Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Indul a kórházkeringő

Csongrád megye - Egy hónap türelmi idő után ma életbe lép az egészségügy új rendszere. Az átszervezés megyénkben a makói kórházat érinti a legsúlyosabban: megszűnik a gyermekosztály. Szentesen a főigazgató szerint nem lesz jelentős a változás, bár arról, megmarad-e az ortopédiai ellátás, még nincs megnyugtató hír. Az új rendszer lényege: utazik a beteg a legjobb orvosokért, műszerekért.
Átalakult július elsejétől a kórházi és betegirányítási rend. Országosan 15 kórházban szűnt meg a sebészet, a belgyógyászat és a szülészet – ezeken a környékeken az érintetteknek a lakóhelyüktől távolabb lévő, de elvileg jobban felkészült – képzettebb orvosokat foglalkoztató, jobb műszerekkel rendelkező – kórházakba kell menniük. Egy hónapos türelmi idő után mától érvényes az új rend.

A gyógyító ágyak 5 százalékát szüntette meg a szaktárca, három progresszivitási kategóriába sorolva az osztályokat. Az alapszinthez a rutinbeavatkozások tartoznak, a középszinthez a komolyabb, de nem életet veszélyeztető ellátások, a bonyolult, speciális tudást és tapasztalatot igénylő esetek ellátása a felső szinthez.

Ezek alapján írták újra a betegirányítási rendet, amelyet a háziorvosoknak, mentőknek, betegeknek újra kell tanulniuk. Ehhez ad segítséget a tek2012.gyemszi.hu: keresőkkel, térképekkel mutatja be, hogy az egyes településeken élő betegek melyik ellátást hol kapják meg.

Több mint 30-féle ellátásért kell például Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is. A vásárhelyiek helyben remélhetnek gyógyírt belgyógyászati vagy épp csecsemő- és gyermekgyógyászati esetekben, de csecsemő és gyermek fül-, orr-, gégegyógyászért például Szentesre, pszichiátriai kezelésért Makóra kell utazniuk. A hagymavárosiak ugyanezt az útvonalat neurológiai, reumatológiai panaszok esetén járják be.
Korábban beszámoltunk róla: a deszki kórházban nem történt lényeges változás. A Szegedi Tudományegyetem klinikáinak eddig is minden szintű ellátási kötelezettségei voltak. Egyedül az infektológia progresszivitási szintje módosult 3-asról 2-esre, de ágyat vagy osztályt egyik intézet sem vesztett. A hódmezővásárhelyi változásokról nem kaptunk információt, sem az intézmény vezetőjétől, sem a fenntartó GYEMSZI-től.

Több mint 30-féle ellátásért kell például Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is.
Több mint 30-féle ellátásért kell például Szegedre utazni Vásárhelyről, Szentesről, Makóról is.

Az egészségügyi ellátás átszervezése a makói kórházat érintette a legsúlyosabban: mától hivatalosan is megszűnik a gyermekosztály. A kórtermekben még ott vannak az ágyak, egyéb bútorok, gyerekek azonban már nincsenek. Az intézmény orvos igazgatója, Dehelán Aurélia lapunknak azt mondta, ettől függetlenül a kórházban továbbra is 24 órában fogadják a megszokott helyen, az ambulancián a kis betegeket: 8-tól 14 óráig szakrendelésen, délután és éjszaka, ünnepnapokon pedig sürgősségi ellátásban. Akik fekvőbeteg-ellátást igényelnek, a hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztályára, súlyosabb esetben Szegedre küldik tovább. Minderről a gyermekháziorvosokat időben tájékoztatták.

Megtudtuk: az itteni orvosok közül nem kellett elküldeni senkit, ők adják a szakrendelést és a sürgősségi ellátást. A 15 szakdolgozó közül 5 az újszülöttrészlegen maradt, 4 a megmaradt szakrendelésen, illetve a sürgősségi ellátásban dolgozik tovább. A többiek – egy kivétellel, akinek a helyzete még bizonytalan – más munkakörbe kerültek, egy alkalmazott pedig nyugdíjba ment. Az intézmény továbbra is várja azt a megígért pályázatot, amelynek révén az 1 napos gyermekellátás megszervezéséhez lehet pénzhez jutni. Ha ez sikerül, a kórtermek újra fogadhatnának betegeket, a dolgozók közül is sokan visszatérhetnének – egyelőre azonban semmit sem tudni a kiírásról.

Az átszervezés még két osztályt érint Makón: a szülészet szervezetileg a vásárhelyi kórház részeként ugyan, de tovább működhet, a neurológia azonban csak a belgyógyászat részeként, 7 ággyal.

