Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Cserhalmi György kapta az idei Páger-díjat

Makó - Egy visszatérő ízületi gyulladás miatt nem fogja hordani, de nagy becsben tartja majd a Páger-gyűrűt a makói színészdíj idei kitüntetettje, Cserhalmi György.
– Talán furcsán hangzik, de úgy érzem, mintha most eljegyzett volna Makó. És lehet, hogy ebből egyszer frigy lesz – mondta a közönség vastapsától kísérve Cserhalmi György Kossuth-díjas érdemes művész, amikor Buzás Pétertől, a város polgármesterétől vasárnap átvette a Páger-díjat jelképező arany pecsétgyűrűt a Hagymaházban. Nyomban fel is húzta az ujjára. Ő a tizenkettedik, aki ilyen elismerésben részesül.

A színészdíjat 2002-ben alapította az önkormányzat azért, hogy ápolja a makói születésű Téni bácsi emlékét, és kitüntesse azokat, akik hozzá méltó nagyjai a magyar színjátszásnak – az odaítélésről mindig szakmai zsűri dönt. Ennek tavaly óta Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművész, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája a tagja.

Cserhalmi György kapta az idei Páger-díjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A díj, mint már többször megírtuk, Páger kedves pecsétgyűrűjének pontos mása, amelyet a család hozzájárulásával készíttet el a város évről évre. A 2013-as kitüntetett közel 250 filmben nyújtott feledhetetlen alakítást. Volt köztük Oscar-díjra jelölt és olyan is, amely el is nyerte a rangos kitüntetést. Több színházat gazdagított játékával – jelenleg szabadúszó művész. A zsűri azért ítélte neki a díjat, mert színészi játékát szenvedély, humor, erő és vívódás jellemzi, s mert színészi eszközeivel felkészülten, felelősséggel él. Páger Antallal két filmben is játszott, Kardos Ferenc Mennyei seregek és Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című alkotásában. Ez utóbbi, mint lapunknak elmondta, arról emlékezetes, hogy Páger a forgatás végén hunyt el. Mint mindenkit, őt is mélyen megrázta a színészóriás halála. Cserhalmi elmondta, sokat tanult Téni bácsitól, többek között azt, hogy a színészmesterség folyamatos megújulását mindig követni kell, a tehetség önmagában kevés ahhoz, hogy az ember maradandót alkosson.

A gyűrű értéke

A kuratórium egyik tagja, Réz András filmesztéta a díjátadót követő állófogadáson azt mondta, a Páger-gyűrű értékét az adja, kik kapták meg eddig. E szerint igen rangos elismerésről van szó, hiszen 2002-ben, elsőként Halász Judit kapta meg, majd egymás után Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter és Cserhalmi György vehette át a Páger-gyűrűt.

A díjátadót követő pódiumbeszélgetésen többek között elmesélte: életére nagy hatással volt a vívás. Nemcsak a sportágra abban az időben jellemző kíméletlen őszinteség, de az is, hogy edzője, Fülöp Gyula eltanácsolta az edzői karriertől, s azt javasolta neki, legyen inkább színész. Elhangzott, hogy máig szívesen foglalkoztatják cseh és szlovák filmekben. Amikor az akkor még közös csehszlovák állam egyik rendezője először kérte fel egy szerepre, amelyben favágót kellett alakítania, ráragadt a szlovák King Kong becenév – a rendező ugyanis nem tudta, hogy ért a favágáshoz, és elképedve nézte, hogy dőlnek a fenyők egymás után, amikor megkérte, kezdetnek vágjon ki néhányat egy motoros fűrésszel. Az is kiderült, hogy az egykori bohém művész, aki saját bevallása szerint annak idején természetesnek vette, hogy néhány liter bor után részt vesz egy verekedésben, most a kertjében növő dáliákról beszél a legnagyobb szeretettel. Néhány gumót el is hozott Makóra.

A gyűrűt egyébként nem fogja állandóan hordani. Mint lapunknak elmondta, egy folyton visszatérő ízületi gyulladás miatt a jegygyűrűt is le kellett vágni az ujjáról. A Páger-gyűrű azonban nagy becsben lesz: az íróasztalán fogja tartani, más ereklyékkel együtt.

Olvasóink írták

 • 12. 3évesférfi 2013. január 31. 13:14
  „Beindult a fikagyár. Nyomjátok, proletárok!”
 • 11. deszkás 2013. január 29. 10:40
  „És talpnyaló.”
 • 10. aplikation 2013. január 29. 10:28
  „Cserhalmi György nagy színész elismerem !
  A következő kérésem, hogy ennek a városnak illetve lakóinak mi haszna van ebből a ceremóniából ?
  tudni kell mit mikor ! ezt be kéne fejezni van most úgy gondolom sokkal fontosabb megoldásra váró feladat”
 • 9. pala1964 2013. január 29. 09:17
  „8, én pedig olyan szakit látnák (vagy talán még inkább látNÉK), aki az általa vállalt határidőket (úgymint és először is: érkezés időpontja) mondjuk hozzávetőleg betartja, és elfogadható munkát végez:)

  de komolyabbra fordítva igaz, egy jó szakmunkás a maga területén van olyan érték, mint egy jó fehérgalléros munkaerő.... és nemritkán keres is annyit a szakmunkás, sőt...”
 • 8. Egyolvasó 2013. január 29. 08:54
  „Azért én már szívesen látnák egy olyan díjkiosztót ahol kétkezi munkást jutalmaznak.”
 • 7. Lakos 2013. január 28. 09:59
  „Gratulálok Cserhalmi Györgynek!
  Fantasztikus művész. Jó egészséget neki sokáig!”
 • 6. pog 2013. január 28. 09:17
  „remélem már nem sokáig adja át polgármesterként az elismeréseket...”
 • 5. Amme89 2013. január 27. 22:16
  „Nagyon jó beszélgetés volt. Sok érdekességet tudhattunk meg a művész életéről. Remélem lesz folytatás, szívesen látnák sokan a Hagymaház színpadán... Gratulálok a Páger díjhoz, további sok sikert kívánok!”
 • 4. Francois 2013. január 27. 18:37
  „Egyébként igaz hogy ezek a színművészek hakniba jönnek le ezért a gyűrűért?!”
 • 3. IVY 2013. január 27. 17:49
  „a Dögkeselyű :)”
 • 2. deszkás 2013. január 27. 17:24
  „Hát nagy ember.”
 • 1. Francois 2013. január 27. 17:10
  „Remélem megmutatta Döbrögi a művész úrnak a siker várost! :) És remélem kapott egy örökös fürdő belépőt is makótol!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956-os kiállítás Csanádpalotán

Az 1956-os forradalom tárgyi emlékeit mutatja be a Forradalom és megtorlás című vándorkiállítás, amely most a Kelemen László Művelődési Házban látható. Tovább olvasom