Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Összehozta a várost a fürdőtűz

Makó - Az épülő fürdőben történt tűzeset összehozta a makóiakat: akadtak, aki fölajánlották, segítenek a kár eltakarításában, hogy minél hamarabb folytatódhasson az építkezés.
Csupán néhány rosszindulatú megjegyzést lehetett olvasni a hétfői fürdőtűz után az internetes fórumokon, egyébként a bajban még azok is segítséget ajánlottak és együttérzésüket fejezték ki, akik korábban nem támogatták a beruházást – hangzott el a képviselő-testület szerdai ülésén. Buzás Péter polgármester részletesen beszámolt a kárelhárításról, kiemelve, hogy a tűzoltókat riasztó építésvezető szakszerűen járt el, a tűzoltók pedig – a megyei és az országos parancsnokság elismerése is ezt jelzi – profin akadályozták meg, hogy a lángok továbbterjedjenek. A testület ezt határozatban köszönte meg. Az összes tűzcsap, amelyre szükség volt, működött, és a kánikulai fogyasztás közepette is volt elég víz a rendszerben az oltáshoz. A fő tartószerkezet gyártója fölajánlotta, hogyha pótolni kell valamelyik elemet, soron kívül elkészíti. Az, hogy erre a segítségre szükség lesz-e, ez idáig nem derült ki: a kár felmérése és az okok vizsgálata még tart, várhatóan legalább 10 napig. Most az látszik, hogy a többrétegű tető külső fa borítása és az azalatti réteg égett – a többi épnek tűnik. Ám mindent vissza kell bontani, és előbb újból minősíttetni kell az épen maradt szerkezet elemeit.

Amíg itt nem haladhatnak úgy, ahogy akarnak, a munkások az épület többi részén dolgoznak. A cél a határidő betartása, de nem fognak kapkodni – mondta Sztermen Péter, a kivitelező Keviép termelési igazgatóhelyettese. A fürdő teteje – attól, hogy fából van – biztonságos lesz, készül hozzá saját tűzvédelmi rendszer. Ez most még nem épült ki. A hétfőihez hasonló eset, miután elkészül a tető, többé nem fordulhat elő – válaszolta Sánta Sándor képviselő kérdésére Szabó Gyula, a műszaki ellenőrzést végző Utiber mérnöke.

Olvasóink írták

 • 11. nagyi8 2011. augusztus 28. 09:54
  „A fürdő 2008-ban nyereségesre lett deklarálva az akkori Megvalósíthatósági Tanulmány szerint.
  Azt szavazta meg a makói közgyűlés és indították el a projektet.

  2009-re már nem lehetett tagadni, hogy veszteséges lesz az új fürdő.
  Az újabb Megvalósíthatósági Tanulmány már mást közölt, mint egy évvel hamarabb.
  Ezt zárták el - jogellenesen - a lakosságtól. Nos, a hazug önkormányzat vesztett a Szegedi Bíróságon 2010-ben. A makói hazug baloldal - MSZP, a volt SZDSZ - csak az érvényes bírósági ítéletre adta ki az iratokat. Mert a hazudás mélyen ül a makói vezetés lelkében, túl mélyen.

  A jogerős bírósági ítélet nyilvános közlését a Délvilág megtagadta. A kiegyensúlyozott információközlés - minden oldal véleményét közölni - nem célja a helyi lapnak.

  Közel 6´000 makói írta alá a petíciót egy ,,sokkal olcsóbb makói fürdő" ügyében. Ugyanis ezek a lakosok a ,,sokkal olcsóbb" 2001-es kész tervet szerették volna megvalósítatni. Az önkormányzati illetékeseket ez nem érdekelte.

