Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem hagyományból, érzelemből járnak misére

Makó – A Szent István téri templomba látogattunk el, hogy megtudjuk, járnak-e a makóiak misére.
A nagy hideg ellenére sok hívő igyekezett a vasárnapi nagymisére, ahol idősebbekkel és fiatalokkal egyaránt találkoztunk. Nem meglepő a szép számú fiatalság megjelenése, hiszen a templom közvetlen szomszédságában áll a város egyetlen katolikus iskolája, a Szignum.

– Katolikus neveltetést kaptam, ezért minden vasárnap eljövök a szentmisére, ez gyerekkorom óta így szokás. A családom is keresztény, gyermekeimet is ebben a szellemben neveltem – mondta a makói Práger István.

A szerző felvétele
A szignumos zenekar kísérte az énekeket a misén. A szerző felvétele

Hasonlóan vélekedik a szintén makói asszony, Majorosné, aki nem csak a rossz gazdasági helyzet miatt jár templomba. – Bízok Isten segítő erejében, de ebben a nehéz, anyagias világban ez nem elegendő. Férjemmel egész életünkben sokat dolgoztunk, azt hiszem, ez segített minket a boldoguláshoz.

Összetartó közösségük van

A belvárosi egyházközösség életében nem csak a templomba járás tölti be a vallás szerepét. A plébánián különféle csoportok léteznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Van itt hitoktatás kicsiknek, de létezik imacsoport is felnőttek számára. Az egyetemistáknak szánt beszélgetések alatt a résztvevők minden olyan kérdést feltehetnek, ami őket foglalkoztatja, vagy eddig nem kaptak rá választ. Czank Gábor szerint ezek a közösségek tartják őket össze igazán, és hozzátette, fontos, hogy a hit szeretete ne szokás legyen, tudnunk kell, mit miért teszünk a bizonyos ünnepeken.

Czank Gábor plébános elmondta, a XXI. században nem népegyház működik, mint a második világháború előtt, most az emberek sokkal tudatosabban, megfontoltabban járnak templomba.

– A keresztényeknek sokat ad Isten szeretete, mert tudják, sosem hagyja el őket, talán ez a tudat segíti át őket a nehéz helyzetekben. Én úgy tapasztalom, az emberek nem hagyományból, hanem érzésből járnak misére, és ez nagyon fontos – állítja az atya, aki örül, hogy mostanában sok fiatal jár templomba, akiknek az életében fontos szerepet játszik vagy játszott az iskolai hitoktatás.

Czank Gábor plébánosban fiatal kora ellenére sokan hisznek, nemcsak látszólag fogadják el, amit Istenről közvetít. A misén elhangzó prédikációban is elgondolkodtatta a híveket: kiemelte az imádságok fontosságát, és azt, hogy önmagában ez nem elég a célok eléréséhez, tenni is kell azokért.

A vasárnapi szentmisén találkoztunk Szabó Anitával, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium pedagógusával, aki szintén régóta jár templomba. – A vallás az életem része, ez nálam egy kapaszkodót, biztonságérzetet jelent. Családom vallásos, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a barátaimat is ennek kapcsán ismertem meg még gyerekkoromban. – meséli Anita, akinek a munkája is kapcsolódik a katolikus egyházhoz. Úgy véli, fontos a családi nevelés, de azok a gyerekek is, akik nem vallásos családból jönnek iskolájukba nyitottak ez irányba.

A szerző felvétele
Nem a válság miatt járnak az emberek templomba Makón. A szerző felvétele

A plébános állítása szerint egy nagymisén általában 200–250-en jelennek meg, a legutóbbin, amin mi is részt vettünk, körülbelül 180-an lehettek. Érdekes volt, hogy a misén elhangzó liturgikus dalokat a Szignum tanáraiból, diákjaiból álló együttes gitárral, furulyával és fuvolával kísérte.

Olvasóink írták

 • 3. saispas 2012. február 27. 12:53
  „Az egyházmegye honlapján szereplő adatot a korábbi népszámlálás önbesorolási eredményeiből mazsolázgatta ki a honlap szerkesztője. Ez emiatt nyilvánvalóan sokkal több, minta gyakorló, rendszeres templomba járó. Ez nyilvánvalóan nem reális, hiszen sokan katolikusnak, reformátusnak, evangélikusnak, stb. sorolják magukat egy népszámláláson, azért, mert gyermekkorunkban megkeresztelték őket, vagy éppen mert ők maguk valamilyen okból a saját gyermekeiket megkereszteltetik.
  Ettől függetlenül a 250 nem egy rossz szám: azt jelzi ugyanis, hogy ezen kb. 250 ember számára a vallásossága olyan életalakító tényező, ami miatt elmegy vasárnap a templomba, ha esik, ha fúj. Számukra valami okból a vasárnapi mise feltöltődést, megerősítést, közösséget jelent - és a cikkben szerintem ez a hangsúlyos.”
 • 2. Sipi74 2012. február 27. 09:53
  „Tivadar! Szerintem meg nem kevés, hisz ott van még az újvárosi Szent László templom is, ami még plusz kb 80-100 főt jelent, meg még ha hozzáteszed, hogy tél van, hideg van, akkor egész jó arány... Lesznek ott még többen is, ha jobb lesz az idő!”
 • 1. Tivadar 2012. február 26. 21:14
  „Az egyhazmegye honlapja szerint kozel 9000 katolikus lakik Makon. Ehhez kepest a 180, de meg a 250 templombajaro szerintem finoman sem mondhato nagy szamu hivonek. Amugy nagyon jo a cikk, tobb hasonlot szeretetnenk !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc és zene határok nélkül Makón

Magyar–román nemzetközi pályázatot zárt pénteken a makói önkormányzat. „A Tánc és zene határok nélkül" projektet Makó, Zsombolya és Nagyszentmiklós három éve kezdte el. Tovább olvasom