Megírtuk: a szentesi Dr. Bugyi István Kórház traumatológiai osztályának besorolása 2-esről 1-es szintre csökkent, így – annak ellenére, hogy komoly szakember-kapacitással és hosszú várólistával rendelkezik – elvesztette a lehetőséget az intézményben közel négy évtizedes múltra visszatekintő ortopédsebészeti műtétek elvégzésére. Várkonyi Katalin főigazgató akkor elmondta: a szakállamtitkárságtól szóban ígéretet kaptak arra, hogy a traumatológiai osztály külön engedéllyel a jövőben is végezhet ortopédsebészeti beavatkozásokat. A város polgármestere, Szirbik Imre nyílt levelet írt az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak az ortopédiai műtétek megmaradása és a fertőzőosztály fenntartása érdekében.

A főigazgató szerint nem érinti jelentősen a mától érvényes egészségügyi átalakítás a szentesi kórházat. Az ágyszám és az ellátási körzet alig változott. Ahogy korábban, a hatályos területi ellátási kötelezettségnek megfelelően, ezután is a megszokott helyen, a korábbi fertőzőosztály helyén kialakított elkülönítő részlegen, de a belgyógyászati osztály szervezeti keretein belül látják el a fertőző betegeket. Hozzátette: a szentesi kórházban a reformnak a magasabb besorolás miatt kifejezett nyertesei is vannak, például az urológia, a szülészet vagy a stroke-ellátás.

A főigazgató szerint nem érinti jelentősen a mától érvényes egészségügyi átalakítás a szentesi kórházat. Az ágyszám és az ellátási körzet alig változott.
A főigazgató szerint nem érinti jelentősen a mától érvényes egészségügyi átalakítás a szentesi kórházat. Az ágyszám és az ellátási körzet alig változott.

– A sebészeti, pszichiátriai, traumatológiai és fül-orr-gégészeti osztályon az aktív ágyak száma 9-cel csökkent, miközben nőtt az ágyszám a neurológiai osztályon. A krónikus ágyszám nem változott – árulta el a részleteket Várkonyi Katalin. – Az ellátási körzet kismértékben csökkent: noha a Szolnok megye déli részén lévő települések a kórházhoz tartoznak, a vásárhelyi kistérség több szakmában elkerült az intézménytől. Addiktológiai fekvőbeteg-ellátás eddig sem volt Szentesen, pszichiátriai rehabilitációs ellátás működik. Itt az idén elnyert DAOP-pályázat keretében valósul meg addiktológiai ellátás a kórházban. Az ortopédiai ellátásról írásos nyilatkozat még nem érkezett az egészségügyi államtitkárságtól.

Újra kiírt pályázatok

Július elején a főigazgatói posztért egyedül induló Várkonyi Katalin pályázatát eredménytelennek nyilvánította az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága. Az indoklás szerint „a megbízási jogkör gyakorlója a vezetői pályázati eljárás során nem élt a megbízási jogával, így a munkakör betöltésére nem kerül sor, ennek megfelelően a kiírt pályázat eredménytelen". A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) honlapján július 30-án új kiírás jelent meg, 30 napig lehet jelentkezni a betöltetlen főigazgatói posztokra. Várkonyi Katalin úgy fogalmazott: még nem döntött, ismét nyújt-e be pályázatot. A nyertes kihirdetéséig a jelenlegi vezető a helyén marad, a munkakör várhatóan leghamarabb november 1-jétől tölthető be. A makói kórház főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatot is hasonló indokkal nyilvánította eredménytelenné a kiíró. Baráth Lajos intézményvezető jelenleg külföldön van, nem tudtuk megkérdezni, indul-e újra.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. xpc56 2012. augusztus 04. 05:49
  „Ez államilag legalizált tömeges népirtás!”
 • 22. tucat 2012. augusztus 02. 14:48
  „21. macs 2012.08.02. 13:31
  Lesznek. Egy biztosan. A TEK fogja őrizni. A télen-nyáron szubtropikusan klimatizált kórtermekben pedig, a főétkezések között, frissen szüretelt, repülőgépekkel naponta szállított, fél-ázsiai narancsot szolgálnak fel.
  Szóval ne aggódj! A jövő elkezdődött!
  (Proszektúra, balzsamozó és hibernáló részleg a száz méter mélyen húzódó óvóhely feletti alagsorban, az itt készülő alkotások kiállítása pedig a klinika pálmafás üvegcsarnokában látható. A legbecsesebb darabok pedig a főváros egy jól ismert, impozáns épületének előcsarnokában tekinthetők meg, a magyar történelem ismert relikviáival együtt...)

