Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Isten házából is lehet kényelmes lakás

Makó - Beleszeretett az eladó baptista imaházba, megvette, és saját kezűleg alakította lakássá a makói Szőke László. A nyugdíjas, de ma is dolgozó általános lakatos otthonában nem zsoltár szól, hanem az AC/DC.
Szőke László kétéves korában lett állami gondozott. Két-három évente költözött, ahogyan döntöttek a sorsáról. Felső tagozatos általános iskolás korában Tégláson, az ottani Dégenfeld-kastélyból átalakított kollégiumban például 110 fős körletben lakott.

Kiskunhalason került nevelőszülőkhöz, akik szeretettel gondoskodtak róla. Azt mondja, nem lehet panasza a gyermekkorára, minden, ami történt vele, a javára szolgált. Halason tanulta meg az általános lakatos szakmát.

Két hétig volt igazi nyugdíjas

A vizsgadarabjáról – egy miniatürizált asztali fúrógépről – először nem akarták elhinni, hogy az ő munkája. Felhívták az oktatóját, aki tanúsította, hogy tényleg ő készítette, a csapágyazástól a díszítőhántolásig. Ott dolgozott tovább, ahol letette a szakmunkásvizsgát: a Ganz-MÁVAG-nál, amely akkor már német megrendelésre is termelt.

Három év után csoportvezető lett. Nevelőszülei marasztalták, de saját lábára akart állni, albérletben lakott. Makóra került, és végül itt élte le az életét. Kétszer nősült, kétszer elvált, egy-egy gyereke van mindkét házasságból. A Váll-Ker Kft.-től ment nyugdíjba 60 évesen, korkedvezménnyel, de csak két hétig volt igazi nyugdíjas. Felhívták a kandallógyártól, és megkérdezték, meddig akar még otthon „pillézni". Visszament, négy órába. A mérnökök elképzeléseit valósítja meg a gyakorlatban, ami konstruktőri munka, de ő úgy nevezi, kivitelező. Most 67 éves.

A ház még nincs kész, de vidám, nagyvonalú, mégsem hivalkodó homlokzatával, a porta és az utca gondozottságával megállítja a járókelőt. A szerző felvétele
A ház még nincs kész, de vidám, nagyvonalú, mégsem hivalkodó homlokzatával, a porta és az utca gondozottságával megállítja a járókelőt. A szerző felvétele

– Voltak, vannak céljaim, igyekeztem mindent megtenni azért, hogy ezeket megvalósítsam, és tapasztaljam az ebből adódó előnyöket vagy a hátrányokat – mondja a makói Gyóni Géza utcai épület konyhaasztalánál. – Három saját házat laktam be. Ebből kettőt építettünk, közben megtanultam a kőművesmunkát, a vízvezeték- és a villanyszerelést a baráti, családi körben dolgozó mesterektől.

Isten tervez, ember végez

– Az utolsó házban, hiába, hogy dolgoztam azon is, soha nem éreztem igazán jól magam. Nyers volt, rideg. Amikor a második feleségemmel elváltunk 1998-ban, és elfeleztük a vagyont, elkezdtem keresni Makón egy olyan házat, amelyben végre már mindent úgy alakíthatok az aszfalttól a hátsó kerítésig, ahogy nekem a legjobban megfelel. Vagy hatvan különböző ingatlant néztem meg, és ez rögtön megtetszett. Álltam a tíz méter hosszú, majd hat méter széles imateremben, alig tudtam itt hagyni. Gyönyörű volt. Visszajöttem, leelőlegeztem, kifizettem.
A Gyóni Géza utcai baptista imaházat 1912-ben építette a vallási közösség, kalákában. Tényleg érdekes épület, mert a szigetelt téglalábazat folytatása a tégla és a vert fal kombinációja, nagyon masszív. Szőke László munka után vagy szabadsága alatt dolgozott, dolgozik rajta. – Ezt az átalakítást és felújítást én csináltam, csak ahhoz a munkamenethez hívtam iparost, amihez hatóságilag muszáj. Az épület vázszerkezetéhez nem nyúltam. Az olyan, ahogyan a jóisten és azok a mesterek összehozták.

A ház gazdája vassal dolgozik, viszont otthon nagyon szereti az íveket és a fát. Fotó: Bakos András
A ház gazdája vassal dolgozik, viszont otthon nagyon szereti az íveket és a fát. Fotó: Bakos András

A ház még nincs kész, de vidám, nagyvonalú, mégsem hivalkodó homlokzatával, a porta és az utca gondozottságával megállítja a járókelőt. Mi is ezt látva lettünk kíváncsiak a házigazdára.

Kandalló és basszusgitár

Odabenn az egykori gyülekezeti terem mennyezetén a díszítőszegély megmaradt. A padlószintet megemelte a gazda, a belmagasság engedte, hogy két hálófülkét is kialakítson a nappali mellett. Padlófűtés megy, de kandalló is van, amelyből két prototípus készült, a másik egy kiskunhalasi régi baráté. A falakon a Virágos Makóért városszépítő versenyben szerzett oklevelek. A kamrapolcot Lada-ablaktörlőmotor tolja ki, húzza be. Ezen túl arról, hogy a tulajdonos vasas ember, nem sok minden árulkodik. Inkább a fa dominál. – Nagyon szeretem az íveket és a fa természetes színét, ezért a sok burkolat. Nincsenek sarkok, amit lehet, lekerekítettem. Jó ezen dolgozni, de azért a ház nem életmű, hanem arra való, hogy az ember jól érezze magát benne.

László fiatalon rockzenekarban játszott, van egy saját maga tervezte, építette basszusgitárja. Nem szereti hurcolászni a kisrádiót, ezért majd mindegyik helyiségben van zenelejátszó, az udvaron, a grillező-bográcsozó helyen is. Nála általában rockzene szól, a leggyakrabban AC/DC, ez a kedvenc. – A hobbim a motorozás. Egy kis chopperrel megyek. Kéthengeres, kettőötvenes Kawasaki–Honda keverék, nosztalgikus járgány. Ahogy javul az idő, képes vagyok naponta kimenni, körbejárni a várost, akkor is, ha csak negyedórám van rá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra napirenden Makón a körforgalom ügye

Halálos és súlyos balesetek sorozata jelzi: rendkívül veszélyes a Rákosi út és az M43-as lehajtójának kereszteződése Makó határában. Tovább olvasom