Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Klezmerrel indult a Makói Muzsika

Makó - Hangszeres zenész – ezt jelenti az a régi héber kifejezés, a klezmer, amely egy közép-kelet-európai zsidó gyökerű zenei stílust is jelöl. Hazánkban ennek legjelesebb képviselője talán a Budapest Klezmer Band, amelynek nagy sikerű koncertje nyitotta meg a Makói Muzsikát szombaton.
Nagy sikerű koncertet adott szombat este az idei Makói Muzsika nyitányaként az 1990-ben alakult Budapest Klezmer Band. Bár jiddis zenei hagyományokból építkező muzsikájukra sokan azt mondják, rétegzene, erre alaposan rácáfolt, hogy a 3000 férőhelyes nézőteret zsúfolásig megtöltötte a közönség. A csapat, mint a koncert bevezetőjében el is hangzott, a Purimtól a menyasszonytáncig című műsorából adott elő részleteket – ezt, a Győri Balettel közösen, szerte a nagyvilágban nagyon sokfelé játszották már. A hangulatot három színművészként is ismert előadó, Siménfalvy Ágota, Dunai Tamás és Mészáros Árpád Zsolt fellépése is színesítette.

A Budapest Klezmer Band 3 éve már járt Makón – akkor is, most is sikert arattak. Fotók: Karnok Csaba
A Budapest Klezmer Band 3 éve már járt Makón – akkor is, most is sikert arattak.
Fotó: Karnok Csaba

A nyári zenei fesztivál szombaton folytatódik, amikor is Máté Péter-dalok csendülnek fel az emlékzenekar és vonósnégyes kíséretében, olyan kitűnő énekesek tolmácsolásában, mint Malek Andrea, Gallusz Nikolett, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt, Bolyki Balázs és Havas Lajos Chico. 19-én, azaz jövő szerdán a város neves prímására, Fátyol Mihályra emlékezve lép színpadra a 100 Tagú Cigányzenekar és Szentpéteri Csilla, zárásként pedig a Magyar Állami Népi Együttes világszerte sikert aratott táncprodukcióját, a Naplegendát láthatja a közönség augusztus 22-én, szombaton.
Klezmerrel nyitott a Makói Muzsika KÉPGALÉRIA

Nem volt bombariadó

Emlékezetes: tavaly nyáron bombariadó akadályozta meg a Makói Muzsika nagy musicalsikerekből összeállított harmadik estjének bemutatását az eredetileg kitűzött időpontban – az előadást az esőnapon tartották meg. Akkor egy, a hangja alapján 50-esnek tűnő férfi telefonált be a Hagymaházba, hogy robbanószerkezetet helyezett el az épületben. A szervezők egy hasonló eset lehetőségét most eleve kizárták, a telefonokat ugyanis jóval az előadás előtt kikapcsolták, a színpad és a nézőtér körül pedig rendőrök és polgárőrök ügyeltek arra, hogy illetéktelenek ne jussanak be a területre a koncert előtt. A tavaly bombával fenyegetőző férfi egyébként nem került rendőrkézre.

Olvasóink írták

 • 5. lacipapa68 2009. augusztus 13. 22:46
  „Klezmer=zsidó zene.Nekem semmi bajom velük,de azért ki kíváncsi erre tömegével?”
 • 4. Black&Red 2009. augusztus 12. 20:47
  „Nem voltam a koncerten, ezért nem is minősítem Őket, inkább a szervezőket kérdezem, hogy ki adta az ötletet, hogy Őket hívják meg?? A jövőben jó lenne ha felmérést készítenének, vagyis megkérdeznék Makó népét, hogy kit vagy mit látnának szívesen a színpadon!”
 • 3. Szirilli 2009. augusztus 11. 19:57
  „Jah, a R.-n én is aludtam volna, az kicsit messzebb van :D”
 • 2. napiszar 2009. augusztus 11. 15:42
  „Én nagyon jót aludtam rajta többször kellene ilyet csinálni,például meghívhatnánk a Görög és Bolgár zenészeket is ,külön kérésre én is énekelnék:)A Polgármester átrepült a város felett című számot etióp kísérettel,ja és ha lehetne helyszínnek kérném a Malom környékét!”
 • 1. Szirilli 2009. augusztus 10. 13:07
  „Borzalmas volt.
  Az ilyesmit nyugodtan kivihetnék a Maros partra, én spec. nem sírnám vissza ezt a későesti zajongást.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is lesz művésztelep a Marosnál

Makó - Második alkalommal ad otthont Makó a Natura Maros menti művésztelepnek. Tovább olvasom