Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hoppon maradt kétszáz makói munkás

Makó - Mégsem fog kétszáz makói dolgozni a romániai Nagyszentmiklós ipari parkjában. Két hónap után ugyanis kiderült, nincs szükség rájuk a háztartásigép-összeszerelő üzemben. A szervező cég most más munkát kínál a hoppon maradt embereknek. Ehhez azonban naponta kétszáz kilométert kellene utazniuk – Temesvárra.
Szeptember eleje óta, amikor először hírt adtunk arról, hogy makói munkásokat toboroznak egy romániai, nagyszentmiklósi üzembe, hétről hétre kerestük a szervező cég, a Békés megyei Moxie Plusz Kft. vezetőjét, Máté Jánost azzal, hogy megtudjuk, mikor indul az első busz a határ túloldalára a dolgozókkal. Ugyanezt tették a jelentkezők is – hiába.

Borbás Ágnes nem megy Temesvárra

A nagyszentmiklósi munkára toborzott kétszáz makói munkavállaló egyike, a 28 éves Borbás Ágnes a szeptember eleje óta tartó kényszerű várakozás után most csalódott. Ezzel nincs egyedül: van ismerőse, aki ugyancsak reménykedett a munkában. Ágnes csoportvezető lett volna a nagyszentmiklósi üzemben. A temesvári munkáról azt mondta: nem vállalja a napi kétszáz kilométeres oda-vissza utat.

A cég egy német tulajdonú háztartásigép-összeszerelő üzembe, szalag mellé keresett munkásokat, három műszakba, havi nettó 105 ezer forintos induló munkabér ígéretével.

Előbb ötven, majd a később százötven alkalmazott foglalkoztatását ígérték. A munkalehetőség kedvezőnek tűnt, hiszen Nagyszentmiklós Kiszomboron keresztül mindössze 28 kilométerre van Makótól. Az érdeklődőket nyilván az sem riasztotta el, hogy külföldre kellett volna átjárniuk, hiszen kétszázan jelentkeztek – nekik még tájékoztató fórumot is tartottak.

A gyár indulását, a dolgozók munkakezdését először szeptember 17-ére ígérték, ám ez a határidő hétről hétre tolódott. Tegnap aztán megtudtuk: a nagyszentmiklósi munkából semmi sem lesz. Máté János lapunknak elmondta: a történtek miatt ő is kellemetlen helyzetbe került, hiszen a hoppon maradt érdeklődőkkel közvetítőként ő tartotta a kapcsolatot. Ugyanakkor jó hírt is mondott: a német cég most Temesvárra, egy gumigyárba keres munkásokat. Bár Temesvár háromszor olyan messze van, mint Nagyszentmiklós, Máté János azt mondta: a nagyszentmiklósi munkára eredetileg jelentkezett dolgozók közül többen is azt mondták, ezt az utat is vállalnák a munkahelyért.

Arról nem tudott tájékoztatást adni a Moxie Plusz Kft. ügyvezetője, hogy Temesváron mennyi munkalehetőség kínálkozna a makóiaknak és milyen feltételekkel, mint ahogy arról sem tudott nyilatkozni, miért esett kútba a nagyszentmiklósi munka. Azt kérte, keressük szerződéses partnerét, a GIS Kft. vezetőjét, Robert Grünfert – őt azonban tegnap nem értük el telefonon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágos díjat kapott Makó

Makó - A 2004-ben Magyarország legvirágosabb városa címet, majd a 2005-ös európai megmérettetésen… Tovább olvasom