Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Ebben az esztendőben szép az őszi fokhagyma Makón

Makó - Szedik az őszi fokhagymát a Makó környéki határban – a nehéz fizikai munka mindennap hajnalban kezdődik a földeken. Az egyik termelő, Fekete János azt mondja: jó termést, hektáronként nyolc-tíz tonnát remél, s bízik a kedvező, háromszázötven-négyszáz forintos felvásárlási árban is.
Hajnali négy-öt órakor kezdődik a munka a makói Fekete János Kiszombor határában elterülő földjén – szedik az őszi fokhagymát, itt a betakarítás ideje. Tíz-tizenöt ember dolgozik itt – egyébként úgy tapasztaltuk, jó hangulatban –, mert ezt bizony a gépi előmunka, a kiforgatás után ma is ugyanúgy kézzel kell elvégezni, mint mondjuk száz éve. Az összefogott csomókról ráadásul le kell rázni a göröngyöket; ez akkor megy könnyen, ha a föld száraz. Az utóbbi napokban viszont esett. – Ám még mindig jobb a helyzet, mint amikor az egyik évben szinte elsüllyedt az ember a sárban, a szedéssel viszont nem lehetett várni, mert a szerződésben vállalt mennyiséget időben le kellett szállítani – mondta Fekete János.

A negyvenhét éves gazdálkodó harmincéves korában kezdett el komolyan a mezőgazdasággal foglalkozni. Korábban fuvarozó volt, ma már azon töri a fejét, kisebbik, agrármérnöknek tanuló lányának hogyan adhatja majd át idővel a családi gazdaság stafétabotját. Részben saját, részben bérelt földeken termel, mindenekelőtt petrezselymet, répát, s természetesen vörös- és fokhagymát.

A felszedett hagymát 3-4 napig tartják a földön kiterítve. Fotó: Frank Yvette
A felszedett hagymát 3-4 napig tartják a földön kiterítve.
Fotó: Frank Yvette

A felszedett hagymát három-négy napig tartják a földön kiterítve, majd két-három hétig rácson szárítják – ezt követően darabolják, tisztítják, majd ötkilós zsákokba csomagolva adják el. A megtermelt mennyiség nagyjából felét adja át a piacnak, a többit közvetlenül, beszállítóként juttatja el szerződéses partnereinek. Az átlagosnál jobb termésre számít idén: a csapadék elegendő volt, napsütés is volt bőven, így hektáronként nyolc-tíz tonna lehet a betakarított mennyiség, és már látszik, hogy a minőség is megfelelő lesz – a fejek például nem nyíltak szét.

Olvasóink írták

 • 5. Alliaceae 2008. június 19. 16:42
  „Timi elmond az apjnak mindent. Nem csak a bulikba motorostalkozokra mennek egyutt, de a piacra es a foldet turni. szanalmas vagy Pákó ez meg poennak is szar vot!”
 • 4. greencat 2008. június 19. 10:17
  „Fekete Pákó! Hogy Te milyen szemét vagy!!!”
 • 3. Fekete Pákó 2008. június 19. 07:29
  „Ja, vennéd át a stafétát és a fatert nyomnád is be a szoci otthonba. Erre van eszed.
  Ezt meg mondjad el az ősödnek élőben, ne nyalizzál az inetrneten.”
 • 2. greencat 2008. június 18. 17:52
  „Mindehhez Timi, sok sikert kívánok Neked!!:)”
 • 1. Fekete Tímea 2008. június 18. 15:43
  „Tiszteletre méltó,hogy vannak akik ilyen hagyománnyal foglalkoznak a mezőgazdasággal.És,hogy apa ily módon nyilatkozik rólam...ez nagyon megható!Alig várom már,hogy átvegyem a stafétabotot!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfő óta szóbeliznek

Makó - Nyolcvanheten érettségiznek idén a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai közül – a vizsgák tegnap reggel kezdődtek. Tovább olvasom