Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bélyegre került a makói, aki meghódította Amerikát

A makói József Attila Múzeum adta a fotóanyagot annak a bélyegnek a megtervezéséhez, amely Galamb József előtt tiszteleg a nevéhez köthető Ford T-modell sorozatgyártásának 100. évfordulóján. Ő a harmadik Makóhoz köthető híresség, akiről magyar bélyeg jelent meg.
– Tavaly nyáron keresett meg bennünket a Magyar Posta azzal, hogy szeretnének bélyeget kiadni Galamb Józsefről, és a segítségünket kérték – mesélte Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum azóta nyugdíjba vonult igazgatója. Elmondta: összeválogatott néhány képet a makói születésű konstruktőrről, illetve a múzeumban látható Ford T-modellről, majd az anyagot elküldte Budapestre. A napokban megjelent szép kivitelű bélyegre végül nem a makói autó került, de egy olyan portré, amely a múzeumban, sőt az intézmény kiadványain is látható.

Halmágyi Pál
Halmágyi Pál és a bélyegek. A szerző felvétele

Makói hírességek a borítékon

Galamb József a harmadik Makóhoz köthető híresség, akiről magyar postabélyeg jelent meg: hasonlóképp megemlékeztek már Erdei Ferenc szociológusról, politikusról és a város „fogadott fiáról", József Attiláról – mindkettőről 1980-ban. Pulitzerről Amerikában jelent meg hasonló, de például a színészóriást, Páger Antalt ábrázoló tudomásunk szerint még sehol sem.  

A filatéliai különlegességnek számító, tíz bélyeget tartalmazó kisívből 20 ezer példány készült. Tervezője két grafikusművész, Svindt Ferenc és Berky Péter, a nyomtatás a Pénzjegynyomda érdeme. A makói vonatkozású, s a múzeum segítsége révén a városhoz külön is kötődő bélyeget annak tiszteletére adták ki, hogy száz évvel ezelőtt a makói születésű magyar Galamb József konstruktőr-főmérnök vezetésével kezdődött meg a világot kerekekre helyező Ford T-modell sorozatgyártása. A kocsiból húsz év alatt 15 és fél millió példány készült, és közülük több mint 100 ezer darab ma is üzemképes.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A bélyeg hivatalos forgalomba bocsátására és az első napi bélyegzésre a Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft. szentendrei regionális központjában került sor. Az esemény nem mindennapi hangulatát emelte a Galamb József utcában található épület aulájában kiállított 1919-es T-Modell mellé aznap kitelepült postafiók, ahol első napi bélyegzéssel megvásárolható volt az alkalmi bélyeg. Az ünnepségre meghívták a makói polgármestert, Buzás Pétert és a volt múzeumigazgatót is. Halmágyi Pál elmondta: Lövészné Molnár Erzsébettel, a posta bélyegüzletágának vezetőjével beszélgetve megfogalmazódott egy újabb makói témájú bélyegsorozat ötlete, amely a városban álló Makovecz-épületeket mutatná be.

A makói múzeumban most megtekinthető mind a kisív, mind az eseményen készült első napi boríték, sőt egy ezeket nagyban bemutató plakát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éve született Makón Szendrői Jenő

A Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar ipari építészet meghatározó alakja volt. Tovább olvasom