Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elítélik saját vezetőiket a pitvarosiak

Egy éven belül a második időközi választást kell tartani Pitvaroson, ahol a képviselő-testület feloszlatta magát. Ez tiszta helyzet, a választók most kinyilváníthatják, hogy a polgármesternek vagy az ellenzéknek volt igaza az eddigi csatározásokban. A pitvarosiak azonban dühösek és tanácstalanok.
Csepel varrógépet, jó állapotú Gorenje fagyasztóládát, vakcinázott napos csibét hirdetnek a pitvarosi piac bejáratánál lévő táblán. Plakát függ a cédulák mellett, Radó Tibor polgármester ír rajta arról, miért volt rossz döntés négy képviselőtől, hogy feloszlatta a testületet. Az érintettek Radó szerint „ismét elérték, hogy olyan hírrel kerüljünk az újságok címlapjára, amely rossz fényt vet a településre."

Döntőbíró kerestetik

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Pitvaroson először tavaly januárban mélyült el a bizalmi válság. A képviselők többek között a rosszul előkészített iskolai kerékpártároló-beruházás és illetményük kifizetésének megtagadása miatt különböztek össze Radó Tibor polgármesterrel. Kész helyzet elé állították: nem tudnak vele együtt dolgozni, mondjon le. Megtette, de az időközi választáson ismét indult, és függetlenként 438 szavazatot szerzett, míg ellenfele, a Fidesz jelöltje, Gémesi Sándor 266-ot. A polgármester és négy képviselő viszonya ezután sem javult. Büntetőeljárás indult a jegyző, a polgármester, az alpolgármester és három képviselő ellen, közokirat-hamisítás és bűnsegédi bűnrészesség miatt. Még 2011-ben történt, hogy időhiány miatt informális testületi ülést tartottak egy gyors döntés érdekében, és utóbb aláírták a jegyzőkönyvet is, pedig nem is volt szabályos ülés. Az eljárás még tart. Most az önkormányzatok költségvetést készítenek. Ez Pitvaroson azért nehéz, mert míg 2011-ben 11 millióval csökkent az államtól kapott normatíva, idén több mint 50 millióval jut kevesebb a működésre. Ha hivatali, intézményi dolgozókat bocsátanak el, a végkielégítések miatt alakulhat ki nehéz helyzet. Február 7-én azonban Bertáné Kecskeméti Katalin indítványára, Csábi Jánosné, Harcsás Ferenc és Léka János igen szavazatával feloszlatta magát a testület. Ez ellen szavazott Dénes László, Anderkó Attila alpolgármester és Radó Tibor polgármester. Az ülésen kiderült, a pitvarosi politikai elit egy része azt várja a választóktól, tegyenek igazságot, elsöpörve a polgármestert vagy az ellenzéket. A helybelieknek azonban nem tetszik ez a szerep. Kedden reggel 8-tól negyed 11-ig több mint tizenöt ember mondta el a véleményét. Egyikük sem vállalta nevét a nyilatkozata mellé, ám szavazatuk is anonim lesz.

Pitvarosi falukép a híres kerekes kúttal. Forog tovább. A szerző felvétele
Pitvarosi falukép a híres kerekes kúttal. Forog tovább. A szerző felvétele


