Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Eltűntek a csontok az eladott kriptából

Kártérítési perre készül egy budapesti család, mert a makói római katolikus temetőben lévő kriptájukat – melynek megváltása idén nyáron jár le – két évvel ezelőtt eladták, hozzátartozóik földi maradványai pedig eltűntek. Az akkori temetőgondnok szerint hibás a temetői nyilvántartás. A felelősség kérdését hamarosan büntetőper tisztázza.
Hét rokonának földi maradványai tűntek el a Budapesten élő Farkashidai Molnár Évának abból a kriptából, amely a római katolikus temetőben áll. A kripta huszonöt évre szóló megváltása – mint nyugtával is bizonyítható – idén nyáron járt volna le, ő azonban bátyjával, Farkashidai Gézával együtt legutóbbi, halottak napján történt látogatása alkalmával megdöbbenve tapasztalta, hogy a feliratok eltűntek róla, a szarkofágok üresek. Mint kiderült, a nyughelyet két esztendeje eladták. A legfájóbb számukra az, hogy hiába tettek panaszt az egyháznál, a plébánián, szeretteik földi maradványairól senki nem tud semmit, és egyelőre úgy tűnik, a felelősséget sem vállalja senki. – Ez halottgyalázás. Megengedhetetlen, hogy kriptákkal üzletelnek, s közben a szeretteink csontjai eltűnnek – mondja Farkashidai Molnár Éva. A család az eset miatt most feljelentést tett az ügyészségen.

Az egyházi temetőben lévő kripta adásvétele idején a most Földeákon szolgálatot teljesítő Katona Pál volt a plébános. Ő lapunk érdeklődésére azt mondta, nem volt ott minden adásvételnél; az akkori temetőgondnokot, Reisz Józsefet keressük. Reisz József a történtekről annyit tudott mondani: a kriptát azért válthatta át új gazdája, mert a temető könyvében évek óta lejártként volt nyilvántartva és hosszabb ideje hiába vártak arra, hogy a faliújságon kifüggesztett hirdetményre valaki jelentkezzen. Hogy miként kerülhetett a hibás bejegyzés a nyilvántartásba, nem tudja – akkor még nyilván nem dolgozott ott.

Egyházi vizsgálat nem indult

A szeged-csanádi megyés püspök, Gyulay Endre úgy tájékoztatta lapunkat, nem indult belső egyházi vizsgálat annak tisztázására, kinek a hibájából kerülhetett új gazdához a kripta a megváltás lejárta előtt, és kinek a hibája, hogy a csontok eltűntek. Katona Pálnak azonban levelet írt, kérve, vegye fel a kapcsolatot a családdal és tisztázza velük a helyzetet. Úgy vélte ugyanakkor, nem az egyház köteles helytállni a család által elszenvedett sérelmekért, hanem személy szerint az, aki a hibát elkövette.

A kripta új gazdáját, Báló Józsefet nem tudtuk elérni, de Katona Páltól úgy tudjuk, azt mondta: már üresen vette át, elhunytak földi maradványai nem voltak benne. Hogy hová kerülhettek, azt az akkoriban ott dolgozott temetőcsősz tudná megmondani. Az ő feladata volt, hogy gondoskodjon azoknak a csontoknak a méltó elhelyezéséről, amelyek a lejárt kriptákban maradnak – a román férfiről azonban senki nem tud semmit, így mi sem találtuk meg. Állítólag már meghalt.

Farkashidai Molnár Éva a temetői hirdetményt sosem látta és nem érdekli az egyház és a temető alkalmazottainak egymás közötti vitája sem. Ő ahhoz ragaszkodik, hogy a család eredeti állapotában visszakapja az idén nyárig megváltott kriptát, és ami még fontosabb, szerettei földi maradványait. Hozzáteszi azonban: sajnos maga sem bízik már abban, hogy a csontok előkerülnek – attól tart, egyszerűen a szeméttelepre kerültek. Az esetre egyébként felfigyelt a neves ügyvéd, Magyar György, aki nemrégiben azt ajánlotta, ha nincsenek meg a földi maradványok, indítsanak kártérítési pert az egyház ellen. Most erre készülnek.

– Nem a pénz érdekel minket – mondja az asszony – , a komoly összegű kártérítéshez azért ragaszkodunk, hogy örökre tanulságossá tegyük az esetet. Azt is követeljük, hogy vonják felelősségre azokat, akik a súlyos kegyeletsértést elkövették – mondja. Azt remélik, a büntetőper ezt a kérdést is tisztázni fogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó hatvanmilliót költ a tervekre

Idei költségvetésében hatvanmillió forintot különít el a tervekre Makó önkormányzata. Az idei év a… Tovább olvasom