Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A török húsüzem miatt hazafiak piszkálják Makót

Makó - Zavar az érdekvédelemben: miközben egyre többen állnak a hazai munkahelyek védelmében a szentesi Hungerit mellé a Négy Manccsal folytatott harcában, egy „hazafias” honlap elveri a port Makó önkormányzatán.
 A város ugyanis támogatja a hamarosan megépülő, száz embernek munkát adó török húsüzemet. A cég makóiakat foglalkoztat, és környékbeliektől fogja venni a nyersanyagot.

„Fű alatt lebonyolított üzletről" ír a Duna-Döner Kft. makói üzemépítése kapcsán a Hunhir.hu nevű közéleti portál. A honlap Kalexian nevű szerzője aggódik: lehet, hogy az új üzem veszélyezteti a helybeliek egészségét és a termőföldeket. Egy petícióról ír, amelyben feltették a kérdést a városnak: „a gyros gyártásakor keletkezik-e veszélyes hulladék, mint minden élelmiszer feldolgozásban majdnem biztos" (sic). A kérdés azonban nem kapott nyilvánosságot, és ebből Kalexian messzemenő következtetéseket von le.

A szöveg érdekes időpontban látott napvilágot: épp ekkor jelentek meg a Hungerit és a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet harcáról szóló hírek. A szentesi húsüzemnek azóta több szövetségese is lett, többek között zöldszervezet is, az ottani önkormányzat pedig azért áll az üzem mellé, mert a Hungerit a térség egyik legnagyobb munkaadója.

A makói ipari parkban 2000 négyzetméteres gyárcsarnokot épít a Duna-Döner. Fotó: Karnok Csaba
A makói ipari parkban 2000 négyzetméteres gyárcsarnokot épít a Duna-Döner.
Fotó: Karnok Csaba

De a Makóra készülő török cég is helybelieknek ad munkát: első körben 60, majd pedig 100 embernek, és magyar piacról – lehetőleg a környékbeli állattenyésztőktől – szeretné vásárolni az alapanyagot. Elsősorban a török ételeket kínáló éttermek számára fog félkész gyrost – törökül dönert – készíteni, a felvevőpiac biztos. A cég 1,4 hektárnyi területet vett az ipari parkban, 2000 négyzetméteres csarnokot 500 millió forintból, 2009-től kezdi a termelést, és naponta 10 tonna húst szeretnének feldolgozni. Valóban kapnak támogatást a várostól: a Duna-Döner 500 ezer forint önkormányzati támogatást kap – hódmezővásárhelyi mintára – munkavállalónként, ez összesen 30 milliót jelent.

Karadag Torun ügyvezető lapunk kérdésére most azt mondta, a pályázati lehetőségekre várnak, és azonnal indul az építkezés, amint lehet. Nyugat-Európában jó ideje tart már a török konyha divatja, néhány éve Magyarországon is. Bár egyelőre inkább Budapesten vannak török éttermek, a Duna-Döner arra számít, később az országban több helyen is lesz piaca termékeiknek. Ami a biztonságot és a környezetvédelmet illeti: makói csarnokukat is az a tervező készíti, aki a mórahalmi új húsüzemet. A szakember tisztában van az állat-egészségügyi előírásokkal, és úgy épül a feldolgozó, hogy ezeknek minden tekintetben megfeleljen.

Szigorúak a szabályok

Fölösleges az aggodalom Szigeti Sándor igazgató főállatorvos szerint is. Kérdésünkre azt mondta, ha valaki ma egy ilyen üzemet épít, azt a hatóság a tervek engedélyeztetésétől kezdve ellenőrzi, és végül működési engedélyt is csak úgy kap a cég, ha minden előírásnak megfelel, beleértve a hulladékok kezelésére vonatkozót is. Az ellenőrzések pedig ezek után is rendszeresek: ezekről az uniós csatlakozás után talpon maradt, és ma is működő húsüzemek tudnának mesélni.

Olvasóink írták

 • 12. magyarok 2008. augusztus 25. 11:42
  „zoltanz!