A káosz menetrendje

– Magyarázat nélkül is látszik, mekkora baj ez nekünk – mondta egy overálos férfi a Pipacs Csemege előtt, egy zacskó szeletelt kenyeret ölelve. – Most hallom, mert kinn dolgoztam Németországban. Nem tudom, te min csodálkozol, ez nálunk így megy, menetrend szerint – mosolygott az Arany János utcai söröző ponyvasátra alól, a dohányzóhelyről egy pirospozsgás arcú úr. – Én nem szavazhatok, gondnokság alatt állok – dünnyögte beszélgetőtársa. Aztán mégis megjegyezte: – Vagyonos embert kell választani polgármesternek, hogy zsebbe tudjon nyúlni, amikor el akarják árverezni a községházát. – Kétségbeejtő, amit csinálnak, el kell menni szavazni, aztán majd meglátják. Vagy meglátjuk – beszélt egy fiatalasszony a községháza és az iskola – azaz Radó Tibor polgármester és Bertáné Kecskeméti Katalin igazgatónő fennhatósága – között állva, félúton.  – No, figyelj csak ide! Ezt a munkát, most már látszik, tiszteletdíj nélkül kell csinálni. Ki fog dolgozni pénz nélkül? Az önjelöltek. Akinek van ötlete, terve, el se fog indulni. Tibi határozott gyerek, de rutintalan. Hiába büszke arra, hogy kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenfele, sokan inkább dacból szavaztak rá, hogy nehogy már az győzzön, aki mellett az államtitkár kampányol – mondta az evangélikus templommal átellenben, a piros kerekes kútnál egy negyven körüli férfi.  – Tibivel tavaly januárban beszéltem, pár perccel azután, hogy lemondott. Ment az édesanyjához, hogy beszámoljon neki, nagyon ideges volt. Nagy butaságot csinált, nem lett volna szabad hagyni, hogy megzsarolják. Mondta volna inkább nekik, hogy tessék, jelentsetek föl. Ahogy meg is történt utóbb – emlékeztetett másvalaki a Kossuth utcán a bírósági eljárásra. – Egy ilyen fiatal embertől a közigazgatásban tapasztaltabbak nem fogadják el a szigorúságot. Itt tekintélyharc zajlik, nem más, a pénztelenség ezt csak fölerősíti. Májusban, amikor ugyanott folytatták, ahol elhagyták, látszott, hogy maximum három hónapot húznak ki együtt. Tovább bírták, mint vártam.

Darázsfészekbe nyúlt, kétszer

– Kidobunk az ablakon egymillió forintot a választásra. Hogy várják el azt, hogy mi 1500-an szépen összeférjünk, ha ők heten sehogyse tudnak? – így a Posta előtt egy hölgy. – A zenekarban azért van prímás, hogy ha gyatrán muzsikál a banda, összestimmelje őket. Fölhozhatnám Jézus urunkat is az apostolokkal. Nálunk meg mi megy! – példálózott egy botra támaszkodó bácsi a Mezőhegyesi utcán, később legyintett is, a bottal.
A Sarokház ABC redőnyei még viselik a három évvel ezelőtti nagy jégverés sorozatnyomait. A kérdésre, mi a véleménye arról, hogy megint választani kell, egy hölgy lekapta a szemüvegét, megkerülte a pultot, és onnan mondta, mintha üzenne, tagoltan, hogy ha ezzel az a politikusok célja, hogy elvegyék az emberek kedvét a közügyektől, akkor most sikerült.  – A mi Tibink kétszer nyúlt bele ugyanabba a darázsfészekbe, nem tudom megérteni. Szerintem nem kell ide testület, se saját polgármester: ott van a másik Tibor, a nagyérieké, az már tapasztalt ember, elvezetné ezt a falut is szépen – folytatta, hangosan továbbgondolva a közigazgatási reformot a József Attila utcán egy asszony.  – Most egyéni indítványra összejönnek és tárgyalnak a költségvetésről, mert érzik, hogy ez lenne a dolguk. Ez is jellemző – így egy nyugdíjas férfi, aki a házába is beinvitált. – Aztán majd elindulnak a választáson, és lesznek, akik bejutnak. Mintha múlna ezen még bármi. Minek kapitány egy elsüllyedt hajóra?

