Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Egy kettős tragédia árnyai Makón

Negyven évvel ezelőtt halt meg munkavégzés közben egy városszéli szennyvízátemelő telepen a makói vízmű két szakembere, Földinszki József és Ökrös Imre. A vállalat mai utódja emléktáblával készül tisztelegni előttük, egyúttal olyan színvonalas munkabiztonsági rendszert készül bevezetni, ami páratlan az országban.
– Mire odaértem, már nem lehetett segíteni rajtuk. Mind a ketten halottak voltak – eleveníti fel a szentlőrinci szennyvízátemelőnél negyven évvel ezelőtt történt tragikus munkahelyi baleset legdrámaibb pillanatait a két elhunyt, Földinszki József és Ökrös Imre egykori kollégája, Nagy Imre. A két férfi úgy halt meg, hogy egyikük lement a szentlőrinci átemelő szívóaknájába, mert a szivattyú nem működött; megpróbálta felkavarni az iszapot a süllyesztett medencében, hogy meginduljon az áramlás, de a leülepedett anyag már bomlásban volt, fojtogató, mérgező gáz töltött ki mindent, így a férfi összeesett. Társa, akinek a derekához volt rögzítve a biztonsági kötél, megpróbálta kihúzni őt, de ő is beleesett az aknába, és ugyancsak meghalt.

Bár volt a telepen levegőztetőkészülék is, ezt nem használták, pedig megmentette volna az életüket. – Nem vettük fel. Nagyon körülményes lett volna benne mozogni – idézte fel az akkori szokásokat Nagy Imre. Pedig a készülékre sűrűn szükség lett volna, mert gyakran kellett lemenni abban az időben lenti medencébe. Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója – aki épp a tragédia után lett a makói szolgáltató vállalat első embere – elmondta: az akkor még igen szerény szennyvízhálózat túl volt terhelve, így a dolgozóknak napi rendszerességgel kellett beavatkozniuk a rendszer működésébe. Ráadásul a tervezésben, a kivitelezésben és a rendszer üzemeltetésében sem igen voltak tapasztalataik a szakembereknek, így országszerte gyakoriak voltak a hasonló balesetek.

Az elhunytak emlékezete

A vízműnél a tragédia negyvenedik évfordulóján elhatározták: emléket állítanak a két elhunyt kollégának, hamarosan tábla örökíti meg a nevüket a tragédia helyszínén. Ma már természetesen egészen más körülmények között tevékenykednek a társaság szakemberei. A szentlőrinci telepen például üzembiztos búvárszivattyúk üzemelnek, a telep távfelügyelettel üzemel. Ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt mégis szükség van a munkatársak beavatkozására, biztonsági felszerelések széles arzenálja segít megelőzni a veszélyes helyzeteket – például olyan légzőmaszkok, amelyeket már könnyű viselni. Medgyesi Pál emellett azt is elmondta: cégük most akarja bevezetni a MEBIR néven ismert munkaegészségügyi és -biztonsági rendszert. Magyarországon eddig egyetlen vízszolgáltató vállalta ennek alkalmazását – a makói lesz a második.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári zenés programok Makón, sztárvendégekkel

Bár a városi költségvetés összeállítása előtt szóbeszéd járta Makón: a gazdasági megszorítás eléri… Tovább olvasom