Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Minden adott a városi léthez Csanádpalotán

Csanádpalota - Már csak a rendőrőrs hiányzik Csanádpalotán, ahol minden más, a városi léthez elengedhetetlennek tekintett intézmény működik. Csongrád megye legújabb, tizedik városának napja augusztus 15-én lesz.
Tegnap délután az Önkormányzati Minisztérium épületében köszöntötte Varga Zoltán tárcavezető az idén városi rangra emelkedő települések polgármestereit, köztük Kovács Sándort is Csanádpalotáról. A tegnapi ünnepség kapcsán arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyire városias Csongrád megye legfiatalabb, 10. városa?

Csanádpalota első embere azt mondja: lényegében minden megvan náluk, ami ma a kisvárosi lét elengedhetetlen feltétele. Ez alól talán csak a rendőrőrs kivétel, de a helye már ennek is megvan, és tárgyalnak a megyei kapitánysággal. Van viszont szépen felújított, tavaly akadálymentesített orvosi rendelőjük, ahol 2 háziorvos, 1 fogorvos és 2 védőnő dolgozik, napi nyitva tartással üzemel a gyógyszertáruk is. Van bölcsődéjük, ami egy 52 milliós beruházásnak köszönhetően hamarosan új épületbe költözik – itt 3 csoport is elfér majd 40 gyerekkel. Az óvoda 157 millióból újul meg, itt 120 gyereket tudnak fogadni, és büszkék a 250 gyereket oktató általános iskolára is, ahol épp most zajlik egy 14 milliós informatikai fejlesztés.

Traktor a központban. A mezőgazdaság és a városi lét jól megfér majd egymás mellett Csanádpalotán. Fotó: Karnok Csaba
Traktor a központban. A mezőgazdaság és a városi lét jól megfér majd
egymás mellett Csanádpalotán. Fotó: Karnok Csaba

Ami pedig a középfokú oktatást illeti: már a 3. évfolyam 10 diákja ballagott el idén Palotán, akik a makói Juhász Gyula Református Gimnázium kihelyezett tagozatán tanultak. Van ezen kívül családsegítő központ, gyermekjóléti szolgálat 5-5 fővel és idősotthon, ahol jelenleg 16 gondozott él. Ez utóbbi intézmények több környező falut is kiszolgálnak. Kovács Sándor hozzátette: Palotán az iparűzési és a gépjárműadón kívül más helyi adónemet nem szednek, és nem is terveznek újakat bevezetni. Költségvetésük tavaly 790 milliós volt.

A fiatalság lehet a jövő záloga az új városban. Fotó: Karnok Csaba
A fiatalság lehet a jövő záloga az új városban.
Fotó: Karnok Csaba

A tegnapi budapesti ünnepségen egyébként nem adtak át díszokleveleket a várossá válás alkalmából. Csanádpalota ezt első városnapján, augusztus 15-én veheti majd át, ám egyelőre nem dőlt el, melyik közjogi méltóság hozza el.

Olvasóink írták

 • 4. rolend01 2009. július 14. 06:44
  „Én úgy érzem, hogy gyökeres változásokat kellene hozni Pitvaros életében! A SÜN!-ök maradjanak itt, mert ésszerűbb, hogy Pitvarosról ugyanannyi idő alatt ér Palotára és Nagyérre, ha van valami. Jah meg plussz, hogy úgy tudom, hogy Kövegy a makóiakhoz tartozik. Ha elviszik a a yardot tőlünk akkor Kövegy is a palotaiakhoz tartozik majd, így több falu, kevesebb figyelem, nagyobb bűnözés!”
 • 3. redstar 2009. július 13. 05:59
  „Látom! Traktoruk már van egy... de hogy az elég a városiasodáshoz?! :-)))”
 • 2. nezdcsak 2009. július 11. 20:17
  „MOSÓMASA!
  VÁRD KI A VÉGÉT!BIZTOS NEM MARAD PITVAROSON A RENDŐRŐRS!A MI KIS POLGÁRMESTERÜNK NEM TUD ÚGY "HARCOLNI"SEMMIÉRT,MINT PALOTA POLG.MESTERE!”
 • 1. mosómasa 2009. július 09. 21:03
  „A rendőrőrs jó helyen van Pitvaroson, így legalább a környező kistelepüléseknek is azonos esélye van arra, hogy időben odaérjenek a rendőrök, ha szükséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 év után elbúcsúzott a makói fürdőtől Pőczéné

Makó - Prémiumnyugdíjba vonult a makói termál- és gyógyfürdő igazgatója, Pőcze Lászlóné, aki 26 évig… Tovább olvasom