Olvasóink írták

 • 14. Légiós 2013. március 23. 16:32
  „Pitvarosnak azt kell kiharcolni, hogy önálló független falu legyen és ne Lázártól meg mágorinétól függjön.. ki ezek az emberek és mik lesznek 2 év múlva?? Pitvaros akkor is lesz, és ne szélkakas legyen a falu aki épp erre jár és mézes madzagot húzgáló után szaladjunk. Lázár és Mágoriné felejtős:))

  Egyszerű példa Zsiga Marcell Fideszes politikus azt mondta 47.000ft meg lehet élni, ő mégis nagyon nagy lábon él a "HONATYA" úgyhogy barátaim ezeket az embereket el kell felejteni ezek nélkül kell PItvaros dolgait rendbe rakni, nem lázár meg mágoriné kell ehhez hanem össze fogás és egy cél... Uff én beszéltem :)”
 • 13. szatocs 2013. február 26. 19:44
  „A kiegészítéseket köszönöm és tetszik,hogy nem személyeskedőek a hozzászólások,talán ez a helyes irány.Azért csak egy dolog piszkálgat,ki is a Mágoriné,hiszen leírta a pártja ez tény,hogy a 4 faluban mi lesz annak Lázár János az egyedüli megmondhatója.Ő mikor foglalt állást ebben az ügyben,akkor talán amikor nem a várt Mágoriné került a JH vezetői székébe.Már egyszer leírtam Pitvarosnak lehetett volna saját hivatala: lakosság + nemzetiségi önkormányzat és nem kellene a kerékpárút,de napba nézni szemüveggel könnyebb.”
 • 12. Tuck_barát 2013. február 24. 23:02
  „Kedves "szatocs"!
  A "jó határozat"-ról egy cseppnyi információ, már csak azért, ha a cikk idevonatkozó része nem lett volna elég érthető.
  Mágoriné kijelentette, hogy Nagyért kell megszavazni a négy település központjának, és akkor odafigyel, hogy mindegyik falu kellő működési támogatást kapjon. Mi lett a vége? Pitvaros megszívta! Ugyanez történt akkor amikor a polgármestert tavaly lemondatták, mondván ha eltűnsz a képből csendben, akkor békén hagyunk. Mi történt, pár nap múlva: Léka feljelentette! Ez is szívás volt! Ez a szivattyúrendszer a mai politika jellemzője. Most jön egy választás, ami úgy kellett, mint, púp a hátunkra, de én nagyon remélem, hogy a Radó, Dénes, Anderkó trió mellé még jön egy pár jó szándékú jelölt és ők helyre tudják tenni a falu presztízsét.
  A "radotibor" hozzászólásra pedig csak annyit, hogy nagyon szépek ezek a kerékpárutas pályázatok és jó dolog az országos reklám, a vasat tűzben kell tartani, de előbb vessük meg a lábunkat a földön úgy, hogy a lakosság ne a feszültséget, és bizalmatlanságot érezze állandóan!”
 • 11. radotibor 2013. február 22. 20:47
  „10. szatocs 2013.02.22. 19:23

  Örülök, hogy valaki veszi a fáradtságot, hogy hangot adjon a kerékpárutak hiányának. Azt azért tudni kell, hogy Pitvaroson 2011-ben készület előzetes tervek kerékpárút építése céljából, de sajnálatos módon a költségvetés nem tette lehetővé, hogy a képviselő-testület támogassa a jelentős önerőt igénylő pályázat beadását.
  http://kerekparosklub.hu/szakmanak/kozlekedes/kovetendo-peldak
  Azért vannak Pitvaroson tervek, sőt eredmények is a kerékpározás érdekében. Remélem a közeljövőben sikerül egy országos kerékpáros versenyt meghonosítani Pitvaroson. A kapcsolat és az ígérvény már megvan, hogy 2013 augusztusában feliratkozzunk az országos kerékpározást támogató települések térképére és annak eredményeként hamarabb pályázhatunk majd kerékpárútra.

