Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Édesanya helyett anya kap virágot

Makó - Tízgyerekes családban nőtt föl, ezért vállalta a hivatásos nevelőszülőséget Görbe Julianna. A makói asszonyt három saját gyermeke mellett tíz nevelt gyereke is anyaként köszönti május első vasárnapján.
– Anyának vettem virágot – mondja szégyellősen nevelőanyjára pillantva Baksa Andrea, aki – Tamás bátyjával egyetemben – Görbe Julianna makói házában talált otthonra. Édesanyjával mára megszakadt minden kapcsolata.

– Négy kamaszt már elengedtem. Tizennégy éve él velünk Mészáros Marika és Kis-Molnár Brigitta, őket a csecsemőotthonból hoztam haza. A tizedik esztendőt tölti nálunk Jankó Erika, a hetediket a Baksa testvérek, Gyáni Zoli másfél éve érkezett – készít „gyorsleltárt" és kronológiát Julika. Elárulja: első gyermeke, Tímea születése után az orvosok azt mondták, ne reménykedjen további gyermekáldásban. De ő, aki tízgyerekes családban nőtt föl, úgy gondolta: legalább hivatásos nevelőszülőként teremt maga köré nagycsaládot. Aztán megszületett Zsanett, majd Ricsi is, de a nevelt gyerekek is maradtak.

Görbe Julianna saját és nevelt gyermekei körében Fotó: Frank Yvette
Görbe Julianna saját és nevelt gyermekei körében.
Fotó: Frank Yvette

Csongrád megyében 245 hivatásos nevelőszülő körülbelül 600 gyerekről gondoskodik – tudtuk meg Szügyi Jánostól, a Csongrád megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatójától.

– Nem szóltam egy szót se. Ő se kérdezett semmit. De legalább láttam, hogy néz ki – összegzi Brigi a megrendítő élményt, amikor egy éve életében először találkozott a szülőanyjával.

– A nagymamám mostanában jelentkezett: eddig nem voltak kíváncsiak rám. De én anyáéknál akarok maradni, ameddig csak lehet, ha ápolónőként dolgozom, akkor is – néz nevelőanyjára Marika. Álmaikról szólva Julika nevelt lányai ugyanazt sorolják, mint édeslányai: munka, ház és család.

Olvasóink írták

 • 3. Icumicu 2008. május 05. 08:19
  „Minden elismerésem Julinak.”
 • 2. BéBé 2008. május 04. 09:37
  „Nagyon nemes, felelősségteljes és csodás hivatás. Nekem is van 3 gyermekem, bár eredeteileg azt mondtam, maximum egy gyermeket vállalok. Aztán az ikrek eleve ketten jöttek:) Ők lányok. A kisfiam meg hab a tortán. Bár az élet nemrég úgy hozta,hogy egyedül nevelem őket, mégsem bátam meg az anyaság egyetlen percét sem. Így is boldogok vagyunk: négyen.

  Julikának kívánok minden szépet és jót! Örömöt a gyermekeiben. Megérdemel minden szál virágot, de még jobban a melléjuk járó hálás és meleg szeretetet.”
 • 1. Jozsef 2008. május 04. 09:22
  „Ilyen emberböl is kevés van! Még vagy 50 anyáknapját nekik!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészet - szerelmi drámával fűszerezve

Nagylak, Röszke - Egy nap alatt két embercsempészt fogtak el a schengeni határ Csongrád megyei… Tovább olvasom