Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Könyvet illusztrál a makói diáklány

Makó - 12 éves kora óta rajzol aktívan a makói Medvey Orsolya Rita. Művészetére a japán stílus jellemző, de rajzai láttán az is ámulatba esik, akit eddig nem varázsolt el a japán mangák világa. Tehetségét jól tükrözi az is, hogy nemrégiben felkérték, legyen két könyv illusztrátora.
Tízévesen látott először animét, azaz japán mesefilmet a most tizenöt éves Medvey Orsolya Rita. Ekkoriban kezdték el érdekelni a japán képregények is, a mangák. Olyannyira megtetszettek neki az újságokban látott rajzok, hogy ő maga is megpróbálkozott a figurák rajzolásával. A hobbiból életforma lett: amikor csak teheti, a rajznak szenteli idejét Orsi. Már a számát sem tudja eddig elkészült műveinek, amelyeket egy mappában gyűjt. Az eleinte kisebb figurákat rajzoló diáklány saját képregényt is készített már: egy több mint harminc oldalas bűnügyi témájút, amelynek rajzait és a történetét is maga alkotta.

Medvey Orsolya Rita egyik sorozatával. A szerző felvétele
Medvey Orsolya Rita egyik sorozatával.
A szerző felvétele

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő stílusról csak annyit mondott: – Nem vagyok megszállott manga-rajongó, de ez a stílus fejezi ki igazából az énemet, ez áll a legközelebb hozzám – fogalmaz Orsi. A stílusnak megfelelően eddig többnyire a hagyományos, fekete-fehér rajzokat készítette, de mostanában bátran használja a színeket is. Többnyire internetes fórumokról tájékozódik, de járt már jobb agyféltekés rajztanfolyamon is, ami szintén kiváló alkalom volt ismeretei bővítése céljából. Munkáiból még nem nyílt önálló kiállítása a JAG-os diáklánynak, de több tehetséges fiatallal közösen már bemutatathatta műveit. Addig is, míg a kiállítás várat magára, a legnépszerűbb közösségi portálon létrehozott oldalán mutatja meg elkészült munkáit rajongóinak Meorri néven.

Alkotásaival már több pályázatra nevezett be az ifjú művész. Volt, hogy meghatározott témában és képkockában kellett képregényt rajzolnia. Pár éve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár különdíját is elnyerte oda készített pályamunkájával. Nemrégiben azonban egy merőben más feladatot kapott író ismerősétől: két, hamarosan megjelenő regény illusztrálására kérte fel a szerző, aki a Medvebocsok című művét már csak neve miatt is Orsinak ajánlotta.

Tehetségére nemcsak családja, hanem rajztanára is felfigyelt, sőt mi több a nyár eleji Alkotótáborban is részt vett, ám ott eltért a manga stílustól. A táborban festészettel foglalkozott, nagy hasznára is vált, ugyanis külföldre költőző bátyjának egy róla festett portrét ajándékozott.

Orsi életében nemcsak a rajz dominál: gitározik és zongorázik is, úgy érzi, a zenében szintén kifejezheti önmagát. Az iskolai ünnepségek egyik állandó zongoristájaként számtalanszor szórakoztatta már a közönséget, sőt saját darabokat is írt, amelyeket már a közönség is hallhatta. Szülei és testvérei igazán büszkék Orsi tehetségére, aki jövőjét tekintve a művészi pályán képzeli el magát. Hangsúlyozza, szeretné, ha hivatásszerűen dolgozhatna illusztrátorként.

Olvasóink írták

  • 1. alak 2013. augusztus 28. 09:01
    „Szépek a képek minden elismerésem, tehetséges a rajzhoz sok sikert.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hagymafesztiválon lesz a tűzijáték

A XXIII. Makói Hagymafesztiválon pótolja az augusztus huszadikán elmaradt tűzijátékot Makó.… Tovább olvasom