Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A tervezés vagy a megtorpanás éve?

Az ellenzék tartózkodása mellett elfogadta Makó ez évi, közel négy és fél milliárdos költségvetését a képviselő-testület. Emellett döntöttek tizenöt építési telek kialakításáról is, amellyel a fiatalok otthonhoz jutását támogatják majd.
Fotó: Tésik Attila
Rövid vitát követően elfogadta a város idei költségvetését a makói képviselő-testület többsége. A közel négy és fél milliárdos tervezet kapcsán Buzás Péter, a város polgármestere elmondta: az idei a tervezés éve lesz.

– A városnak ebben az esztendőben komolyan fel kell készülnie a 2007 és 2013 közötti uniós gazdasági időszakra, hiszen az erre elkülönített forrásokra pályázhat majd a város. Éppen ezért szükséges, hogy Makó kész fejlesztési tervekkel várja a kiírásokat. Ezért idén a közintézmények, épületek felújításának terveit kell kidolgoznunk, ami közel 65 millió forintot tesz ki – fogalmazott Buzás, aki még hozzátette: szakértők szerint a jelzett időszakban mintegy ötmilliárdos forrásra számíthat a város, ám az önkormányzat terveiben ennek a többszöröse szerepel. A város a sikeres működés és fejlesztés érdekében nem zárkózik el a hitelfelvételtől sem, a költségvetés erre részletesen kitér.

A rendelettervezettel kapcsolatban Hajdu Gábor, a pénzügyi bizottság elnöke javasolta: írjanak ki versenytárgyalást a villanyáram-szolgáltatásra.

Gilicze János alpolgármester felszólalásában a „tervezés éve" helyett a „megtorpanás éve" elnevezést tartotta illőnek a város 2006-os gazdálkodására, mert szerinte a tavalyinál szűkösebb forrásokkal számolhat Makó. Ezt az elnevezést a polgármester azonban nem tartotta helyénvalónak. Orbán Imre képviselő a rendeletben szereplő számokkal kapcsolatban rámutatott: a város bevételei nem nőnek, szerinte számos adónemből befolyó összeget alulterveztek, így javasolta: amennyiben a város többletbevételre tesz szert, azt vállalkozás-fejlesztésre fordítsa. Ehhez Marosvári Attila hozzátette: inkább a tervezett hitelek csökkentésére kellene fordítani az esetleges többletet, míg a vállalkozások fejlesztését más úton kell támogatni. Orbán még hozzátette: egy hazai gazdasági lap elemzése szerint kategóriájában Makó fejlődését tekintve sereghajtó. A polgármester ezt a KSH szakértőjének véleménye alapján cáfolta. Mágori Józsefné a költségvetésben a Hagymafesztiválra elkülönített összeg kapcsán jegyezte meg: nagyobb összeget kellene költeni a zöldségtermesztéssel kapcsolatos szakmai kérdésekre. Buzás partnerséget ajánlott a témában azzal, hogy vizsgálják meg ennek lehetőségeit.

Az önkormányzat elfogadta az Egyesített Népjóléti Intézmény beszámolóját, valamint az összes előterjesztést. Ezek között szerepelt a város telekprogramja, miszerint fiatal otthonteremtők számára ingyenesen alakítanak ki 15 belterületi építési telket. Emellett megszavazták a lakásrendelet módosítását, és döntöttek arról is, hogy végül mégsem épül szánkózódomb a Petőfi parkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekprogram Makón

Az idei költségvetési rendeletről is tárgyal ma reggel 9 órától Makó képviselő-testülete a városháza… Tovább olvasom