Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Életet mentettek az egyenruhások

Ambrózfalva - Egy rendőrjárőr és két határrendész mentette meg kedd éjjel Ambrózfalván egy 57 esztendős nő életét, aki az utcán lett rosszul. Bevitték a közeli sörözőbe, és újraélesztették, mentőt hívtak hozzá. Most a makói kórház intenzív osztályán ápolják.
– Nem tudtunk gondolni közben semmi másra, csak arra, hogy sikerüljön megmenteni – elevenítette fel a kedd este rendkívüli pillanatait Csjernyik Zsolt, a pitvarosi rendőrőrs zászlósa. Aznap két nagylaki határrendész társával, Juhász-Nagy Gábor és Hadobás Gábor főtörzsőrmesterrel volt közös szolgálatban, amikor este 8–9 óra körül bejelentést kaptak: valaki rosszul van az ambrózfalvi Dózsa utcában. Kocsival azonnal a helyszínre siettek, ahol meglátták az 50–60 év körüli nőt félig a falnak támaszkodva, eszméletlenül. A szatyrában egy egész kenyér volt, valószínűleg hazafelé tartott.

Mint utólag bevallották, egyikük sem volt még hasonló helyzetben korábban. Ennek ellenére pánik helyett azonnal azt tették, amit a kiképzésen tanultak: megnézték, vannak-e életjelei, s miután érezték, hogy leállt a légzése és a keringése, úgy döntöttek, megpróbálják újraéleszteni. Miközben hívták a mentőt, fedett, fűtött helyet kerestek, s végül a közeli sörözőbe vitték be. Ott, miközben mindenkit távozásra kértek, a padlóra fektették, és felváltva alkalmazták az ilyenkor szükséges lélegeztetést és szívmasszázst. „Nyilván csak percekig tartott, de számunkra óráknak tűnt" – mondta az ekkor történtekről Juhász-Nagy Gábor.

Juhász-Nagy Gábor, Csjernyik Zsolt és Hadobás Gábor együtt volt szolgálatban, amikor az 57 éves asszonyon segítettek. Fotó: Karnok Csaba
Juhász-Nagy Gábor, Csjernyik Zsolt és Hadobás Gábor együtt volt szolgálatban,
amikor az 57 éves asszonyon segítettek. Fotó: Karnok Csaba

Az asszony állapotát a kiérkező rohammentősök stabilizálták, majd kórházba szállították. Úgy tudni, azért került életveszélyes állapotba, mert felgyülemlett a víz a tüdejében. A három szolgálatban lévő férfinak azt mondták a mentősök, ha ők nem cselekedtek volna olyan gyorsan és szakszerűen, ahogyan tették, aligha sikerült volna megmenteni az életét. A makói kórházban lapunk érdeklődésére mindössze annyit közöltek: jelenleg is az intenzív osztályon ápolják. A három bátor életmentőnek azóta gratuláltak felettesei, kollégái – aztán tegnap, ahogyan máskor is lenni szokott, újra szolgálatba álltak. Az előző este történtekről szerényen, szűkszavúan meséltek nekünk. „Tényleg csak azt tettük, ami a dolgunk" – mondta egyikük.

Olvasóink írták

 • 15. Egyolvasó 2011. február 18. 20:25
  „A legnagyobb dicséretet és köszönetet a részemről annak az embernek szeretném kinyilvánítani akiről itt mindenki megfeledkezett, ez pedig nem más mint aki értesítette a rendőröket.
  És mélyen meghajlok előtte, hogy nem l úgy ment el egy embertársa mellet, hogy abban a részeg embert látta, de ez sajnos senkit nem érdekel.”
 • 14. Anyádlóháton2 2011. február 18. 19:03
  „Köszönet a Délmagyarnak és Szabó Imrének. Talán tegnap előtt reklamáltam, hogy jó lenne név szerint említeni ezeket a fiúkat, hiszen olyat tettek, ami ritkaság (sajnos!) ma Magyarországon. Önzetlenül segítettek és evvel életet mentettek. Ma meg itt az új cikk fotóval, nevekkel és azt is tudjuk immár, hogy a megmentett hölgy nem a boncmester kuncsaftja.”
 • 13. csigeaszem 2011. február 18. 13:43
  „Kedves Cikkíró!

