Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Az egyház is elfogadja a hamvasztást

A katolikus és a történelmi protestáns egyházak sem tanítanak olyat, hogy akit elhamvasztanak, az nem támad fel – mégis sokan erre az indokra hivatkozva idegenkednek az urnás temetéstől. Kérdésünkre a katolikus és a református lelkész is azt mondta, tévképzet, hogy vallási szempontból csak a testtemetés elfogadható.
A vallásos hagyományok szerint élő emberek közül mindmáig sokan hiszik, hogy akit elhamvasztanak, annak a lelke is semmivé válik, és az örök életre már nem támadhat fel. Mint kiderült, ilyet a keresztény egyház sosem tanított.

– Földeákon már az utolsó simításokat végzik az urnafalon, ami rögtön a temető bejáratától jobbra, kegyeletteljes és méltó körülmények közé került – mutatta meg a temetkezési helyet Katona Pál esperesplébános, aki elmondta: egyre többen választják az urnatemetést. Az urnák egyébként 10 évre válthatóak meg, ez az időtartam bármeddig meghosszabbítható, ám ha elmarad, a hamvvedret egy közös kriptában helyezik végső nyugalomra.

A mind gyakoribb hamvasztásoknak persze jogszabályi okai is vannak, hiszen egy rendeletnek megfelelően a Magyarországon tapasztalható magas talajvízszint miatt gyakorlatilag új testtemetés szinte sehol sem lehetséges, ám nagyon sokan már előre megváltották sírhelyeiket, így Földeákon még mindig gyakori, hogy koporsó előtt vesznek végső búcsút az elhunytaktól.

A plébánostól megtudtuk: alaptalan mindenkinek a félelme azzal kapcsolatban, hogy elvész a lelke, akinek a testét itt, a földön elhamvasztják. A kegyelet végső formájától ugyanis független, hogy megmarad-e az elhunyt szelleme.

– Véleményem szerint az egyházon kívülről, talán a szabadkőműves gondolkodásból származhat ez a tévképzet, és így foganhatott meg a népi vallásosságban. Éppen ezek a félelmek is mutatják, milyen nagy szüksége van minden vallásos embernek arra, hogy mind jobban elmélyüljön a hit ismeretében, hiszen a teológia fejlődése is bizonyítja: az egyház tanítása nem mond ellent a tudomány eredményeinek – foglalta össze a plébános.

– A református egyházban sem volt soha hitelv, hogy csak a testtemetés a helyes – mondta Kotormán István, a makói újvárosi református egyházközség lelkésze. Hozzátette: a hagyományokhoz persze a reformátusok közül is sokan ragaszkodnak, ezért nem befolyásolják a hozzátartozók, vagy a temetésükről előre rendelkezők akaratát. Bár hosszú időn keresztül a reformátusok között sem volt gyakorlat a hamvasztás.

– A Biblia úgy fogalmaz: mindannyian porrá leszünk, a test elhamvasztásával csupán a természetes folyamatot gyorsítják fel, így a keresztényeknek sem lehet vallási fenntartásuk az urnatemetéssel szemben – fűzte hozzá a lelkész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jövőre nyit a Tesco Makón

Már a munkatársakat keresi, nyitni azonban csak a jövő év elején fog a legújabb nagyáruház, a Tesco… Tovább olvasom