  Buzás polgármester (MSZP) összefogott a Fidesszel, s a Mágoriné, Dr.Orbán Imre, Nagy-György J. is támogatták 2009.11.04.-én a 3 milliárdos VESZTESÉG megszavazását ELŐRE a közgyűlésen, az építési költségen FELÜL (3.5 milliárd). E nélkül nem kapta volna meg az EU támogatást a projekt. Tudni kell még, hogy az egész Fidesz vonal akarja ezt a fürdőt: Dr. Kerényi, Kubatov országos igazgató és maga Orbán Viktor is. A fürdő veszteségeihez számolhatjuk még a deviza veszteséget is. Az elnyomók annak idején 2.5 milliárd forint CHF-alapú hitelt vettek fel kb. 140-es HUF/CHF átváltáskor. Ehhez képest a egy forint romlás a CHF ellen kb. 20´000´000 forint többlet visszafizetést jelent. Ma a CHF 260 forint körüli, azaz 120 x 20´000´000.- forint mintegy 2.4 milliárd veszteséget ad!!! Erről az óriási veszteségről nem akarnak beszélni az illetékesek és a holdudvaruk sem. Az évi kamat plusz kb. 300 milliót tesz ki, és ne felejtsük el banki tőke visszafizetését sem (2.5 milliárd). Ma már a fideszesek beszélnek a fürdő kapcsán BRUTTÓ évi min. 800 millió városi teherről. Ha csak az előzőeket összegezzük, akkor az eredeti 3.5 milliárdos fürdő ma már 10 milliárdos nagyságba kerül a következő években a makói adófizetőknek. Ennek pedig adóemelés lesz a vége, mint tudjuk előre. ,,Köszönet" az MSZP, PSZM(régi SZDSZ, Marosvári, dr. Siket) és a Fidesznek (Mágorinéék). Ezek először NAPI 1´000 fürdővendégről beszéltek az év minden napján, utána NAPI 2´000-ről, míg végül NAPI 4´000-ről. Én nem hiszem el egyiket sem!

  Úgy gondolom, a Fidesz országosan számtalan pozitív lépést tett a demokrácia építése érdekében. Köszönet érte. Sajnos Makón nem ez a helyzet. A Mágoriné helyi választásában a fideszesek kétszer, 11-1 és 11-2 arányban elutasították. Orbán V.-ék ennek ellenére kinevezték. A 2010-es önkormányzati választáson is vesztett a nagyszájú Mágoriné. A fürdőnél hasonló a helyzet. Közel 6´000 lakos aláírta a ,,sokkal olcsóbb fürdő rekonstrukciót". Nem csak az MSZP, a Buzás-félék, a PSZM, hanem a Fidesz is ignorálja a lakosság véleményét. A vörös-erőszakot felváltotta a narancssárga-erőszak. Ma már oda süllyedt a Makói Fidesz, hogy volt MSZMP-esek ülnek az önkormányzatban is. Szóval ma a baloldalon és a jobboldalon is volt kommunisták ülnek az együtt. Csoda, hogy a város nem fejlődik?

  Tény, hogy a fürdő ügyben nem volt társadalmi egyeztetés Makón. Gyakorlatilag (demokratikusss) diktatúrában élünk ma is az 1989-es váltás ellenére is.

  Az ellenzék behódolt a nagy fazék mellé. Együtt leveseznek. Nincs ellenzék Makón és a Kistérségben.

  A fenti erőszak árnyékéban szűntek meg Makón és Kistérségben az elmúlt évtizedekben a munkahelyek a szocialista Dr. Buzás Péter (MSZP) uralkodása alatt. Pótlás nem történt ez ügyben sem. Makó és Kistérség legnagyobb problémája a munkanélküliség, amivel az egyik párt sem, egyik csicskása sem foglalkozott úgy, hogy masszív javulás lépett volna fel. E tekintetben nem hoztak létre ,,maradandó, jelentős" változást. Ne felejtsük, az MSZP-SZDSZ-FIDESZ-JME-PSZM és a csicskás függetlenek alatt tízezres nagyságrendben szűntek meg gyárak, üzemek, cégek és munkahelyek.

