Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Az apátfalvi a megye legjobb polgárőrsége

Apátfalva - Apátfalván 1998-ban alakult polgárőr egyesület, azután, hogy a szomszédos Magyarcsanádon már működő hasonló szervezet hatására drasztikusan csökkent a bűnesetek száma – Apátfalván viszont megnőtt.


Varga Mihály az év polgárőrségének járó elismeréssel. A szerző felvétele
Abban az évben több mint 60 betörést, lopást regisztráltak. Ez a szám már a következő évben harmadára csökkent a járőrözéseknek köszönhetően.

Az apátfalvi polgárőrök olyan eredményesen dolgoznak, hogy idén ők lettek az év polgárőrsége Csongrád megyében. Az ezért járó elismerést elnökük, Varga Mihály Budapesten vette át a napokban Túrós András országos parancsnoktól és Hatala József rendőrfőkapitánytól. Az apátfalvi polgárőrök 72-en vannak, valamennyien rendelkeznek hivatalos vizsgával. A létszám most nagyobb, mint a megalakuláskor – és a csapatban sok a fiatal.

Soraikban tudhatják a falu szinte összes vállalkozóját, de polgárőr például a község első embere, Varga Péter is – előbb volt polgárőr, mint polgármester. Napközben is figyelnek, és minden éjszaka járőröznek, legalább ketten. Rendezvények vagy például a mezőgazdasági betakarítások idején többen is. Jó az együttműködésük a makói kapitánysággal és a helyi rendőrőrssel, illetve a nagylaki határrendészekkel. Fogtak már el a közreműködésükkel a rendőrök többek között birkatolvajokat és betörőket is – utóbbiért jutalmat is kaptak. A legfontosabbnak azonban az állandó jelenlétet tartják, aminek, mint érezni a faluban, komoly visszatartó ereje van.

Varga Mihály az év polgárőrségének járó elismeréssel. A szerző felvétele
Varga Mihály az év polgárőrségének járó elismeréssel.
A szerző felvétele

Az év polgárőrei évente nagyjából egymillió forintból gazdálkodnak. Tavaly segített nekik a helyi és a megyei önkormányzat, a megyei polgárőrszövetség, a szaktárca, a Magyar Posta is. A pénzt főként ruhára, felszerelésre és a rendőrségtől kapott járőrkocsi üzemanyagára költik – a falu garázst és irodát adott nekik. Legtöbbször gyalogosan vagy saját autóval mennek – ilyenkor általában maguk tankolnak. Így még csak nem is feltűnő, ahogy mozgunk, figyelünk – mondja Varga Mihály.

Olvasóink írták

  • 2. Anyádlóháton2 2011. november 14. 08:13
    „Szép munka. Köszönet, gratuláció és minden elismerésem ezeknek az embereknek!”
  • 1. egyvalakivagyok 2011. november 11. 05:40
    „Ehhez csak gratulálni lehet! Csak összefogással lehet eredményt elérni. A legszebb ebben az, hogy nem fizetségért, hanem önzetlenül csinálják.
    Mennyivel jobb lehetne az élet, ha nem lennének köztünk tolvajok, betörők, rablók, gazemberek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanádon megint nem ürítik a kukákat

Magyarcsanád - Ahogyan a nyáron, ismét abbamaradt a lakossági szemétszállítás Magyarcsanádon –… Tovább olvasom