Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Kocsmakönyvtár Földeákon

Ha azt mondja, könyvtárba megy, valószínűleg nem hazudik – még akkor sem, ha a földeáki Főtéri sörözőben köt ki az illető. Az ivóban ugyanis 80 kötetes bibliotéka nyílt nemrég – a könyvek nagyon népszerűek a vendégek körében.
– Korábban is szívesen töltöttem az időmet olvasással, de eddig csak újságokat találtam. Örülök, hogy már könyvek is vannak. Elsősorban a versek érdekelnek, Szabó Lőrinc a kedvenc költőm, de más köteteket is biztosan kézbe fogok venni – mondta a földeáki Főtéri sörözőben egy pohár ital mellett olvasgatva Papp Imre nyugdíjas vasúti forgalmista.

A 72 éves férfi maga is ír verseket gyermekkora óta. Persze nem ő az egyetlen, aki időnként belelapoz az itt pár napja megnyílt kocsmakönyvtár valamelyik könyvébe: helyben rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint népszerűek a krimik, a kertészeti szakkönyvek és a történelmi témájú olvasnivalók is.

Egy korty sör, egy oldal. Népszerű a Főtéri söröző könyvkínálata. A szerző felvétele
Egy korty sör, egy oldal. Népszerű a Főtéri söröző könyvkínálata. A szerző felvétele

Az érdeklődőket rögtön a bejárat mellett, a pulttal átellenben várja a könyvespolc, ott is lehet olvasni – de aki csöndesebb, elmélyültebb kikapcsolódásra vágyik, az leülhet az egyik belső helyiségben kialakított olvasósarok asztalához is. A megyei kuriózumnak számító kocsmakönyvtár ötlete a szomszédos községi könyvtárban vetődött fel.


Mint Farkas Sándorné könyvtárostól megtudtuk, sajnálták volna zúzdába küldeni az állományukból törölt, de jó állapotú könyveket, ezért keresték meg a Főtéri söröző tulajdonosát, Kocsis Jánost, aki örömmel fogadta ezeket. Mindegyikbe nyomban belekerült a kocsmakönyvtár habzó söröskorsóval ékesített emblémája, valamint egy rövid szöveg is arról, hogy a példányt a helyi könyvtár ajándékozta az ivónak. Nyolcvan darabot hoztak át, de a tervek szerint ez a szám gyarapodni fog – már csak azért is, mert mint megtudtuk, a nyitás óta hoztak be pár könyvet a törzsvendégek is.

A tulaj azt mondja, a legtöbben helyben olvasnak, de egy kötetet valaki már ki is kölcsönzött. Úgy gondolja, egy söröző világától egyáltalán nem állnak távol a könyvek. Hozzájuk egyébként is inkább a társaság miatt, beszélgetni járnak az emberek, semmint lerészegedni. Hozzátette: látványnak sem utolsó ilyen helyen a hangulatos könyvespolc.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyos makói táncoslányok

Példátlan sikert arattak Veszprémben, a Connector Nemzetközi Táncversenyen a makói Broadway Dance S. E. lányai. Tovább olvasom