Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kotró-rakodóval védte a várost

Csanádpalota - Gépével együtt önkéntesként három és fél napon át dolgozott Csanádpalotán Tóth József, amikor leszakadt az ég, és belvíz fenyegette a várost. Vállalkozása történetesen öntözés-fejlesztéssel foglalkozik, de már jó ideje nem volt munkája.
Szerdán adta át a Csanádpalotáért kitüntető cím oklevelét a képviselő-testület ülésén Kovács Sándor polgármester a hódmezővásárhelyi Tóth Józsefnek. Az 52 éves vásárhelyi vállalkozó a júniusi nagy esők utáni belvízcsapás idején jött segíteni. Eredetileg augusztus 14-én, a városnapon, az új főtéren adták volna át neki a kitüntetést, de nem tudott eljönni a rendezvényre, mert azután kapta meg az értesítést, hogy elutazott. Bösztörpusztán volt, a Magyarok Országos Gyűlésén, ez egy hagyományőrző rendezvény. Tóth József azt mondta, szerinte a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az ő segítségének: jó szívvel jött, és nem várt érte elismerést. Kovács Sándor polgármester viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az ember 12 órákat dolgozott a városért a gépével. Az üzemanyagot az önkormányzat megtérítette, de egy ilyen gép üzemórája 7–7,5 ezer forintba kerül, ami a munkával együtt igenis komoly felajánlás.

A vállalkozó dolgozott a Molnak, öntözés-fejlesztéssel foglalkozik, és összesen 60 hektárnyi földön gazdálkodik.

Tóth József a kotró-rakodóval. Jó szívvel segített, és nem várt kitüntetést. Fotó: Karnok Csaba
Tóth József a kotró-rakodóval. Jó szívvel segített, és nem várt kitüntetést. Fotó: Karnok Csaba

– Ebből most 40 hektáron ráfizetésünk lesz, 20 hektáron talán bejön valami, az öntözés-fejlesztéssel pedig úgy álluk, hogy gyakorlatilag nem volt munkám – mondta Tóth József. A 2005-ös budapesti gazdatüntetésen ismerkedett össze néhány palotaival, köztük Mikulán Györggyel, akivel azóta is tartotta a kapcsolatot. – Hallottam, hogy kétszer is nagy eső esett feléjük, felhívtam telefonon, és megkérdeztem, hogy vannak, és segíthetek-e valamiben. Gyuri barátom azt mondta, hogy igen. Tehát mentem a kotró-rakodóval.

Nem számolta, hogy ez a vállalkozásnak mibe kerül. – Nem a vállalkozás fölajánlása ez, hanem Tóth Józsefé, ez különbség – igazította ki a kérdést.

Jellemző, hogy olyankor nincs munkája egy öntözés-fejlesztéssel foglalkozó vásárhelyi vállalkozásnak, amikor a Dél-Alföldön településeket kell menteni, mert rossz az öntöző és belvízelvezető rendszer. Szerinte ez a helyzet komolyabb állami segítség, szerepvállalás nélkül nem is változik.

– Ez is úgy működik, mint a lendkerekes kisautó. Ha belendül, csak egészen kicsit kell tolni rajta – mondta a vállalkozó. – Én nem vagyok fideszes, de itt 2002 óta nem igazán tolták az autót. Mostanra nemcsak hogy megállt, de visszafelé kezdett el forogni a lendkerék. Le a kalappal azok előtt, akik meg tudják állítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új plébánosnak 460 ismerőse van

A néprajz és a fényképezés a hobbija Czank Gábornak – három hete ő Makón a belvárosi és az újvárosi római katolikus egyházközség plébánosa. Tovább olvasom