Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Imádkozni kell az iskola kazánjaiért

Makó - Makó és a kormányhivatal megegyezésén múlik, hogy központi fűtés vagy saját kazán adja majd a meleget a Galamb József szakközépiskolában ősztől. A most működő rendszernek ugyanis a jelek szerint ez a fűtési szezon lesz a hattyúdala.
A beígért szibériai hideget többször is javított régi gázkazánokkal kell hősiesen kibírnia a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményének. Ez komoly mutatvány lesz, mert a hat készülék közül egy nemrég körberepedt, használhatatlanná vált, másik kettőn pedig októberben hetekig kézimunkáztak a szerelők. A rendszer – ahogy akkor Horváth Zoltán igazgató mondta – 24 órás felügyeletet igényel. E kritikus időszakban a tantermeket csak kínkeservesen sikerült fölfűteni a reggeli 18 fokról a hivatalosan elfogadott 21-re.

Az iskola 8 éve szeretné modernizálni fűtését, és erre tavaly halvány esély adódott, amikor fönntartója, a megyei önkormányzat pályázott egy pellettel működő fűtés beszerelésére. Ha minden simán megy, akkor sem cserélhették volna le a rendszert őszig. A beruházás miatt azonban aggódott a városi önkormányzat, attól tartva, a pellet füstje a belváros levegőjére nem lesz jó hatással. Makó azt javasolta, csatlakozzon az iskola a városi távfűtőrendszerre, amelyet most modernizálnak és tesznek gazdaságosabbá, termálvízzel.

Felügyelt gázkazánok a makói iskolában. Ezt a fűtési szezont még ki kell bírniuk. Fotó: DM/DV
Felügyelt gázkazánok a makói iskolában. Ezt a fűtési szezont még ki kell bírniuk.
Fotó: DM/DV

Ádók János, a megyei közgyűlés alelnöke októberben tárgyalt Buzás Péter polgármesterrel, és úgy álltak föl az asztaltól, lehet olyan megoldást találni, ami kedvező az iskolának, és a városnak is megéri. Csakhogy szeptember óta a megyék nem vállalhattak komoly kötelezettséget a kormányhivatal jóváhagyása nélkül, így végső megállapodás nélkül maradtak abba az egyeztetések.

Buzás Péter polgármester most azt mondta, ez ügyben felvette a kapcsolatot Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel, aki a megyei intézmények átadására való tekintettel türelmet kért a polgármestertől. Buzás szerint az egyeztetés ebben az ügyben hamarosan folytatódik. Varga Mártától, a kormányhivatal szóvivőjétől tudjuk, hogy Tápai Péter, a makói iskolát is gondozó Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője tájékozódott, és kész tárgyalni a város ajánlatáról – ám előtte saját szakértői véleményt kér arról, milyen megoldás mennyibe kerül. Ez azért fontos, mert egyrészt már tudni lehet, nem jut több pénz az intézmények működtetésére. Ugyanakkor az ilyen beruházások támogatására külön pályázati forrásokat fognak kiírni.

Olvasóink írták

 • 7. scott1 2012. február 04. 10:43
  „Ja-lya!
  De nem löhet mee, ha a kormányhivatal betöszi ide is a lábát akkó határtalanú pazaróná a termálvízünket, oszt asztán a végin mög máá pótos ifáva hordanák esténkint a termálvizet Pöstre, hogy ingyé fürdesszék a párttagjaikat a pártirodába, miközbe mög a nokiás dobozokba pakolva lopják tőlünk a marosi gyógyiszapot, azé nem ér végöt soha ez a sárdobálás mee mostanra kifogyhatatlan a készletük! Azéé van olyan alacsonyan a Maros, mee titokba kilopták a mederbű az iszapot...”
 • 6. jakka 2012. február 04. 00:54
  „mijen igaz!!!fűtőanyag is pénzbe kerül, de ott a fűrdő termálkút, mértnem lehet rácsatlakozni???pedig nics is messze ott az ingyen energia.nemkellene gáz se fa ugyis őnkormányzati túlajdon”
 • 5. klj-54 2012. február 03. 21:48
  „4. Egyolvasó
  Az túl egyszerű lenne azért!
  És persze hiába vállalta volna el az árok kiásását az iskola szülői kara, az nem lett volna jó egyesek zsebe számára:(”
 • 4. Egyolvasó 2012. február 03. 18:55
  „miért is nem lehet rácsatlakoztatni a távhőre az iskolát????”
 • 3. makovaros 2012. február 03. 14:39
  „2. ja.

  Bár ezt a felújítást nagy kár hogy végezhették el. Annak egyébként örülök hogy legalább megpróbálták javítani, és sikerült is. Azzal már nem hogy miért épp októberben kellet. De most már végre jó idő van a suliban. Remélem hogy ezt a szezont még minimum kibírják.”
 • 2. klj-54 2012. február 03. 11:17
  „Azért ez aranyos!
  16 évre vették le a tanulási korhatárt, nincs pénz a suli kazánjának, fűtésének a megoldására miközben a BKV és más cégek tüntetik el a pénzt pótos ifa számra, mert amit eltüntetnek az nem fér el a nokiás dobozban!”
 • 1. ossian33 2012. február 03. 10:45
  „Akkor már inkább jó időért imádkozzanak, mert a fűtőanyag is pénzbe kerül, és lehet h arra sem jut majd.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

204 millió két makói útra

204 millió forintot szeretne költeni a makói önkormányzat idén két nagyobb forgalmú utca felújítására. Tovább olvasom