  A makói fürdő építkezés megmutatja azt, ami az egész országban folyik: gátlástalan politikai erőszak a bal- és jobboldal játszmájában, pénzpocsékolás - közpénz -, miközben egy kis holdudvar anyagi érdekeltté tétele. A legrosszabb az, hogy ezek a pancserek megfosztották Makót és a Kistérséget a múltjától, jelenétől és a jövőjétől. A demokráciától távolodunk sajnos.

  Azt se felejtsük el, hogy szerintem itt az MSZP-Fidesz távolabbi célja - a nyilvánvalóan tönkrement fürdő privatizációs eladásával - a termálvíz tulajdonjogának átjátszása a nemzetközi imperialisták kezébe. Az energiahordozókat is elveszik tőlünk.

  .
  ************************************************
  ************************************************

  Sukorói és Makói MILLIÁRDOK, a Fidesz kettős mércéje
  ********************************************* ************************

  A Fidesz okos módon számolta ki a Sukorónál történt telekspekulációval előállott, veszteségek összegét.

  Ezen előjáték kapcsán - okos módon - kiszámolták a veszteségeket a Sukorói-maffia által Magyarországnak okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZNA.

  Az ügyészség hivatalosan eljárást indított (a Sukorói-maffia ellen) ismeretlen tettes ellen, a közigazgatásban elkövetett bűntett gyanúja miatt. Mondván, hogy Magyarország kárára milliárdos veszteséget okozhattak.

  Az lenne - nem az, amit sokan gondolnak...... -, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).

  **********************************************************************

  Sunyi módon, Makón NEM SZÁMOLTÁK KI a fürdő veszteségét.

  Ezen előjáték kapcsán - sunyi módon - NEM SZÁMOLTÁK KI a veszteségeket a makói- fürdő ügyében okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZ.

  AZ MSZP (elődje az MSZMP volt), az SZDSZ, a Fidesz, JME, a ,,függetlenek", meg a többiek összefogtak abban, hogy ELHALLGATJÁK a fürdővel okozott tízmilliárdos nagyságrendű kárt. Mert embereket a jóság összetarthat, vagy anyagi érdek, vagy a munka, vagy éppen fürdő veszteség, vagy hobby is. De bűn is összetarthat embereket. De éppen gyávaság is összetarthat.
  De, ne legyünk egyoldalúak, okosság is összetarthatna.

  Az lenne kézenfekvő, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).

  ************************************************
  ************************************************

  Tehát a Fidesz kettős mércéje - országosan vs. Makó - sajnos nekünk, makóiaknak nem hasznos, sőt, nagyon káros is. A Fidesz a passzivitásával segíti nálunk a milliárdos veszteség kitermelését.
  .
  Ezért is ekkora a nyomor Makón. Munkanélküliség, kilátástalanság, elvándorlások.
  .

  ****************
  ****************

  S az újabb tűz a fürdő építkezésben?
  Sajnálatos.
  Vannak, vagy kellene lennie munkaszabályzatoknak, amik nem lettek betartva.
  De lehet tervezési hiba is.
  Ennek a tűznek nem lett volna szabad megtörténnie.
  Emberi hanyagság okozta.

