös- és fokhagymát, így nem csoda, hogy 1979-től ő is ezzel foglalkozik. Eleinte egy szövetkezetben dolgozott, de kilenc esztendeje céget alapított társával, s azóta közel 100 hektáron termel a kétféle hagyma mellett petrezselymet is.

– A termés döntő részét egy felvásárló cégen keresztül két nagy üzletlánc boltjaiban értékesítjük. Újításként megpucolt lila- és vöröshagymát rakunk vákumfóliába, így hűtés nélkül több mint egy hétig is friss marad, s a háziasszonynak nem kell a héjával törődnie – avatott be a részletekbe a termelő. Elárulta: nyersen is nagyon szereti a hagymát. A lilát például mangalica zsírjával megkent kenyérhez eszi, a szalonna mellé pedig újhagyma dukál. Háza kertjében van egy kemence, ahol sóágyon egész csirkét süt, természetesen rengeteg vörös- és fokhagymával.

Három napig minden a híres makói vörös- és fokhagyma körül forgott a városban. Fotó: Frank Yvette
Három napig minden a híres makói vörös- és fokhagyma körül forgott a városban.
Fotó: Frank Yvette

Minden évben átadják a fesztivál legmagasabb szakmai elismerését, az Arany Hagyma díjat is. Most az 1943-as születésű Tiba Gyula vehette át ezt, többek között azért, mert kifejlesztett egy hagymarakó gépet.
Buzás Péter polgármester és Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a Makói Városi Televízió kitelepült stúdiójában kifejtette: a mezőgazdasági termelők, így a makói hagymások is, egyedül nem versenyképesek. Szövetkezetbe tömörülve tudják értékesíteni terményeiket az Unió huszonhetének piacán.

Persze annak is érdemes volt a hét végén kilátogatnia a fesztiválra, aki nem a hagymával foglalkozik. Számos vásári mutatványos, énekes, táncos szórakoztatta a nagyérdeműt. Az egyik legérdekesebb produkció a tűzfújók bemutatója volt: mintha a középkorba csöppent volna vissza az ember, olyan hangulatot teremtettek.

A József Attila Gimnázium és a vásár között a három nap alatt rendszeresen kisvonat hozta, vitte a vendégeket. Egy kislánynak annyira tetszett a jármű, hogy szüleit sikerült rávennie: többször is utazzanak vele. Édesapja egy darabig kitartott, ám az utolsó kör előtt már nem ment a családjával.Egy korsó hideg sörrel a kezében leült egy árnyas fa alatti padra, míg a többiek vonatoztak.

Színes programok a makói Hagymafesztiválon KÉPGALÉRIA
Nyíregyházán is a makóit szerette

Amióta párjának első alkalommal vitt makói vöröshagymát Palicz András, kizárólag ezzel főzik a különféle ételeket. A város rendőrkapitánya nyíregyházi születésű, de már ott is a Maros-parti levesbevalót részesítette előnyben.

Palicz András makói rendőrkapitánynak kedvenc vöröshagymás étele a hagymás máj. Néhány napja is ezt főzött neki vacsorára a párja. A rendőri vezető Nyíregyházán született, onnan Miskolcra került, majd Szegedre, s jelenleg Deszken lakik, és Makón dolgozik. Amerre vitte az élet, és a főzés, sütés került szóba, mindig a makói vöröshagyma nyert nála.

– Én nem vagyok valami nagy szakács, de a párom az. Szinte kizárólag helyi termelőtől vásárolom ezt a zöldséget. Egy hónapban több kiló is elfogy nálunk – árulta el Palicz András.

Azért részesíti előnyben a termelői vöröshagymát, mert teljesen más, karakteresebb az íze, mint a boltinak. A nagyobb üzletekben alig találni magyar, azon belül makói vörös- és fokhagymát, ezért nem ott szerzi be.
– A fesztiválra is szívesen jövök, mert nem csupán számos érdekes látnivaló akad, hanem a megjelent termelőktől vásárolni is tudok hagymát. Már ki is néztem magamnak több fajtát: köztük sonkahagymát, mert azt egyébként csak ritkán találni – tette hozzá végül a rendőrkapitány.

Olvasóink írták

  • 3. eva45 2009. szeptember 15. 13:23
    „De különben semmiről sem írnak hogy milyen volt. Csak ott voltak szétnéztek és kész.”
  • 2. nezdcsak 2009. szeptember 15. 11:41
    „LÁTOGATÓ CSÚCSRÓL MIÉRT NEM ÍRNAK?”
  • 1. jha 2009. szeptember 14. 19:22
    „Gratulálunk a MOK Galamb József Tagintézményének áruforgalmazó technikus osztályának a terményből készült platós Ford T-modellhez! Nagyon jó lett, lásd 21. kép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábra kaphat a termesztés

Makó - A rendszerváltás óta negyedére esett vissza a makói hagyma termesztése. Van kiút: a minőségi… Tovább olvasom