Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Betonlépcső az őzeknek

Kövegy - Amióta kész, még nem találtak elhullott vadat az apátfalvi-mezőhegyesi öntözőcsatorna fóliával bélelt szakaszán. Ez egy kísérlet helyszíne, állatoknak épített rézsűket, lépcsőket tesztelnek. Néhány éve országos botránnyal járt a bélelt árkokba csúszott, megfulladt vadak esete.
Az öntözőcsatornát azért szigetelik, hogy ne szivárogjon el a víz, ám az állatok nem tudnak fölmászni a parton. Őzek és nyulak mellett rókák, borzok, sünök vesztét is okozhatja a csúszós fólia.

2012-ben Európára szóló botrány lett egy külföldi vadász videofelvételéből, amely egy Szentes közeli öntözőrendszerbe fulladt állatokat mutatott. Az állam kára több tízmilliós volt. Az állatvédők a beruházókat, azok az itatást elmulasztó vadászokat okolták. Létrákat, kapaszkodókat eszkábáltak, hálókat feszítettek a fóliára, villanypásztorral is kísérleteztek.

Akkoriban zajlott Kövegy közelében az apátfalvi-mezőhegyesi csatorna szigetelése. Közel 200 millióba került, hogy a szivattyúház után, 1,2 kilométeren a magasan vezetett öntözővíz ne szivárogjon a földekre, belvizet okozva, ami miatt addig kártérítést kellett fizetni a gazdáknak.

A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat szerette volna elkerülni a vadpusztulást. Mivel szabványos megoldás erre nincs, a kivitelezővel együtt kísérleteztek. Ami végül elkészült, vitán fölül hatékony, még egy vad sem pusztult bele.

Balla Iván és Siket Ákos a betonlépcsőn. Most már azt kellene kideríteni, ez jobb, vagy a bütykös fólia. Fotó: Karnok Csaba
Balla Iván és Siket Ákos a betonlépcsőn. Most már azt kellene kideríteni, ez jobb, vagy a bütykös fólia. Fotó: Karnok Csaba

– A csatorna két oldalán itatókat telepítettünk, ezt a vadászok rendszeresen föltöltik, a csatornában pedig rézsűlépcsőket alakítottunk ki betonból és speciális, bütykösen kiképzett műanyagból. Már csak azt lenne jó megtudni, hogy melyik felel meg a nagyobb és a kisebb vadaknak egyaránt – mondja Siket Ákos, a szigetelést végző szegedi CarboTech Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Kerestek pályázati forrást egy állatkísérlet elvégzésére, eddig nem találtak.

– Amikor ötvencentis víz volt benne, láttam, hogy lépked az őz, de ahelyett, hogy a betonlépcsőnél kikapaszkodott volna, elment még három mellett: mi tudjuk, mire való a lépcső, a vad nyilván nem – mondja Balla Iván, a társulat ügyvezető igazgatója.

Szerinte a beton és a speciális műanyag sem olyan drága, hogy emiatt jelentősen nőne a beruházás költsége. Csak jó lenne biztos megoldást találni, mert az öntözővíz egyre nagyobb érték lesz, emiatt sokfelé fogják szigetelni a csatornákat.

– A két évvel ezelőtti Csongrád megyei vadpusztulások után még egy ilyen esetről érkezett hír, azóta nincs információnk – mondja Kovács Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara főmunkatársa.

– Igaz, a bélelt öntözőcsatornákat építtető földhasználókkal nem szívesen konfrontálódnak a vadásztársaságok, de ha baj történne, a hatóságon, az állatvédőkön keresztül úgyis eljutna a hír. Nyilván különböző módszerekkel igyekeznek megoldani, hogy ne kerüljenek a csatorna fogságába a vadak. Reméljük, az állatvédelem fontos szempont lesz most, hogy a hírek szerint jelentős támogatást lehet majd kapni öntözőművek építésére, felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adózik, de 4 éve nem termel a makói téglagyár

Fizeti az adókat, de 2009 augusztusa óta megrendelés híján nem gyárt téglát a Szema Makó Téglagyártó Kft. Tovább olvasom