  Bocs! :D”
 • 21. macs 2012. augusztus 02. 13:31
  „18. adamantium,
  én igazán akkor kezdek majd aggódni, ha a 62 éves illetve ennél idősebb orvosokat nyugdíjba küldik, mert akkor még az is kétséges lesz, hogy lesznek-e egyáltalán klinikai, vagy kórházi osztályok. :-)”
 • 20. X_Y 2012. augusztus 02. 10:40
  „19.DobóI 2012.08.02. 02:39

  Remélem lesz olyan rokonod (esetleg te magad) aki megtapasztalhatja ennek az áldásos rendszernek az előnyeit. És majd akkor bégessed hogy elmúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóócéééééééééééééééév...”
 • 19. DobóI 2012. augusztus 02. 02:39
  „Ez az eredmény "Hordány" Ágnes és Kökény Mihály rémtetteinek..”
 • 18. adamantium 2012. augusztus 01. 22:25
  „előbb utóbb a szakok nagy része centralizálva lesz mert akkora az emberhiány, hogy a kórházak nagy részében nem lesz elegendő orvos egy osztály ellátásához. majd akkor kell aggódni ha a 4 egyetemi klinika fog csak működni”
 • 17. exdeus 2012. augusztus 01. 21:42
  „Csipcsup, köszi.
  Csak pl. tüdőgyógyászat - Szeged: OK, hogy Deszken van a központ, de az ellátás itt a városban van. Tehát ebben az esetben eléggé megtévesztő, amit itt leírtak.
  Én valami olyasmit szeretnék, hogy Tüdőgyógyászat - szegedi elérhetőség - telefonszám (információ, időpontkérés)

  De lehet, hogy túl sokat szeretnék? :)”
 • 16. dareky 2012. augusztus 01. 21:41
  „Ne felejtse el senki, hogy a ballib egészségügy racionalizálás a vizit díjról, valamint a kórtermek széfjeinek beszerzéséről szólt.”
 • 15. makovaros 2012. augusztus 01. 20:32
  „14. így van

  De minden okos itt sírt hogy Buzást lekell váltani aparlamentből mert most ez jobb így???”
 • 14. banew 2012. augusztus 01. 16:48
  „Azért szívtuk meg mi makóiak, mert azt nézték, hogy kb. 30-kmen belül legyen kórház. Na ekkor észhez tért Lázár, gondolt egynagyot, és lépett, míg Mágoriné őnagysága aludt. Mert ha ő is ébren van, akkor a vásárhelyi kórházat gyepálták volna meg, mert pont az van középen, rá nem lett volna szükség. De a sok balga falusi, aki nem ismerte mint embert, beküldte a parlamentbe, cseszheti mostmár, utazhatunk minden felé. Egy vagyon a buszjegy, vagy akár a benzin, de persze, akinek az állam fizeti még az irodája fenntartását is, az persze leszarja. De ha a beteg gyerekekkel az ő családjának kell szaladni szegedre, vagy Vásárhelyre, lehet feléri ésszel, mit csinált.”
 • 13. makovaros 2012. augusztus 01. 14:55
  „Köszönjük Fidesz. Majd mire felér a beteg szegedre. Plusz majd a beteg gyerekek anyukájuknak naponta fel kell mennie szegedre ha látni akarja a fiát.

  Meg gondolom oda is időpont kell egy vizsgálatra itt makón 3-4 hónap volt eztán milesz??

