Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Öt év után újból tanítanak a Bajzában

Makó - A gyermeklétszám fogyása miatt 5 évvel ezelőtt bezárták a makói Bajza utcai iskolát. A Kálvin téren lévő oktatási intézményt viszont felújítják, így a munkálatok idejére a megszűnt suliban kezdték el az idei tanévet a felsősök.
A makói Bajza utcában a II. világháború után nem sokkal épült egy általános iskola. A tetejére 1956-ban még egy kis tornyot is emeltek, ami szükség esetén kitűnő géppuskafészek lett volna a katonáknak. Fegyveresek nem fordultak meg benne, ma pedig csak galambok lakják.
A hetvenes évek közepén, ahogy egyre több iskolás korú gyermek lett a Maros-parti városban, újabb szárnnyal bővítették a Bajzát. A 80-as években pedig még egy részt húztak fel, s ekkor készült el a tornacsarnok is.

A kilencvenes évektől azonban szép lassan csökkent a diákok száma. Ez odáig jutott, hogy öt esztendeje a város be is záratta ezt az intézményt, mert nem érte meg fenntartani.

Most azonban – ha csak egy esztendeig is – újból gyermekzsivaj veri fel a régi falak csöndjét. Almási Páltól, a Makói Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy Kálvin téri tagintézményük felújításának idejére tizenegy felsős osztályt, 286 diákot átköltöztettek a Bajzába.

Czirbus Gábor tornatanár vezetésével ugróiskolázik az 5. c a sportpályán. Nyáron itt még méteres gaz burjánzott. A szerző felvétele
Czirbus Gábor tornatanár vezetésével ugróiskolázik az 5. c a sportpályán. Nyáron itt még méteres gaz burjánzott.
A szerző felvétele

– A legrégebbi épületrészt nem használjuk. A két fiatalabb szárnyat pedig rendbe hozattuk, hogy tanítani lehessen bennük – mondta az igazgató.
Az épületen kívülről jobban meglátszik a kora, mint belülről. A beköltözés előtt a sportpálya betonjának repedéseiből méteres gaz nőtt, a homlokzaton potyogott a vakolat. A tornaterem műanyag padlója több helyen is feljött, ezt újból le kellett ragasztani. A tantermeket kimeszelték, s a padlástérben informatikai, illetve nyelvi termeket alakítottak ki. Az egykori táncterem egy részéből pedig tanári szoba lett.
A Kálvin téri intézményben egy évig dolgoznak a munkások. Az elsősök addig a Bartók-iskolában tanulnak, csak a másodikosok, a harmadikosok és negyedikesek, összesen kilenc osztály maradt a Kálvin téren. Az ő termeiket nem érinti a beruházás.

Jövőre végeznek a felújítással

A Kálvin téri tagintézményben még a nyáron kezdték el az öreg épületrész bontását. Ezt hamarosan befejezik, s indulhat a 21. századi követelményeknek is megfelelő intézmény kialakítása. A tervek szerint jövő tavasszal adja át a kivitelező a kész épületet, s a nyári szünet után, 2010 szeptemberében a Kálvin valamennyi osztálya egy épületegyüttesben tanulhat.

Olvasóink írták

 • 6. xmanó 2009. október 05. 19:18
  „Nagyon laza a tanár,papucsban van.Szerintem ezt nem illik.”
 • 5. banew 2009. október 01. 19:12
  „A leállás előtt néhány évvel teljesen felújították az épületet, megcsinálták az ebédlőt, az informatika termet, az udvara hatalmas, megépült a szép tornaterem, minek? Gondoltak egy merészet, és bezárták. Pedig a Kertvárosit, a régi Deákot kellett volna idehozni, annak se udvara, se normális tornaterme, a sarki termek életveszélyesek voltak, és ha a futóhomok úgy gondolja, azok is lesznek. Ismerem azt a sulit, oda jártam, akkor is kicsi volt, pedig akkor csak a felső járt oda. Van egy év, el kellene gondolkodni rajta, ha most rendbe tették, tényleg ide kéne költözni a Návay térről.”
 • 4. olvasó1941 2009. október 01. 14:50
  „Tisztelt Szerkesztő úr! Legyenszíves olvassa el a Makó története 6 kötet 480 oldalát, és onnan hívatalosan is megtudja, hogy a Bajza iskolát emeletráépítéssel 1927-ben adták át de 1922-től önálló intézményként működött mint állami népiskola, korábban a Belterületi Állami Elemi Iskola tagintézménye volt. A hírlapban igen sok hír jelenik meg tévesen. Nagyon helyes volna ha jobban felkészülnének az újságírok, cikkeik témájából.”
 • 3. magdi1970 2009. szeptember 30. 16:34
  „fehérjános ez tényleg szép gondolat meg szünne a rasszizmus Makón ,nem volna az hogy megint a nem fehérek csinálták,szerintem sokan támogatnák a javaslatodat!”
 • 2. magyarok 2009. szeptember 30. 15:51
  „<moderálva> vagy fiam, ülj le, egyes!”
 • 1. fehérjános 2009. szeptember 30. 14:10
  „Meglehetne tartani hosszú távra ezt az iskolát,például ide járhatnának a nem fehér gyerekek,a többibe meg a fehérek,színvonalas szép iskola elgondolkozhatnának rajta a város atyák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói gyilkosság: nyolcféle vallomást tett a halálosztó

A kedd délelőtti tárgyaláson három tanút hallgattak ki. P. József tagadott és új verzióval állt elő. Tovább olvasom