Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Járdafelújítás: egyelőre a régi rend szerint

Makó - Egyelőre a régi rend szerint osztják Makón a járdapénzt – a javasolt aláírásgyűjtés a rendszer módosításáért még nem indult el. Idén 79 utcában kezdődnek felújítások.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A járdák építésére, felújítására szánt önkormányzati keret felosztása rendszeresen visszatérő probléma Makón. Néhány héttel ezelőtt Kovács Sándor (Fidesz) önkormányzati képviselő beszélt lakossági fórumán arról, hogy igazságtalannak tartja a szisztémát. A rendezvény vendége, Lázár János országgyűlési képviselő erre azt javasolta, az emberek indítsanak aláírásgyűjtést: a jövőben ezt a pénzt aszerint osszák el, hol hajlandók a lakók közreműködni a munkában. Az önkormányzat építőanyagot adjon.

Kovács Sándor most azt mondja, még gondolkoznak a dolgon. Ha komolyan gondolják, a jegyzőnél hitelesített íveken kell majd aláírásokat gyűjteni, és a teljes lakosság 20 százalékának a kézjegye kell ahhoz, hogy a témát az önkormányzati testület kötelezően napirendre vegye. Makón utoljára 2008-ban indult hasonló akció, akkor Németh Pál akart aláírásokat gyűjteni annak érdekében, hogy a város a Hagymatikum helyett egy olcsóbb, szerényebb fürdőt építsen.

Erre a járdaszakaszra is ráférne a felújítás. Fotó: Szabó Imre
Erre a járdaszakaszra is ráférne a felújítás. Fotó: Szabó Imre

Ami biztos: idén még a megszokott, 2003 óta élő rend szerint osztják el a járdaalapot. A képviselő-testület által nemrégiben elfogadott előterjesztés szerint összesen 79 utcában biztosít összesen 220 milliót az önkormányzat a munkákra. A beruházáshoz az érintett lakóknak is hozzá kell járulniuk: ingatlanonként térkő esetében a járda szélességétől függően 12–18 ezer forintot, betonnál és járdalapnál 5000-et, és tömbházak esetében is ugyanennyit lakásegységenként. Ha a pénz nem gyűlik össze az utcai közösség szervezése során, a körzeti képviselő saját alapjából pótolhatja az összeget – csak akkor marad el a felújítás, ha így sem sikerül összeszedni a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 százalékkal kevesebb gáz fogy

Saját és mások erdejét is gondozza a pitvarosi önkormányzat, a nyesedékkel, ágakkal a község két központifűtés-kazánjában fűtenek. Tovább olvasom