Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Apátfalván él a nemezelés hagyománya

Apátfalva - Ülőpárna, takaró, tarisznya, süveg, csuklópánt, csizma – többek között ilyen használati tárgyat lehet készíteni egy valaha mindennapos, az ősi magyar kultúrához szorosan hozzátartozó, mára viszont csaknem feledésbe merült anyagból, a nemezből.
Amelyről egyébként mesterei azt tartják, nem készül, hanem születik, előállításához ugyanis nehéz fizikai munkára van szükség. Apátfalván, a Bökény Népe Hagyományőrző Egyesület tagjai jóvoltából még ma is él a nemezelés hagyománya: évente egyszer összegyűlnek, s egy szegedi kézműves, Kaszás Ákos vezetésével a helyi szikvízüzemben egy hétvégén át foglalkoznak vele. Nemrégiben jó tucatnyian vettek részt összejövetelükön, köztük sok érdeklődő gyerek.

Nemez születik – kemény fizikai munkával. Fotó: DM
Nemez születik – kemény fizikai munkával. Fotó: DM

A filcre emlékeztető nemez alapanyaga gyapjú, amit a tisztítás után kártolni kell, azaz puhává tenni, majd vízzel, szappanos kézzel gyúrni. A csoportot vezető Szalamia János azt mondja, ők nemcsak a technikát igyekeznek életben tartani, de a hagyományos mintákat, díszítéseket is. Legszebb munkáikat megcsodálhatják mindazok, akik egy-egy kézműves találkozón, hagyományőrző fesztiválon, íjászversenyen felkeresik sátrukat. Aminek különösen örül: a nemezelést immár iskolában is tanítják, így van remény arra, hogy nem fog eltűnni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trutyiügy: 700 ezret ajánlott az Alföldvíz

700 ezer forintos kártérítést ajánlott fel az Alföldvíz Zrt. a makói családnak, amelynek udvarába fekáliát fröccsentett a cég szippantós autója. Tovább olvasom