Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Makó anno: a csendőrségi palota

Makó anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ha önnek is van régi fotója a városról, makói emberekről küldje el nekünk!
Különleges hangulat lesz úrrá az emberen, ha régi fotókat, képeslapokat nézeget. Van, akiben nosztalgikus emlékek élednek - mások, akik maguk nem is láthatták a régi utcákat, tereket, épületeket úgy, ahogy annak idején megörökítették őket, kíváncsivá válnak. E gondolatok jegyében indítjuk új sorozatunkat Makóról.

Ki ne merengene el szívesen, milyen volt valaha mondjuk a piac, a Maros-parti strand, a Korona vagy a főtér? Ki ne fedezne fel szívesen a képen rég látott ismerős arcokat? Ha Önnek is van régi makói fotója, képeslapja, ossza meg velünk - ha néhány sort is ír hozzá, azt külön örömmel vesszük!

A csendőrségi palota

Makó a trianoni határmegvonással határszéli település lett, és mivel a városban katonai laktanya nem volt, fontosnak tartották a csendőrség megerősítését. A csendőrségi palota laktanyának és csendőriskolának épült, de itt kellett elhelyezni a makói csendőrszakasz-parancsnokságot és a makói szárnyparancsnokságot, amely a makói, csanádpalotai és kiszombori őrsöket ellenőrizte. Így tehát hatalmas épületre volt szükségük. Ezzel egy időben vált halaszthatatlanná a rendőrségi palota létesítése is. A rendőrség épületét 1926-ban az államépítészeti hivatal életveszélyesnek nyilvánította, ezért részükre ideiglenesen a Magyar–Olasz Bank fiókjának épületében béreltek helyiségeket.

A csendőrségi palota.
A csendőrségi palota.

A képeken lévő emberek arcában ott van egy kis történelem. Mielőtt ezek a fotók végleg az idő áldozatai lennének, küldjék el őket nekünk a delvilag@delmagyar.hu email címre, hogy a mi gyermekeink is örülhessenek nekik. Írják meg azt is, hogy tudtuk szerint mikor és hol készülhettek a fotók. A képeket hétvégenként mutatjuk be a delmagyar.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a koszorúzni szándékozókat

Hétfő délután 4 óráig jelezhetik a Hagymaházban Gedó Mária szervezőnél szándékukat azok a pártok és civilszervezetek, amelyek koszorúzni szeretnének a március 15-i központi ünnepségen. Tovább olvasom