Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Előbújtak Montágpusztán a vetővirág levelei

Montágpuszta - A vetővirág az amarilliszfélék családjába tartozik. A növény kizárólag az ősgyepes területet kedveli, ezért kirándulások alkalmával senki ne vigyen haza egy-két tövet, hogy otthon nevelje, mert a vetővirág elpusztul. Ráadásul védett növény.
Idén körülbelül egy hónappal korábban bújtak elő a földből a vetővirágok levelei, mint szoktak. A keskeny levélkék 6 milliméter szélesek, rendkívül szabályosak. Érdekességük, hogy spirál formában megcsavarodnak. Bár kicsik, magasságuk összességében 8-10 centiméter, mégis kitűnnek a fű közül. Ilyenkor látható az előző évi virágból kifejlődött toktermésük is – tudtuk meg Sallainé Kapocsi Judittól, a Körös–Maros Nemzeti Park ökológiai felügyelőjétől.

A dél-tiszántúli puszták jellegzetes növényének érdekessége, hogy amikor előbújnak, levelük és termésük van. Fotók:Kovács Erika
A dél-tiszántúli puszták jellegzetes növényének érdekessége, hogy amikor előbújnak, levelük és termésük van. Fotó: Kovács Erika

A tavaszi levelek néhány hét múlva elszáradnak. Ha a vetővirágok nyáron elegendő csapadékot kapnak, augusztusban a virágjuk is előbújik a földből. A sárga virágfejek szár nélkül pompáznak, majd néhány hét múlva ismét nyomtalanul eltűnnek a puszták földjében. Ha a nyár végi esők híján elmarad a virágzás, akkor is szaporodnak. A terméstokjukon ugyanis éréskor olyan bevonat képződik, amely vonzza a hangyákat. A szorgos rovarok a hangyabolyba cipelik a toktermést, amelynek a bevonatát eszik csak meg. Így a vetővirág az új helyen is előbújhat.

Virágba majd csak augusztusban borulnak. Fotó: Dreamstime
Virágba majd csak augusztusban borulnak. Fotó: Dreamstime

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olasz hatóságok keresték a Mercit, Nagylakon találták meg

A Mercedes C180 típusú, olasz rendszámú autóval egy román férfi bukott le. Tovább olvasom