Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Autóipari beszállító vesz portát Makón

Makó - Tavaly április óta működik Makón, azóta 250 ezer euróból fejlesztette gyártókapacitását a H. O. W. Project Kft., mert egyre több megrendelést kap. Nagyrészt német autóipari cégeknek dolgozik, a kecskeméti Mercedes-gyárral is kapcsolatban áll.
Nyilvános pályázat útján eladja Makó önkormányzata az ipari park 4639 négyzetméteres telkét. Az egyetlen pályázó a H. O. W. Project Kft., a vételár 8 millió forint plusz áfa. A vállalkozás kecskeméti székhelyű, de már tavaly április óta Makón dolgozik, a Bárányos soron, egy régi üzemépületben. A kft.-nek három tulajdonosa van, a németországi Kocsis Roland, valamint Krékity Krisztián és Mihalcsik István, utóbbiak ügyvezetők is. Negyvenöt munkatársuk a hő- és felületkezelésen kívül gyakorlatilag minden lehetséges módon meg tud munkálni fémet és műanyagot. Készül itt az ipari csempevágótól a csőközpontosítón át a gépkeretig szinte minden, ha kell, a gyártáshoz szükséges szerszám is.

Több ezer féle termékük elsősorban német piacra, nagyrészt az autóiparral kapcsolatban álló cégekhez kerül. A kecskeméti Mercedes számára polcrendszert terveztek és készítettek, a gyár most kért tőlük árajánlatot egyfajta ragasztópisztoly szórófejének elkészítésére.
Az ipari parki telek megvételére azért pályáztak, mert oda, megfelelő munkakörülmények közé szeretnének átköltözni. Közel 2600 négyzetméteres gyártócsarnokot és raktárt fognak építeni, ez a következő három-öt év terve. A válság – legalábbis az autóiparhoz kötődő cégek nézőpontjából – véget ért, a kft.-nek is egyre több a munkája.

Mihalcsik István és Krékity Krisztián a régi üzemcsarnokban. Most újat építenek. Fotó: Karnok Csaba
Mihalcsik István és Krékity Krisztián a régi üzemcsarnokban. Most újat építenek. Fotó: Karnok Csaba

– Tavaly április óta folyamatosan fejlesztünk, eddig 250 ezer eurót ruháztunk be, saját erőből, mert a megrendelések miatt nincs idő arra, hogy pályázati lehetőségre várjunk – mondja Mihalcsik István. – Új berendezéseket vettünk a meglévők mellé, többek között CNC-megmunkálóközpontot és CNC-esztergát, októberben egy komolyabb, nagyobb értékű CNC-megmunkálóközpont érkezik.

Magyarországon a legkeresettebb fémipari szakemberek az ilyen gépek kezelői. A kft.-nek azonban nem kellett sokáig keresgélnie. Egy munkatársuk már profin kezelte ezeket a gépeket, egy másik kollégát helyben képeztek át. – Az új megmunkálóberendezések számítógépes hálózaton keresztül kapják a gyártási utasítást. Szoftveres előkészítéssel foglalkozó munkatársat is vettünk fel két hónapja, és ugyanakkor egy másik CNC-gépbeállítót, október elsejétől pedig még egy munkába áll. Ezután a második műszakra is fel kell készülnünk. Ezek a gépek úgy hasznosíthatók a legjobban, ha több műszakban is termelnek, nálunk jellemzően egyedi vagy kis sorozatú termékeket – mondta Mihalcsik István.

Az üzemben tapasztalt középkorúak és idősebbek is dolgoznak, a legfiatalabbak most hiányoznak. A cég már nyáron is fogadott makói és szegedi ipari tanulókat, gyakorlaton, a következő időszakra szóló szerződést most kötik meg. Hárman a diákok közül azt mondták, itt szeretnének dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domokos Mária a középkorosztályról

A baloldali és civil összefogás számára fontos a makói középkorosztály sorsa – mondta… Tovább olvasom