Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kinyitotta a világot az autópálya Királyhegyes előtt

Kinyitotta a világot az autópálya Királyhegyes előtt
Királyhegyes - Több érdeklődő vállalkozó jött Királyhegyesre a sztráda átadása óta, mint amennyien az elmúlt huszonegy évben összesen.
Építése közben is hatott az M43-as autópálya Királyhegyes életére: egy-egy brigád mindig bérbe vette az üresen álló orvosi szolgálati lakást. Ez két éven át milliós bevételt hozott az önkormányzatnak, ami a 150 milliós költségvetéséhez képest jelentős összeg. A pénzt ingatlanjaira költötte a falu, amely az utóbbi években felújította intézményeit. 35 térfigyelő kamerát is felszereltetett, ami tovább javította az egyébként sem rossz közbiztonságot.

Tavaly egyetlen fejlesztési célú pályázata sem nyert Királyhegyesnek – harmincmillió forintot hozott volna, ha mind bejön –, a képviselő-testület mégsem esett kétségbe. Saját erőből leaszfaltozott egy utcát, klimatizálta a művelődési házat. A sztráda egészen más léptékű beruházás. Bár nem volt klasszikus zsákfalu Királyhegyes, mégis csak az jött erre, akinek itt volt dolga.
 
Itt laktak egykor az autpályaépítők. Horváth Lajos polgármesterhez mostanában vállalkozók nyitnak be.

– Huszonkét éve vagyok polgármester, huszonegy évig nem jött annyi érdeklődő vállalkozó, mint az autópálya elkészülte óta – érzékelteti a sztráda hatását Horváth Lajos. – Persze majd jó, ha tízből egy megvalósítja, amit tervez, mégis nagyon jó, hogy jönnek. Egy hölgy mezőgazdasági pályázaton nyert, a belterületen fog gazdálkodni, más szárítóüzemet tervez, többen telket készülnek venni. Romániából is akadnak érdeklődők. A helyi vállalkozások is mozgolódnak.
Bejön egy kamion

Az autópálya kamionokat hozott Királyhegyesre. Ezek a körforgalomnál eltévednek, bejöttek a bekötőn, és megfordulni már csak a templom körül tudnak. Ha ugyanott kimennek, ahol jöttek, jó. Ha a sofőr ijedtében itt kapcsolja be a GPS-t, menthetetlenül megy a földes királyhegyesi–makói út felé. Aztán lehet segíteni neki kikecmeregni a sárból, olykor éjjel.

Az elképzeléseknek határt szab, hogy a falu körül nincsenek nagy parcellák – állami terület sincs –, és akinek van földje, ragaszkodik hozzá.

Most, hogy az autópálya kész, még jobban látszik, mi a legfontosabb feladata az önkormányzatnak és az államnak Királyhegyesen. A többi út rendbehozatala. – A falun átvezető szakasz betonalapja megrepedezett, hosszában is. Lassan beleszorul a bicikli gumija – mondja a polgármester.

Azt az utat, amely egyenesen köti össze Királyhegyest Makóval, Horváth Lajos is, és a faluban megkérdezett emberek is elsőként említik, amikor a legsürgetőbb feladatról van szó. Farkas Beáta postás, akivel a Felszabadulásról nemrég Kisre keresztelt utcában találkozunk, azt mondja, a legtöbbet azzal lehetne segíteni a királyhegyesieknek, ha ennek az útnak a néhány kilométeres, még aszfalt nélküli szakasza megépülne. Ez az ipari parknál éri el a várost: ott a gumigyár, az ASS, a Givaudan. Addig is jó lenne, ha „kivennék" a GPS-es navigációkból ezt az irányt. Mert néhány éve a falunapra érkező államtitkárt is erre az útra hozta a gép, egy nagy tócsából kellett kihúzni, kocsistul.
 
Szeged 25 percre

Királyhegyesről a sztrádán Arad 60 kilométerre van, ez 35-40 perc, Budapest is csak másfél óra autóval, Szeged pedig az első lehajtóig, úgy, hogy betartja az ember a sebességkorlátozást, 25 perc. Régen csaknem egy órába telt ez az út. Viszont épp Makó, ahová az ingázók többsége dolgozni jár, nem lett közelebb, időben sem, és az autópályán még hosszabb is az út. Úgyhogy érdemesebb a csanádpalotai úton menni, vagy Rákos felé.

(Borítókép: Miután az autpálya megépült, most már a falu útjait is fel kellene újítani – ez Farkas Beáta postás szerint is sürgős lenne. Fotók: Schmidt Andrea) 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ért rá az illetékes, alapkő nélkül épül a sportcsarnok Csanádpalotán

Nem ért rá az illetékes, alapkő nélkül épül a sportcsarnok Csanádpalotán
Hogy mi lesz a már megvásárolt és előkészített urnával? A polgármester még nem döntötte el. Tovább olvasom