  Off: Kedves délmagyar szerintetek ez a fent lévő mozgó reklám nem idegesítő hogy húzni kell a görgőt folyton. Mellesleg javas reklámot minek tesztek ki csak lefagy a böngésző...”
 • 12. tucat 2012. augusztus 01. 13:41
  „Kedves Kulik!
  Azért mégse vaklárma ez, inkább csak az ijedt meglepetés hangja.
  Ha megnézi azt a portált, amelynek a linkjét Csipcsup (10., 2012.08.01. 12:40) közzétette, akkor láthatja, mi okozta a riadalmat.
  Eléggé nyilvánvaló, hogy az ellátórendszerben nem decentralizálás, hanem egyfajta, költségkímélő diszlokalizálás folyik. Ennek akár az ellátás színvonalában tapasztalható előnyei is lehetnének (épp ezzel próbálják népszerűsíteni), ha az új ellátási decentrumok, vagy centrumok valóban a finanszírozás fókuszába kerülve, a felszereltség és a szakmai felkészültség fellegvárai lennének. Sajnos sokan okkal tartanak attól, hogy ez nem így lesz. Nem is lehet így akkor, amikor az orvosok, belátván, hogy nincs további alkura esély, éppen a hátizsákjukat kötik be, és az amúgy is évtizedek óta alulfinanszírozott ágazatból soha nem látott mértékű forráskivonás zajlik. Így sajnos valóban csak a hátrányok lesznek érezhetők: a forráskivonás, épp ezen átszervezés eredményeképpen tovább folyhat (mert az ellátás színvonalán ez már amúgy sem fog megérződni), a beteg pedig, vállalva a költségeket, megismeri az ország kies és kietlen vidékeit, mert utazik, mint szegény Rockenbauer Pali barátom annak idején a kék túraútvonalon, míg anyagilag és fizikailag bírja. Anyagilag is, bizony, mert akkor is újabb költségekkel jár az utazgatás, ha egy részét a TB valamilyen, populáris sumákszűrőn keresztül megtéríti.
  Az a riadalom azonban, mely szerint a sürgősen ellátandó, életmentő beavatkozást igénylő beteg szállítási késedelme életekbe kerülhet (többe, mint eddig), alaptalannak tűnik, mert a sürgősségi ellátás mindenek felett álló feladat marad ezután is, ebben lényegi változás nem lesz.

  //Sokan emlegetik a vizitdíj bevezetésére irányuló, korábbi igyekezet bukását is. Nekem erről is sarkos véleményem van: a hálapénzt ezzel kiváltani nem lehet, és a felesleges orvoslátogatások kiszűrésének (ez volt az egyik kockacukor, amivel együtt le akarták nyeletni a néppel) sem lehet ez a módja szerintem, de a szolidaritás kötelező beszűkítésének, majd már-már törvényerejű tiltásának annál inkább. Ugyanis jól emlékszem, hogy már sok-sok évvel ezelőtt is rengeteg olyan fél-ázsiai embertársam élt közöttünk, aki - s hadd legyen mindegy, ki hibájából - azt a c´ekélyke háromszáz fél-ázsiai forintot se tudta volna kifizetni azért, hogy az orvos egy futó pillantást vessen rá, amikor végszükségből végre fel merte keresni. Ez ma sem lenne másképp, sőt, azt hiszem, ez egyre inkább így van még akkor is, ha mindig voltak és mindig is lesznek krónikus "orvoslátogatók", akik egy része hipochonder, a másik pedig megrögzött, unatkozó-kötözködő. De ezekből mindig sokkal kevesebb volt és lesz, mint azokból, akik tényleg bajban vannak, és akkor is segíteni kell nekik, ha egy megveszekedett vasuk sincsen már se orvosra, se vizitdíjra, se kajára, se vízre, se gázra, se áramra... Amíg a félelmektől megvadult fél-ázsiai nemzetség szociális érzékenysége a mélyművelésű uránbánya legalsó vágatában bolyong, addig nem lesz, nem lehet semmiféle társadalmi felemelkedés - azt hiszem, ezt, amikor éppen pár percet sziesztázik bennünk a tündérmesebeli félelemmanó, nem oly nehéz belátni.//

  Ez van. Kevés a zsé, mert drága a fél-ázsiai állam - és sokunké fel is kopik lassan. Akiké az "e´mú´t nyó´cév" alatt nem, azoké a következő nyó´cba´. Ijesztő? Jó, legyen akkor négy. Abból is sok volt nyolc, ebből is elég lesz négy, igaz? Vagy van még, akinek nyolc? :D

  (Ha megjön Csecs - ez a neve itt -, és belelóg a levesembe, tudom, megkapom: "bullshit". Pedig hát... :D)

  Szép napot és jó egészséget! Röviden, a tengerszinthez viszonyított pozíciónkhoz illően: jó szerencsét! :)”
 • 11. macs 2012. augusztus 01. 12:44
  „Azért tényleg érdekes, hogy nagyon sokan nemet mondtak a vízitdíjra és a kórházi napidíjra, mert sokallták. Mostanában, amikor legalizálták a hálapénzt, ami sokszorosa a leszavazott díjaknak, senki se morog, vagy azt is csak halkan és fizet mint a katonatiszt.
  Amikor a Molnár Lajos és Horváth Ágnes vezette egészségügyi kormányzat akarta átszervezni nagyjából a mostani állapotra az egészségügyet, mindenki katasztrófát vizionált, és most? Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve! :-) Ezt magyarázza meg nekem valaki!
  Egyébként a beteg még a világ végére is hajlandó elutazni, ha gyógyulást remél.”
 • 10. csipcsup 2012. augusztus 01. 12:40
  „exdeus 4.
  Nem tudom erre gondoltál-e:

  http://tek2012.gyemszi.hu/tek1/index.php”
 • 9. Kulik 2012. augusztus 01. 11:54
  „6-oska!