  http://www.bicikliut.hu/terkep.html

  Én személy szerint szívesen látom Önt is a javaslataival, hogy segítsük az önkormányzat és a döntéshozók munkáját.”
 • 10. szatocs 2013. február 22. 19:23
  „Valakinek illene megköszönni ezt az értékes írást településünkről,ha nem tud segíteni Bakos András akkor nem jó illetve nem nyereség egy ilyen "tájékoztatás".Egy ekkora falu esetében a vezetésnél nem lehet ellenzék,ez is tévedés, a cél a település életének további biztosítása,fejlesztése stb.Itt ellenzékre nincs szükség ,ez nem a parlament.Egy friss imformáció a másik Tibiről,már Nagyéren is mozgó a posta,ha valaki annyira felelős vezetőnek képzeli magát,ennyit csak megakadályozhatott volna.Pitvaros még így is fejlődött Nagyérhez képest a régi jegyző nélkül,mintha nem repülne már Nagyér és ott a hivatal.Mindenki kerékpárutat épít,talán inkább arról szólt volna ez a fél oldal,hogy a hivatal elérhetöbbé tétele érdekében kerékpárutat tervez a pitvarosi emberek számára a még Radó vezette testület,ha már elérte,Mágoriné kérésének megfelelően,hogy saját falujuk ellen voksoljanak.Köszönjük Tibor jó határozat volt!”
 • 9. Tuck_barát 2013. február 22. 15:15
  „Megfontolandó amit írsz "Jozsoci!" Ha a FIDESZ támogatná Radót lehet, hogy Mágoriné is "leszállna" Pitvarosról, no meg Radóról is. Egyébként sincs már a képviselő asszonynak olyan nagy támogatottsága a pártján belül! Polgármester úr, lehet gondolkozni az ötleten:”
 • 8. Zotya100 2013. február 21. 17:41
  „1. KamuNeni, eltűnhetnél már innen, de végleg! Folyton osztod AZ ÉSZT, de kinek, minek? Tedd azt otthon, a magad környezetében!”
 • 7. Jozsoci 2013. február 21. 15:14
  „Az van, mint itt Szegeden, meg Esztergomban. Ha a választónak nincs annyi esze,hogy ha fideszes képviselőre szavaz, akkor fideszes polgármesterre szavazzon. Ha fideszes a kormány, akkor fideszes polgármesterre kell szavazni, hogy dőljön a lé, lásd debreceni stadion. Igaz hogy az emberek jó része éhkoppot nyel, de debreceni stadion az kell. Meg kell becsülni a jó elvtársakat.”
 • 6. kelemenyke 2013. február 21. 13:18
  „Pitvaros is úgy működik, mint az ország!!!
  Itt sem a falu érdeke számít, hanem egy-két simlis érdeke, zsebe!
  Ide jutottunk!!!!”
 • 5. imre57 2013. február 21. 12:54
  „3.HunyadiMan. Sajnos döntő többsége a hülyeség kategóriába tartozik.”
 • 4. mamacska 2013. február 21. 10:49
  „Csak öntudatos helybeli szavazók dönthetik el, hogy mit akarnak a jövőben.”
 • 3. HunyadiMan 2013. február 21. 10:15
  „Ekkora hülyeséget Kamunéni régen olvastam, pedig itt azért előfordul sűrűn :D”
 • 2. olvasóvirág 2013. február 21. 08:42
  „KamuNeni, ha hallgattál volna , bölcs maradtál volna. Aki egy kicsit is ismeri a választási jogszabályokat, az tudja, hogy most butaságot írtál.”
 • 1. KamuNeni 2013. február 21. 08:23
  „Nem csoda hogy elitelik, mert tudatlanok a vezetoik. De viszont amit elvetsz azt aratsz...... Maskor menjetek el a valasztasokra es valasszatok mast. Nem csak azokat lehet akik palyaznak, Valaszd meg a szomszedod es ha eleg voksot kap O lessz a polgarmester.

  Ugyanis a lakosok valasszak meg kit akarnak. Ha a szomszed neve nincs a palyazaton akkor is voksoljatok ra mert nem kell hogy rajta legyen. Akit a nep tobbsege valaszt az lessz a vezeto.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen fűthetik a vendégházat

Biomasszakazánt kapott az egykori idősotthon épületében kialakított kövegyi vendégház. Tovább olvasom