Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Jól megfér a bolt és a shop egymás mellett

Makó - Törvény írja elő, hogy magyar nyelven is ki kell írni a cégtáblákra, mit is kínálnak pontosan az üzletben. Vagyis kint lehet a hangzatos second hand, de annak is szerepelnie kell, hogy használtruha-bolt.
A kilencvenes években a sok shop és butique feliratot látva az ember azt sem tudta, Magyarországon jár-e. A sorra nyíló üzletek tulajdonosai ugyanis szívesebben adtak idegen nyelvű – elsősorban angol – nevet boltjaiknak. Ezért született meg az a törvény, amely szerint 2003-tól magyarul is fel kell tüntetni a cégtáblákon, pontosan mit is kínálnak az adott üzletben.

Napjainkban azonban enyhült a szigor. Október elsejétől ugyanis egy-egy új üzlet megnyitása már nem engedély-, hanem csak bejelentésköteles. Az üzletnyitásban sok minden benne van, így a cégtábla is, amit kihelyeznek. Ehhez már nem kell hatósági engedély.

– Még nem érkezett hozzánk egyetlenegy olyan panasz vagy észrevétel sem, amely a városban lévő cégtáblák nyelvezetét kifogásolta volna – tudtuk meg Ortutay Miklós makói aljegyzőtől.

A Maros-parti településen sétálva elsősorban magyar nyelvű feliratokat találni az üzletek homlokzatán. Néhol olvashatunk idegen nyelvűt is, például pub vagy shop, de rögtön ott van mellette magyar megfelelője is.

Az teljesen más lapra tartozik, hogy a román határ közelsége miatt románul is kiírják, mit forgalmaznak, de ez nem a cégtáblán szerepel.

Olvasóink írták

 • 4. SzaboImkác 2009. december 29. 17:55
  „Vagy Hangulatkarbantartó Vállalat, " napiszar" mikor nyitsz, ja jótanács a Makói vezetőknek ingyenes a belépés különben nem kapsz engedélyt!”
 • 3. bo 2009. december 29. 11:46
  „Közérzetjavító műintézvény:-))))”
 • 2. napiszar 2009. december 29. 11:25
  „A kuplerájt hogy írják magyarul, esetleg ha tényleg nyitok nem akarom a vendégeket megtéveszteni!”
 • 1. bo 2009. december 29. 08:58
  „A zöldséges helyére azt kellene kiírni, hogy "Hagyma, mög gyükér bót", hát csak Makón vagyunk!:-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a makói szolgáltató

Makó - Nem sikerült új szolgáltatót találni, így június 30-áig a mostani cég üríti a kukákat Makón.… Tovább olvasom