Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Négyes bárányikrek Csanádalbertin

Csanádalberti - Négyes ikrei születtek nemrégiben egy báránynak Csanádalbertin. Ez rendkívül ritka. Gazdájuk, Fogarasi László még nem találkozott hasonlóval, pedig nagyon régóta tart jószágokat.
Négyes bárányikrek születtek a közelmúltban a Csanádalbertin élő tenyésztő, Fogarasi László faluszéli gazdaságában. A jószágokkal nagyon régóta foglalkozó tenyésztő állatai között kettes iker előfordult már, négyes azonban még sohasem, és miután utánanézett, kiderült, hogy nem véletlenül – ez ugyanis rendkívül ritka. Ismerősei közül sokan el sem akarták hinni, hogy egy alomról van szó.

Az amúgy száz bárányt tartó Fogarasi László úgy tudja, ez olyan bárányoknál gyakoribb, amelyeknek ugyancsak voltak ikertestvérei – azt azonban nem tudja, hogy itt is erről van-e szó. A három kos és a jerke most egy hónapos. Egyelőre szopnak, mellette réti szénát és tápot esznek.

Fogarasi László a négy ikerbáránnyal és az anyjukkal. Fotó: Segesvári Csaba
Fogarasi László a négy ikerbáránnyal és az anyjukkal.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem lesz különleges sorsuk: a jerkét esetleg megtartják, de ez sem biztos – valószínűbb, hogy egy hónap múlva mindet eladják. Éppen ezért nevet sem kaptak a kedvesen bégető állatok.

Olvasóink írták

 • 5. kékcitrom 2009. december 08. 10:03
  „Nálunk a birkák rendszerint ikreket ellenek, (igaz csak kettessével) mint ahogy az egyik marha is kétévente iker borjakkal lepi meg a családot! Viszont volt olyan anyakoca, amelyik képes volt egyetlen malacot fialni (vagy az már inkább ellés volt?), de az már kéthetesen választási volt! :)
  Osztom az előttem szóló véleményét, szerintem is sok függ a takarmányozástól!”
 • 4. napiszar 2009. december 08. 06:05
  „Gyerekek írjunk be mi "zolibá" fórumozó már megtette ki mit tud osztjuk meg egymással,a Délmagyar nem teheti ,a moderátor meg reméljük nem szedi le,na ugorjunk neki mi!:)”
 • 3. napiszar 2009. december 08. 04:55
  „12*tő kismalacot fialt tegnap este 12-óra 40-perckor apám vietnámi kocája akit érdekel priviben tudok képeket küldeni!”
 • 2. Black&Red 2009. december 07. 20:46
  „Egy báránynak soha nem lesz négyes ikrei kedves Imre:) legfeljebb akkor ha felnő:) vagyis egy anyaállatnak lehetnek ikrei de egy báránynak nem:) bárányból lesz az anyabirka.
  Amúgy nálunk is ellenek 3-4-s ikreket, sőt még a kecskék is de nem tartom olyan fontosnak e hírt vagy híreket mert ez már a mai világban nem az:) 20 évvel ezelőtt még talán hír volt, de ma már nem.
  Amúgy a jó takarmányon tartott állatnak nagyobb az esélye, hogy ikreket ellik, függetlenül attól, hogy van e iker testvére vagy nincs és hogy az apaállat is iker ellésből való vagy sem.”
 • 1. egyszerűvállalkozó 2009. december 07. 18:51
  „Nem lehetne, hogy inkább az újsághordást csinálja kedves SzI?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újságkihordónak állt kollégánk

Tudják, hogyan kerül nap mint nap az újság a postaládájukba? Én már igen, mert kipróbáltam a kihordást. Tovább olvasom