  Az amit mondasz az valóban igaz, tényleg jó lenne ha magyar vállakozók befektetnének Makón és nekik adnák a támogatás jelen esetben 30milliót, de szereinted melyik magyar ember fektetett be eddig Makón 500 milliót csak az üzembe? Hát nem tolongnak a magyar tőkések...
  De ha te vagy bárki tud valakit aki a török üzem helyett befektet, én leszek az első aki ki áll az utcára tiltakozni a törökök ellen...
  Az a 30 millió szerintem megéri a városnak, hogy 60-vagy később 100 embert is foglalkoztassanak... Főleg, hogy a török befektetőhöz képest lényegesen kevesebbe kerül a városnak és nem beszélve arról, hogy nem csak ezeknek az emberkenek ad munkát hanem azoknak is akik állat tenyésztésel foglalkoznak meg szállításal és így meg végképp nem lehetetlen összeg a 30 millió... Ez azt én vélményem lehet vele nem egytérteni is...”
 • 11. zoltanz 2008. augusztus 23. 12:38
  „Továbbra is úgy gondolom, hogy ha a város 30 millióval támogatja a külföldi befektetőt, akkor miért nem ad lehetőséget arra, hogy magyar vállalkozást támogasson ugyanennyi pénzzel, amelyik ugyanígy termeltethetne, feldolgozhatna, munkát adhatna. Miért nem ír ki pályázatot? Miért nem keresnek EU-s támogatást? Miért nem számol senki utána, hogy mennyivel jobban járna a város, az ország, ha magyar vállalkozás indulna, nem külföldi tulajdonú? Miért, miért, miért? Miért vagyunk ilyen élhetetlenek? Miért vagyunk ilyen kishitűek? Miért nem segítünk mi, magyarok, önmagunkon úgy, hogy a másik magyarnak is segítsünk?”
 • 10. magyarok 2008. augusztus 22. 22:29
  „az előttem szólónak egy az egyben igaza van!
  Lehelke, te ősmagyar vagy biztos azért vagy nem 100-as----”
 • 9. Satakera 2008. augusztus 21. 14:22
  „Lehelkének! Nagyon bunkó vagy vagy nem érted a lényeget, vagy nem tudsz olovasni. Ez a gyár azért épül, mert magyar emberket akar foglalkoztatni, magyar termelőktől akarja beszerezni a hozzávalót! Akkor miről is beszélsz? Végre VALAKI aki a régóta üresen álló Ipari Parkba létrehoz valamit. Végre VALAKI aki munkahelyet teremt ebben a munkanélküli városban. Mit akarnak azok akik ellenzik vagy ellene szólnak, nem szégyellik meg magukat, csak a szájuk jár! Ők miért nem azon gondolkodnak, hogy esetleg Makóra milyen munkahelyet lehetne teremteni, ahelyett hogy leszarják azt aki végre mer itt vállalkozni, munkát adni a makói embereknek és talán a makói állattenyésztők is eltudják adni normálisan a sertés és marhahúst. Nem irigykedni kell, hanem tenni végre valamit.”
 • 8. Bakos András 2008. augusztus 21. 10:46
  „Én meg azt gondolom, hogy ha van egy cég - bármilyen nációhoz tartozik is - és a mostani, kemény előírások közepette húsfeldolgozót alapít Makón, betart minden előírást, munkát ad száz helybelinek, plusz környékbeli állattartóktól akar marhát, birkát venni - azaz, szerződni lehet majd vele, mint a Pick-kel - akkor miért ne támogatná az önkormányzat? Ennél többet nem is tehet: támogatnia kell természetesen a helyi vállalkozásokat, de nem rajzolhat tehetséges és tehetős magyar üzletembereket.”
 • 7. LEHELKE 2008. augusztus 20. 17:16
