Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Enyhet adó vízpermet Makón

Makó - A rekkenő hőségben öntözni kell a növényeket, a fontosabb utakat locsolókocsi járja, és a szökőkutak is működnek. Megnéztük, Makón mindezt hogyan oldják meg.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Egyébként heti egy napon, a múlt heti rendkívüli hőség idején viszont mindennap, reggel és este is öntözte az utak aszfaltszőnyegét a locsolókocsi – tájékoztatta lapunkat az ezzel megbízott önkormányzati cég, a Kommunális Nkft. igazgatója, Fekete Tibor. A polgármesteri hivatal műszaki irodája által kijelölt utakon járt a kocsi. Ezek a kiemelt utak többnyire a belvárosban vannak, a locsolás elsődleges célja nem a hűsítés, hanem a por megkötése, a légszennyezettség csökkentése. Egy kocsit használnak erre a célra, amelynek tartálya 8000 literes. Ez bő 20 kilométeres utat jár be alkalmanként, s mire végez, addig négyszer vételez vizet. Néhány évvel ezelőtt majdnem 50 kilométernyi aszfaltot locsoltak Makón, ez azonban ma már a csatornázás miatt sem menne – mindenhová nem jut be a kocsi. A locsolás pontos költségeit nehéz megbecsülni, az éves költségvetésébe van betervezve – mondja a cégvezető.

A gyerekek is kedvelik az enyhet adó szökőkutakat. A szerző felvétele
A gyerekek is kedvelik az enyhet adó szökőkutakat.
A szerző felvétele

Azt viszont pontosan lehet tudni, mennyit költ a város a nyáron ugyancsak enyhet kínáló szökőkutakra. Mint korábban megírtuk, a Maros-parti város jelenleg 7 szökőkutat, illetve látványmedencét üzemeltet. A turisták és a helybeliek felkereshetik a Korona előtti, hagymavirágot szimbolizáló szökőkutat, a Hagymaház előtt pedig a Múzsák kútját, amelynek éke Fritz Mihály szobrászművész nőalakja. Került egy szökőkút a Puli-
tzer-kollégium elé is az épület felújításakor. A lista tavaly bővült azzal, amelyik a Csanád vezér téren éjszaka díszkivilágítással látható, illetve a Szent János téri csobogókúttal. Van ezeken kívül egy látványmedence a Hagymatikum előtti zenepavilon körül, s ugyancsak a városé a Vízmű bejáratánál lévő Lonovics sugárúti szökőkút. Ezek üzemeltetése tavaly 4,9 millióba került; ebből 2,4 millió volt az áram- és a vízdíj, a többi pedig a karbantartás, illetve 2 ember bérköltsége. Ennél idén kisebb lesz a költség, mert ez a feladat is a Kommunális Nkft.-hez került, így külön bérköltséggel nem kell számolni.

A növények szomját is oltják

Makó híres virágairól, parkjairól: egy ízben elnyerte az ország legvirágosabb városa címet, majd később ezüstérmes lett a hasonló európai versenyben. Ha az ember tesz egy sétát a belvárosban, a növényeket nézve alig látni a kánikula nyomait. Ez egyrészt egy 58 fős közmunkáscsapat tagjainak köszönhető, akik öntözőcsővel locsolnak, másrészt telepíthető öntözőberendezések is vannak, de ezeket sajnos gyakran rongálják meg. A leggondosabban locsolt pázsitos területek, virágok a belvárosban láthatók – a teljes zöldterület egyébként 120 hektárnyi. A város főkertésze, Ádók Jánosné lapunknak azt mondta: igény szerint locsolnak, az elhasznált víz mennyiségét éppen ezért nem lehet megmondani, de igyekeznek takarékosan bánni vele, többek között azzal, hogy a korai órákban öntöznek, így csökkentve a párolgási veszteséget.

Olvasóink írták

 • 4. hajosinas 2013. augusztus 13. 15:58
  „Meg talán jobban is kellene vigyázni rá.Eddig észre sem vettem, most látom a képen, hogy a medence műkő párkányát már valaki letörte.Így szemből nézve a baloldali kislány mögött.Nem sokat változott a véleményem, nem nagyon való ebbe a városba semmi, mert mindig akad valaki, ki szórakozásból, vagy szándékosan, de csorbítja, tönkreteszi ami kész és szép.
  Kilopták a szivattyút a Hagymaház előtti "Múzsák kútja" vízforgató rendszeréből, ellopták az adventi gyertyát a "hagyma" szökőkútból, lecsavarták a gömbös ivókút csapjait, ellopják a kiültetett virágokat, örökzöldeket, kitördelik a facsemetéket,tördelik az új padok fa részeit, ja és szemetelnek,szemetelnek,szemetelnek, hangoskodnak, hangoskodnak, hangoskodnak. Elszomorító .Milyen ifjúság ez ? Tisztelet a kivételnek.”
 • 3. makovaros 2013. augusztus 12. 16:11
  „3. Hát abban még csoda hogy élnek a halak. Víz koszos, vízforgató kikapcsolva. Legalábbis én még az idén nem láttam működni a vízesést benne.”
 • 2. dmonlájn 2013. augusztus 12. 14:36
  „Hát igen... a belvárosban "pormentesítésre" használják a vizet, a csatornázban éríntett utcák meg fuldokolnak a portól! Azokban az utcákban, ahol már végeztek a csatornázással 10 centi iszapos, homokos por borítja az aszfaltot, amin egy-egy autó a leglassabb tempóban is óriási porfüggönyt húz maga után!
  Eső 2-3 hete nem esett!
  Egyébként a felsorolásból kihagyták a Petőfi parkban található halastavat!”
 • 1. NoComment- 2013. augusztus 12. 11:31
  „Csak épp nem kellene benne mosakodni a kisgyerekeknek , mert mindenki tudja hogy nem tiszta víz , vegyszerekkel van kezelve a szökőkút . Ráadásul nem tiszta vízet forgat , hanem mindig ugyanazt !!!!
  Ezt figyelembe véve tessék élvezni a szökőkutat .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbízásból tört be a makói kamasz

Betörés közben értek tetten a makói rendőrök egy 17 éves fiatalt. Megvannak a felbujtók is. Tovább olvasom