Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Makó később vált digitális adásra

Makó - Bár az országnak ezen a részén csütörtök a digitális átállás napja, a makói városi tévé adásai továbbra is foghatók lesznek szobaantennával – még nagyjából 3 hónapig.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A digitális átállás szigete lesz még néhány hónapig, legalábbis a helyi televíziózás szempontjából Makó. Bár az országnak ezen a részén csütörtök a digitális átállás napja, a térség településein is fogható városi televízió egyelőre tovább sugározza analóg adásait, így nemcsak kábelen, de közönséges szobaantennával is vehető lesz. Az ok: a helyi közmédium eddig nem indulhatott azon a pályázaton, amely biztosítja az átálláshoz szükséges technika beszerzéséhez szükséges pénzt. 11 városi tévé nyert eddig erre a célra összesen 72 milliót, köztük a hódmezővásárhelyi – a többeknek viszont átmeneti időre engedélyezték, hogy továbbra is sugározzák a megszokott analóg adást. A makói tévé számára kiírt pályázat határideje augusztus 1., és mint Rácz Csaba ügyvezető igazgatótól megtudtuk, az anyagot tegnap ő maga vitte el személyesen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz.

Az átállást ugyanakkor itt sem kerülhetik el. A makói tévé pályázatát várhatóan augusztus végéig bírálják el, és a szerződéskötéstől számítva két hónapon belül kell átállni a digitális sugárzásra. Innentől csak kábelen vagy set top boxszal lehet nézni, ugyanúgy, mint a mostanáig földi sugárzású országos kereskedelmi és közszolgálati adókat – esetleg vadonatúj, digitális vételre is alkalmas tévével. Ami biztos: az átállás után a makói tévé kép- és hangminősége is javulni fog. Hogy egyéb pluszszolgáltatást is tudnak-e biztosítani, az azon múlik, mire alkalmas berendezéseket tudnak beszerezni – mondta Rácz Csaba.

Olvasóink írták

 • 13. lalurobo 2013. augusztus 04. 11:56
  „Sziasztok. Nálunk a tv2 meg az rtl nem jön be a többi igen. Tudnátok segíteni? Esetleg antenna beállítás?”
 • 12. FaithNoMore 2013. augusztus 01. 15:53
  „9. Francois 2013.08.01. 07:52
  "Na itt senkinek nem jött le, hogy ez arról szól hogy a makói tévét nem tudjátok nézni csak?! :) "

  Nekem speciel az jött le, h ugyanúgy nézheti (az aki akarja) mint eddig...........”
 • 11. szin|vonal 2013. augusztus 01. 10:29
  „Tudomásom szerint a helyi tévék digitális sugárzása kisebb teljesítményű lesz az analóghoz képest, mert itt már fokozottabban jelentkezhet a jelek egymást zavarása. Tehát lehet, hogy csökken a vételkörzet is. Valóban kaptak 2-3 év halasztást, de szinte mindenki átáll október 31-ig, mert ki az a h***e, aki ne élne azzal, hogy 100%-ban támogatják az ehhez szükséges eszközvásárlását? Meg ez a jövő, pár hónap múlva teljesen természetes lesz.

  Kullancsnak meg annyit, hogy ez az epétől bűzlő fröcsögés árt a saját egészségének is. A család hogy bírja? Vagy ez a stílus csak itt jön ki önből?”
 • 10. sorpocak 2013. augusztus 01. 08:31
  „Én meg úgy tudom, hogy a helyi tv-k 2 év halasztást kaptak, nem 2 hónapot!”
 • 9. Francois 2013. augusztus 01. 07:52
  „Na itt senkinek nem jött le, hogy ez arról szól hogy a makói tévét nem tudjátok nézni csak?! :) :) Azt a terem búráját, nem a kereskedelmi adókról! :) :P De nyugalom mert pogi választásig megoldódik ez a gond! :) Egyébként mi szükség van erre a városi tévére???!!!! Azonkívül hogy Döbrögit reklámozza?! :P :D”
 • 8. Egyolvasó 2013. augusztus 01. 06:57
  „7. szatyi 2013.07.31. 19:52

  Akkor nincs tv nézés, maradunk az internetnél, ennek az ára is máshonnan van elvéve. :(”
 • 7. szatyi 2013. július 31. 19:52
  „"5. Egyolvasó 2013.07.31. 16:53 "
  Szinte biztos, hogy kell venni ha nem is új TV-t, de legalább egy Set Top Boxot ami átkonvertálja az adást analógba.
  A Mediában már hétezerért kapsz egyet, amivel a hét ingyenes adást nézheted.”
 • 6. makovaros 2013. július 31. 18:32
  „2. Egyébként a közös frekvenciáról kapcsolatban igazad van. Multiplexeléssel megoldható lenne”
 • 5. Egyolvasó 2013. július 31. 16:53
  „Valaki tudna segíteni? egy 15-20 év körüli tv-vel lehet nézni digitális adást, vagy venni kellene egy új tv-t is?”
 • 4. makovaros 2013. július 31. 15:21
  „3. Mert 4 körös a pályázat és a Makói Tv-t az utolsóba sorolták így ők augusztus 1-jén adhatják be.”
 • 3. Qllancs 2013. július 31. 14:54
  „MIÉRT várták meg az utolsó napot ?? MIÉRT nem már 1 hónapja adták be a kérelmet ?? A makói tv ..hááát nem is tudom?????? egy nagy O . Most már nem tudom nézni..de előtte is csak ismétlések voltak. Meg 3 perc hírek.”
 • 2. mattil 2013. július 31. 13:29
  „Megismétlem a kérdésemet, amit már a vásárhelyi hasonló cikknél is feltettem:
  Mekkora teljesítménnyel fog sugározni a vásárhelyi, szegedi, makói helyi tv-k adója és milyen frekvencián? A jelenlegi analóg jelet ugyanis szépen lehet fogni akár 30-40 km-ről is egy jobb antennával. Félő, hogy az átállással, főleg, ha nagyon kis teljesítményű adót állítanak üzembe igencsak leszűkül a kör és csak a belterületen lesznek foghatók az adások. Kár lenne értük, hiszen pl. a szegedi adást mindhárom városban lehet nézni jelenleg. Ráadásul pazarlás is, hiszen ahol egy analóg adás elfér, ott akár 8-10 digitális is elfér(ne). Szerintem az lenne a legjobb ha közös frekvenciát bérelnének a helyi tévék és ez kerülne fel a szentesi és az újszegedi toronyra.”
 • 1. szatyi 2013. július 31. 12:03
  „A szegedi VTV-vel mi a helyzet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón nevelik a jövő lovasait

A makói Silver Lovas Sport Egyesület már évek óta a város leendő lovasait képezi. Lovas táborokat tartanak, miközben megszerettetik a lovakat a legkisebbekkel. Tovább olvasom