  Azért a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy a mentősök munkája nélkül lehet hogy az az élet nem lett volna megmentve!Tehát a mentősöket is illik megdícsérni,mivel a munka oroszlánrészét ők végezték!”
 • 12. pötyi001 2011. február 18. 11:44
  „Tisztelt, tudatlan egyolvasó! Az elsősegélynyújtás minden állampolgár kötelessége! Ezúton szeretném tájékoztatni, hogy az életmentésért az egészségügyi dolgozók -köztük jómagam is- kapják a fizetésüket, bár sajnos megbecsülést nem. Visszatérve a rendőrökre, azt a havi 100000 Ft-ot, amelyért télen a fagyban, nyáron a hőségben állnak, munkájukat nappal és éjszaka is végzik, én nem mondanám "jó fizetésnek" !!!!!! A mentésben résztvevő rendőröknek elismerésem szeretném kifejezni, mert az emberek 90%-a végignézte volna, ahogy kiszáll az élet a hölgyből, anélkül hogy cselekedett volna.”
 • 11. dark79 2011. február 18. 11:15
  „Uraim gratulálok!!!szép volt.”
 • 10. swedo 2011. február 18. 08:26
  „Lehet, hogy ez a dolguk, de attól még köszönetet érdemelnek, nem (a szó mindkét értelmében) lekicsinylő hozzáállást. Nem biztos, hogy mindenki megtette volna...”
 • 9. 3évesférfi 2011. február 18. 07:47
  „8. Egyolvasó: Látom, nagyon képben vagy.”
 • 8. Egyolvasó 2011. február 18. 06:04
  „Ezért is kapják a jó fizetésüket.”
 • 7. sóska66 2011. február 17. 21:21
  „Mit számít a centi ha valaki jól teszi a dolgát.Én is csak 158 vagyok és egyszer újraélesztettem egy idős bácsit- mondhatni az utcán. Egyébként nekem a neheze azután jött. Folyton arra gondoltam mi lett volna ha rosszul csinálom. Hónapok kellettek mire feldolgoztam- remélem nekik könnyebb lesz.”
 • 6. zsuse 2011. február 17. 20:18
  „Nagyon remek munkát végeztek! Viszont már igen rászolgáltak arra hogy valami értelmes dolgot is tegyenek a falukban.!! Lenne egy kérdésem 150 cm alatt is lehet valaki rendőr? Sámli csak kelet volna....nem?
  Csak így tovább ...:):)”
 • 5. adambuj 2011. február 17. 18:23
  „A nagy érdeklődésre tekintettel
  2011. február 25-én (pénteken) 16.00 órától
  újra INGYENES újraélesztés tanfolyamot szervezünk a lakosság részére.

  A képzés helye Szeged Mentőállomás udvarán lévő faház tanterem (Szeged, Kossuth Lajos sugárút 15-17., bejárat a Szilágyi utca felől).
  Ideje kb. 2 óra, amely elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmaz.
  A tanfolyamra előzetes jelentkezés nem szükséges. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”
 • 4. viro 2011. február 17. 17:05
  „Gratula Nekik!!!!!!!!!!!!”
 • 3. nezdcsak 2011. február 17. 15:44
  „1.bo:Fölösleges,mert úgyis kirúgnák alóla.Végre vmi jót is cselekedett!grt nekik!”
 • 2. dek 2011. február 17. 15:35
  „Mindig csak a rosszindulat. Tudod, hogy jóból kicsit adnak!!!!!”
 • 1. bo 2011. február 17. 14:37
  „Kedves Karnok Csaba! Legalább egy sámlit rakhattatok volna a Zsolt alá! Egyébként gratulálok nekik! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék torta vércseppel

Százszeletes orosz krémtortával köszöntötték szerdán a makói kórházban a véradókat. Tovább olvasom