  Meséld már el hogy honnan kell 200 km-t utazni és milyen vizsgálatra netán terápiára?
  A 300 Ft-ra nemmel szavaztam mert, hiába utaztam volna az általad jelzett "200 km-re", ott is ki kellett volna fizetnem.
  A tájékozódásra való felhívásod vissza fordítanám...”
 • 8. klj-54 2012. augusztus 01. 11:42
  „Demagógia mentesen csak annyit tudok írni, hogy a HVG és a többi gazdaságközei napi és hetilap szerint rettenetes pénzkivonás történik a néprosszullétből!
  Akinek van pénze gyógyulhat de a mezei beteg bele fog dögleni egy egyszerű betegségbe is.”
 • 7. xene@freemail.hu 2012. augusztus 01. 10:46
  „6. deszkás 2012.08.01. 10:26
  Egyetértek veled! A 300Ft-os vizitdíj nem volt jó, most ne sírjon senki sem, ha az orvos zsebébe 10-20000Ft-kat kell csúsztatni (és ugye már látjuk, hogy legalizálják szépen sorban a hálapénz elfogadását....)...aki a 300Ft-os díj eltörlésére szavazott, megérdemli...fizessen több 10000-et.

  "Persze ez most teljesen más, attól, hogy ezt a Fidesz csinálja!!!"
  Így igaz, ez teljesen más...így, hogy a Fidesz csinálja, már mindenki megérti, hogy szükség van rá.”
 • 6. deszkás 2012. augusztus 01. 10:26
  „Egyeske! De nem 200 km-t. Tájékozódj mielőtt marhaságot írsz! Ha a Rózsadombon laksz az más . A 300ft-ra hogy voksoltál?”
 • 5. anzseliza 2012. augusztus 01. 10:24
  „Bezzeg tudott protestálni a Fidesz, amikor a szocik akartak "racionalizálni", volt szervezett tüntetés Lázárhely vezérével az élen! / Félreértés ne essék, ezen én is ott voltam!/ Persze ez most teljesen más, attól, hogy ezt a Fidesz csinálja!!!
  Idézet a cikkből: "A vásárhelyi változásokról nem kaptunk információt...". Naná, hogy nem, de ez nem is véletlen, hogy épp ez a város maradt ki a szeptemberi Lázár-bábkormány választás előtt!!! Csak minél kevesebbet tudjon a nép, mert még kinyílna a szeme és nem folytatódhatna a jelenlegi pökhendi városvezetés.Bár nincs mitől félniük, úgyis nyerni fog Lázár szócsöve, /hogy finoman fogalmazzak/ hisz félnek helyettük éppen eléggé az emberek, pl. az összes, önkormányzati intézményekben dolgozó ismerősöm, eminens kisdiák módjára, vagy inkább mint a katona parancsra, tartva a - Fidesz-nek adott kopogtató cédulák leadóiról vezetett - listától és így munkahelyük elvesztésétől, szinte vezényszóra adja le imént említett céduláját!
  De nem baj, fő, hogy van, így tehát ÉLJEN A DEMOKRÁCIA!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! HAJRÁ LÁZÁRHELYIEK!!!”
 • 4. exdeus 2012. augusztus 01. 07:33
  „Tisztelt Cikkíró!
  Nem tudom, hogy nyomtatott formában ez a cikk hogyan fog megjelenni, de jó lenne, ha ilyen esetekben pontosan közölnék, hogy kinek hova kell mennie.
  Hozzáteszem, még alapos utánajárásukat követően is lesz olyan intézmény, aki majd a kezét mossa, ha odaállít a beteg a problémájával, hogy márpedig nem ő az illetékes, de jó lenne legalább valami iránymutatás, mondjuk egy excel tábla, esetlegesen telefonszámmal nagyon sok ember életét megkönnyítené.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne égesse el, ingyen átveszik a zöldhulladékot!

A kertekben, udvarokon felhalmozódó zöldhulladékot heti egy alkalommal elszállítják Makóról, így nem érdemes elhelyezni az ingatlanok előtt, mert az illegális hulladék elhelyezésnek számít. Tovább olvasom