Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Minősített tangazdaság a makói farm

Makó - A megyében egyedül a makói szakképző iskola oktatófarmja kapott idén minősített tangazdasági címet az agrártárcától. A 200 hektáros, város széli mintagazdaságban az intézmény diákjai a környezetkímélő, energiatakarékos technológiákkal is megismerkedhetnek.
A korszerű ólakban sertést, nyulakat és csirkéket tartanak, van fűthető növényház, magtár, termesztenek gyümölcsöt, zöldséget és szántóföldi növényeket, de mostanában már dísznövényeket is nevelnek abban a jól felszerelt 200 hektáros mintafarmon, amely a Makói Oktatási Központ tangazdasága. Aki itt tanul – a felnőttképzésben részt vevőkkel együtt 260-an –, többek között mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus, gépkezelő, agrár-közgazdasági technikus, valamint ezüst- és aranykalászos gazda, virágkötő vagy mezőgazdasági vállalkozó, sőt újabban dísznövénykertész is lehet – tudtuk meg a dísznövénykertészetet oktató pedagógustól, Szabó Ildikótól.

A Rákosi út melletti tangazdaság évről évre fejlődik: nemrégiben például új oktatóépülettel, laboratóriummal bővült, új számítógépekkel és talajvizsgáló műszerekkel gyarapodott.

Dinka Katalin, Szekeres Amarilla és Kozserán Anita munkában. A szerző felvétele
Dinka Katalin, Szekeres Amarilla és Kozserán Anita munkában.
A szerző felvétele

Mindezt a szaktárca azzal ismerte el, hogy minősített tangazdasági címet adományozott az oktatófarmnak, ami nem csupán komoly erkölcsi elismerés, de előnyt jelent a pályázatoknál is. A megyében nem kapott másik tangazdaság ilyen címet. Jelezzük: az országban is összesen csak nyolc mintagazdaság büszkélkedhet ezzel a címmel.

A Lenin TSZ területe volt

A makói tanterület múltja a hetvenes évekre nyúlik vissza. Akkor még a ma is Juhász Gyula nevét viselő szakképző iskola folytatta az agrárképzést. A területet a Lenin Termelőszövetkezettől kapta az intézmény – mondta el az egyik régóta itt dolgozó pedagógus, Lévai Ferenc.

Olvasóink írták

 • 5. Luckatosh 2009. március 31. 13:26
  „Na oszt hagymaval hogy allunk kedves makoi testvireim?”
 • 4. Lenke 2009. március 28. 17:42
  „a régi jó tantanya :)
  megboldogult 90-es évek :)))”
 • 3. kisztitkar 2009. március 28. 08:15
  „Ne dőljetek be!
  Nincs karikás ostorom, de arra magamtól is rájöttem, hogy a gazdasági válság kellős közepén nincs annyi pénze a Soproni Sörgyárnak, hogy a reklámfilmjét naponta ötvenszer lesugározzák az összes létező TV csatornán. Ez egy mszp kampányfilm sorozat kezdete, az adófizetők pénzén. A sör csak a kamu hozzá. Ez a teszt.
  Az ötlet akkor született, amikor a büszkeség-kampány besült.
  Emlékeztek: "van mire büszkének lennünk, Magyarország bennünk van"
  Újabb és újabb hasonló reklámfilmek fognak elszaporodni nyár körül.
  Erre kúrja el az állam pénzét a bankárkormány, mely most ismét lelepleződött.
  CIA”
 • 2. kisztitkar 2009. március 28. 08:11
  „Hidjétek el ez a terület valaha minta gazdaság volt,amíg rendszerváltáskor nem kezdték szét lopni,egyik Kft adta a másik kezébe ezek a volt tsz-ek mint a Lenin vagy ahogy én hívom putyilov jó nevű gazdaságvolt amíg szét nem verték meg szét nem lopták,egyébként tényleg nincs esélyük ezzel a szakmával,paraszt vakításra kitünő csak lassan termelő meg magyar termék nem lesz a piacon!”
 • 1. redstar 2009. március 28. 07:40
  „Csupa olyan szakma, amivel esélye sincs szerencsétleneknek elhelyezkedni...Kidobott pénz,csak azért, hogy el lehessen mondani: makón van mintagazdaság..ami csak olyan mint a gazdaság..:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újraélesztés is téma volt Makón

Makó - Egy 4-5 éves gyermek nem nemzőképes, de az lesz, így mi is bízzunk a fürdőfejlesztés jövőbeni sikerében – válaszolta Buzás Péter polgármester a tegnapi makói testületi ülésen arra az ellenzéki felvetésre, miszerint a mai válságos helyzetben nem éri meg fürdőt építeni. Tovább olvasom