  „A MAGYAR KIS-ES KOZEPVALLALKOZASOKAT TAMOGASSAK ES NE A KULFOLDIEKET ! MAGYAR TERMELOTOL,MAGYAR ARUT A MAGYAROKNAK ! RENGATEGET JARTAM KULFOLDON, ES MINDEN ORSZAGBAN A POLCOKON A A SAJAT TERMELESU ARUIKAT ARULJAK ! A FRANCIA ,AZ OLASZ, A NEMET, A SVAJCI ( SVAJCI TEJET es a SVAJCIAK 90%-A A TOBBI EUROPAI UNIOS TERMEKEKKEL SZEMBEN A SAJAT TERMELESU ARUIT VESZI MEG A BOLTOKBAN, UGYAN IGY AZ OLASZ IS, ES A FRANCIA IS ! IGY A SAJAT NEMZETET TAMOGATJA ES EROSITI ! DE SZINTE EUROPA SZERTE MINDENHOL IGY VAN ! MAGYAROK OSSZEFOGAS ! MERT A POLITIKUSOK CSAK EGYMAS ELLEN USZITJAK A MAGYART ! ITT TUDATOSSAN A MAGYAROK MEGSEMISITESEERT VANNAK ! MINKET KICSINALNAK ,MERT A MAGYAR SZEJJEL HUZ !!!! NEM IRIGYKEDNI KELL, ES A MASIKKAL FOGLALKOZNI ES ARULKODNI AZ APEHNAL, HANEM OSSZETARTANI ES PICSAN RUGNI A PARAZITA MAGYAR ELLENES POLITIKUSOKAT !!!”
 • 6. zoltanz 2008. augusztus 20. 13:30
  „Hát annak legyen igaza, aki bízik ebben a munkaadóban. Én azon gondolkodtam el, hogy a város 30 milliós támogatását ha magyar vállalkozások kapták volna meg, akkor magyarországon marad a pénz, magyar munkás kap foglalkoztatási lehetőséget, az általa kitermelt profit magyarországon marad, ráadásul, mint magyar tulajdonú vállalkozás, semmi adókedvezményt nem élvez, tehát az adóbevétel is több. Hogy nem bízom a törökben, az biztosan amiatt a 150 év miatt van, amely törökvész néven vonult be a magyar történelembe, de ne legyen nekem igazam, ha azt sejtem, hogy ez a magyarországi termeltetés is csak addig fog tartani, míg a magyar gazdálkodó annyi pénzt sem kap egy kiló húsért, mint amennyiért előállította azt. Mert a termeltető diktálja az árakat.”
 • 5. zolcsi44 2008. augusztus 19. 19:11
  „Igazuk van az elöttem szoloknak, csakhogy azok akik kifogásolják egy valamilyen alakulat tagjai. Ezek magukat a Szkita-Hun-Magyar-Ellenállás állitolagos szervezetének tekintik magukat. Vezetőjük - Kalexin- egy gyáva alak, még az is lehet, hogy egyedül van. Valamilyen " cubaias ellenálláshoz hasonloaknak valják magukat.Valoszinü, hogy egy fél fasiszta szervezet, ami ellent mond mindennek ami jo lehet a polgároknak.Bátran kiállni nem mer, áskálodik aljas modon.”
 • 4. Kitlaaf 2008. augusztus 19. 14:33
  „Bocs. ...immáron...”
 • 3. Kitlaaf 2008. augusztus 19. 14:31
  „Sírva vigad a magyar. Nem igaz!? Egyébként ez már tényleg szánalmas,h ezek a MAGYAROK keresztbe tesznek ahol csak tudnak. Az nem számít,h ezzel x száz családnak lehetne keresete. Inmáron nem a dögöljön meg a szomszéd tehene is, hanem ha nekik nem születhet, ne szülessen másnak se, azaz ne legyen húsüzem. Egyébként meg a magyarok mindig is ilyenek voltak, csak nézzétek meg a történelmünket. Ahány fele lehetett, annyi fele húztak.”
 • 2. András99 2008. augusztus 19. 08:52
  „Na ez az. Ha nem jön új cég, ami munkahelyet teremtene, akkor sírunk. Ha jön, akkor is sírunk, hogy ez a baj meg az a baj. Ha elmegy - mert sírunk -, akkor megint sírunk, hogy miért ment el. Nem jó ebben az országban senkinek semmi már.Mindenbe belekötünk...nem volt ez a nemzet ilyen 8-10 évvel ezelőtt sem még.”
 • 1. CSJ 2008. augusztus 19. 05:38
  „Jellemző ránk, hogy első körben mindent megvétózunk. A munkanélküliség nő, a termelő üzem nem kell. Mit akarunk egyáltalán?
  Örülni kellene, hogy Makón 100 embernek lesz, és a környékben az állattartó családoknak is biztos piacot jelentene a cég működése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ártott a Marosnak a nehézfém

Makó - Nem érte károsodás a Marost a romániai vízgyűjtő területen egy hónapja történt… Tovább olvasom