Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Makó már javában tanul románul

Makó - A makói Autós csárdában bevezették a pacallevest, a gulyásleves mellé pedig szó nélkül egy tányér felszeletelt nyers lila hagymát is kap a vendég, ha Romániából vagy a fürdőből jön. Mások még – vagy már – nem mernek építeni a romániai forgalomra.
A makói fürdő építése elkezdődött, az azonban még jó ideig téma lesz a város közéletében, hogy tényleg ez a létesítmény lesz-e a város „igazi kitörési pontja". Az önkormányzatnál úgy látják, igen: a fürödni érkező turisták – ez a terv – nemcsak strandolni fognak, hanem elmennek a fodrászhoz, a műkörmöshöz, a fogorvoshoz, beülnek az étterembe, esetleg szobát vesznek ki valamelyik panzióban, később – ha lesz – szállodában. Az elképzelés szerint a román forgalom egy sor más vállalkozást föllendíthet még, és ezért érdemes megismerni a szomszédok nyelvét, szokásait, ízlését. Ami az ízlést illeti, nincs nagy különbség: a főtéri hentesüzletben töltelékes árut, azaz szelőmájast, hurkát, kolbászt, disznósajtot szoktak venni a románok, de karajt és egész sonkát is.

– Megérezzük a forgalmon, mikor kap fizetést a makói ember, és azt is, amikor a nyugdíjak megérkeznek – mondja Sipos Jenő, az üzletet működtető Füstöltkolbász Kft. tulajdonosa. – A romániai vevők azonban máskor is jönnek, és azt kell, hogy mondjam, jó, hogy jönnek, mert különben aligha vegetálnánk itt. Azt is látni kell, azért éri meg nekik bejönni, mert náluk sok esetben 40 százalékkal drágább egy-egy élelmiszer. Ennek az az oka, hogy itt a multik leverték és lenn tartják az árakat, ami meghatározza sajnos a mi mozgásterünket.

Napi ajánlat Makón. Magyaroknak és románoknak. A szerző felvétele
Napi ajánlat Makón. Magyaroknak és románoknak.
A szerző felvétele

Az étterembe járó romániai fürdővendég sem csak papíron létezik. – Valóban volt úgy, hogy szombatonként, vasárnaponként nagyon sok aradi, temesvári vendégünk volt, és ők mondták, hogy a fürdőből jönnek – számol be tavalyi tapasztalatairól Szabó Sándor, a Maros makói hídfőjénél lévő Autós csárda tulajdonosa. – Olykor több család együtt, öt-hat autóval jön, és a társaságban mindig tud valaki magyarul. Nekünk viszont van román nyelvű étlapunk, és a pincérek is ismerik annyira a nyelvet, hogy a rendelés ne jelentsen problémát. Az ízlésük nem különbözik sokban a mienkétől, meg szokták találni azt, amit szeretnek. De elsősorban az ő kedvükért vezettük be a pacallevest, és a babgulyáshoz nemcsak erős paprikát, de tányéron egy egész lila hagymát is kapnak, felszeletelve. Ez el szokott fogyni a levessel.

Ahol visszaesett a forgalom

A román forgalomból először a Megyeház utcában egymás mellett működő kis élelmiszerboltok próbáltak megélni. Itt ma is ki van írva krétával táblára románul, hogy lehet kapni csirkecombot és zúzát is. Két üzletben sem örültek az érdeklődésnek, nem kérnek a reklámból. Az egyik tulajdonos elmagyarázza, nagyon visszaesett a forgalmuk, és ez szerinte figyelmeztetés: a romániai vásárlók nem jelentenek olyan biztos alapot, amelyre hosszú távon szabad lenne építeni. Igaz – tette hozzá –, ők itt az átmenőforgalomból éltek, és ha megépül az M43-as, még kevesebben jönnek be ide. De bár bejönne a fürdős terve a városnak, mert akkor talán mégis. Azt nem teszi hozzá, az ő korábbi vevőik egy része már a Tesco, a Lidl és a Penny üzleteiben vásárol. Ez a nagyáruházak parkolóiban lévő kocsik rendszámát nézve nyilvánvaló.

Olvasóink írták

 • 6. 3évesférfi 2010. február 21. 22:44
  „Szőröstalpúzz csak, az rendkívül intelligens. Ugyanaz a szint, mint amikor ők bozgoroznak. Megérdemeljük egymás szomszédságát.”
 • 5. böxiricsi 2010. február 20. 22:26
  „Tanulhattok a sok szőrőstalpú akkor se fogja fellenditeni a várost. Kiváncsi leszek Szabó Úrék arcára ha készlesz az autópálya?Majd árulják a csárdájukat meg a panziójukat mint balástyán az Orchideát?”
 • 4. zolcsi44 2010. február 18. 12:25
  „Ez már többször lerágott csont. Kár a szart ennyiszer fürészelni!!!”
 • 3. egyszerűvállalkozó 2010. február 17. 21:12
  „A fürdő kapcsán kicsit elkezdtem számolgatni: napi 2000 vendég, ha hárman jönnek egy autóval az kb.666 autó.Egy autónak min. 5 m hely kell, ha parkolni akar.Ez ugye 666x5m=3330m, vagyis több mint 3 kilométer!Hol fognak ezek elférni??? A csordajáráson? P+R???”
 • 2. citrom01 2010. február 17. 19:55
  „Lehetne pl.mélygarázst is építeni alá ,legalább élég lenne a parkoló a főtéren!!! He he he”
 • 1. sunyifigyelő 2010. február 17. 17:03
  „... Egyébként ne nagyon merüljünk bele ebbe a Román nyelv tanulásba, 3-fürdő épül a határ túloldalán, bár ha belegondolunk, frekventált helyen van a fürdő, gyökérmosónak tökéletes lehetne, bió gyökér gyógyvízzel mosva ezé a jövő, építésnél figyelembe kellene venni, hogy a pangó épületet könnyen átlehessen alakítani csarnoknak, ha már kész csak legyen kihasználva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bölcsőde és bicikliutak Makón

Makó - 84 millió forintból – 90 százalékos uniós támogatással – bicikliút épülhet a… Tovább olvasom