  Reméljük, van ,,fürdő háztartási-biztosítás" is, s a kárt nem velünk, lakosokkal, fizettetik meg a vörös-narancssárga elnyomók.
  .”
 • 10. 2kedő 2011. augusztus 27. 16:11
  „9.asdioob
  5évvel ezeőtt, vagy korábban nyereséges volt?? A " cocializmusban" mindenre az állam és a tanácsok (önkormányzatok) költöttek! SEMMI SEM VOLT INGYEN , csak úgy hívták, most meg PLÁNE NEM LESZ INGYEN semmi sem, még az ÓVODA SEM! Tehát, ha valami , pl.: óvoda,sportkör, iskola, kórház,,fürdő stb nem tudja magát fenntartani, akkor be kell zárni ugye, mert megmenekülünk a "várható veszteségtől"??? Le kell állítani a busz és vonatközlekedést, mindenki menjen,utazzon ahogy tud nem?? Ezt csinálták Kókáék (pannon puma)!Legalább most már az örömteli, hogy megpróbálják a veszteségeket csökkenteni, ezt lehet úgy is, hogy valamit modernizálnak, fejlesztenek! Ettől függetlenül a véleményem még az, hogy túl sok termál és gyógyfürdő épült, épül, s üzemel (75% veszteséggel) az országban!”
 • 9. asdiob 2011. augusztus 26. 12:32
  „Szerencse a szerencsételnségben, hogy a december 1-jei tervezett nyitás csúszásával a téli időszak üzemeltetési költségeitől (és ezzel együtt a várható veszteségtől) megmenekül a tulajdonos önkormányzat.”
 • 8. saturnus 2011. augusztus 26. 09:54
  „Ovatossan a gyűjtéssel,Kolontár-emlékezzünk,egymilliárd nyolcszázmillió Ft amit az ország elszegényített emberei összeadtak az állam lenyulta itt is ez fog történni.”
 • 7. saturnus 2011. augusztus 26. 09:50
  „Elege lehetett a mindenhatónak mindaz gonoszságból amit a mai politikusok elkövettek és így figyelmeztették az embereket és a gonoszságot elkövetőket is? Országmegnyomorítót a betegség vitte el,egészségesen működő gazdaságokat szétverő tetetteseket baleset ér. A sors keze büntet. Nem véletlen a nyári villám körbe csapdosása sem,belever a ménkű rövidesen,a gazemberekbe.”
 • 6. Francois 2011. augusztus 25. 20:18
  „T:2kedő A a Lipóti Termálfürdőben a büfében és annak kiszolgáló helyiségeiben csaptak fel a lángok , szintén rejtély a tűz oka ! :D Hír zárlatot rendeltek el!”
 • 5. 2kedő 2011. augusztus 25. 19:57
  „Milyen tűz volt a Lipóti Termálfürdőben?
  Várom a "mindenttudók" hozzászólásait!!”
 • 4. szilencium 2011. augusztus 25. 19:55
  „Ez a Szabó Gyula,ugye nem a nagy tiszteletű mesemondó színművészünk??? :-)

  Egyébként én is kíváncsi leszek az összefogókra!”
 • 3. 2kedő 2011. augusztus 25. 17:05
  „Ismerem Szabó Gyulát! Magyarország egyik legelismertebb mérnöke, igazságügyi szakértő! Nem is makói.
  A rosszindulatú <moderálva> pedig itt nem kell foglalkozni!!Értem én a hozzászolásokra.”
 • 2. Francois 2011. augusztus 25. 17:03
  „Én kitaláltam egy jó alternatívát:D Minden Makói lakos befizet a városnak Szeptember 5 ig 2000 ezer forintot, én adom, a segélyeseknek természetesen levonjuk a segélyéből, ez nem nagy összeg ha mindenki mellé áll" állítólag" az durván 30-40 milla , Nézzük hány embert hoz össze a terv.”
 • 1. Francois 2011. augusztus 25. 14:12
  „Azt a terem búráját! :D Pont tegnap fogadtam, egy másik cikknél volt egy komment és ennek kapcsán mondtam is a barátaimnak ide a rozsdást ha nem lesz a héten egy cikk például összefog a város lakossága, és láss csodát ma itt a cikk! :D Bárcsak a lottó is ilyen kiszámítható lenne.Azt már else merem képzelni ki az újságíró....... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdéses a makói extrémsport-pálya felújítása

Makó - A BMX-ezni, gördeszkázni vágyó makói fiataloknak minden bizonnyal hiányzik a tavaly lezárt… Tovább olvasom